Bună ziua!Socrii nu îmi dau acces în curtea comuna pentru a întra în casa soțului cu care am 2 copii și care s a sinucis.Trebuie sa fac succesiune copiilor și mi au luat actele soțului și refuza sa mii le dea.Cum pot proceda cel mai rapid pt a nu plăti taxa de succesiune?Mulțumesc
Buna ziua,
Eu nu sunt avocat dar va pot impartasi experienta unei prietene ce se afla intr-o situatie similara, respectiv nu putea sa deschida succesiunea din lipsa certificatului de deces al tatalui decedat.
Mostenitoarele tatalui decedat s-au prezentat la Serviciul Stare Civila al Primariei sectorului in care a avut loc decesul (Bucurestiul e impartit pe sectoare, fiecare cu serviciul sau) si au solicitat un duplicat dupa certificatul de deces al tatalui. Cu acesta s-au prezentat la notar - orice notar de pe raza judetului in care mostenitorii au domiciliul are competenta sa deschida succesiunea - si au deschis succesiunea, solicitand un certificat de calitate de mostenitor, care a costat in jur de 450 lei, la care s-a adaugat un cost mic pt deschiderea sucesiunii. In baza acestuia au facut cererea la OCPI - cadastrul judetului in care e intabulat imobilul ce urmeaza a fi mostenit - si au solicitat toate documentele pe care le solicitase notarul, pentru a fi depuse la dosarul succesiunii, in copie. Au mai fost la Directia de Taxe si impozite si tot in baza certificatului de calitate de mostenitor au solicitat o copie dupa documentele din dosarul imobilului al carui proprietar era tatal decedat. Este esential sa mergeti la Taxe si Impozite, mai ales daca imobilul nu a fost intabulat la OCPI-ul judetean, doar acolo veti gasi toate documentele pentru efectuarea sucesiunii.
Cu aceste documente depuse la notar, mostenitorii au facut succesiunea, au achitat taxa de succesiune conform grilei notariale si notarul a intabulat cota parte din imobilul respectiv pe numele noilor proprietari la OCPI-ul judetean. De mentionat ca pentru dezbaterea sucesiunii la notar nu e necesar ca imobilul sa fie nelocuit sau sa vi se permita accesul in imobil, succesiunea se dezbate pe documente, nu fizic.
Eu v-as sfatui sa discutati intai cu un notar cu experienta si buna reputatie din judetul in care locuiti, iar acesta va va indruma exact ce sa faceti. Tot el va va spune cine are calitatea de mostenitor si unde sa depuneti cererile. De asemenea, daca tatal a avut alte bunuri - de ex bani depusi in banci, actiuni de la cuponiada sau de la angajator, etc- sau datorii la stat - impozite si taxe neplatite -, tot notarul va indruma sau va solicita chiar el organelor competente sa emita certificate sau sa comunice bunurile apartinand decedatului.
Ulterior discutiei cu notarul, daca considerati ca nu e suficient, va puteti adresa si unui avocat.
Mulțumesc pentru răspuns.Eu nu pot jntelege cu legea le permite sa nunma lase sa întru în casa noastra cu cei 2 copii,la care eu plătesc un credit doar pentru ca nu apucasem sa ne facem drum de acces separat.
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Erati plecata deja din casa cand a decedat sotul dvs. Nu va lasa foștii socrii pt ca e curtea lor si nu aveti o hotărâre. Ati stat in acea casa? E bun comun cu tatăl copiiilor? Erati căsătorită cu el la data decesului lui?
Daca ati locuit in casa, puteti face o cerere la instanta de reintegrare in locuință.
Dar rezolvati cu succesiunea. Părerea mea e ca aveti nevoie de un avocat
Da am locuit 9 ani din care 6 ani căsătoriți și avem rata la banca împreună.El înainte cu 1 an achiziționase casa bătrânesc de la sora tatălui din aceeași curte....și apoi ne am cunoscut și am început renovări la cea bătrânesc și la etajul pt copii nici nu îl finalizasem complet.in acte nu figurează decat casa bătrâneasca achiziționată de el.Multumesc
Nu aveți nici un drept să întrați în casa fostului soț, dacă erați deja divorțați la decesul său.
Casa dobândită înaintea căsătoriei este bunul lui propriu.
Au dreptul la moștenire numai copii.