Buna ziua
Datorita faptului că avem pierderi de apă pe scara unde locuiesc , fiind președinte, am luat decizia de a forma o comisie pentru a controla in apartamente instalațiile sanitare si pentru a face citirea apometrele ; am pus afis in care am anunțat locatarii; in urma controlului am constat la un apartament ca nu s au făcut citirile de mult timp, însă am constatat un index mai mic față de cel declarat;comitetul executiv format din 3 membri ( unul fiind eu)nu a putut lua o decizie deoarece fiecare a avut alta solutie; eu am votat ca ap.respectiv sa plateasca tot ce a declarat in plus, alt membru a votat ca noi să plătim pierderea considerand ca respectivul a plătit deja in avans iar al 3 lea membru a votat ca noi să plătim 60% iar respectivul 40%.
Este vorba de 58 mc apa rece înmulțit cu 16 lei pe mc.
Cine considerati d voastra ca trebuie sa plătească? Cel care nu si a citit apometrele sau noi( ceilalți locatari de pe scara)
Si,în al doilea rând, cine poate lua o decizie legală în condițiile în care comitetul executiv nu a putut stabili?
Adunarea Generală?
Sau noi( proprietarii )cei care urmează să plătim pentru o persoana iresponsabilă in conditiile in care deja plătim pierderi de circa 13 luni?
Am înregistrat o pierdere de 65 mc in 13 luni!
Va mulțumesc!
Dvs nu rezolvați problema, o adânciți: realitatea e că apa facturată de furnizor depășește suma consumurilor dvs. Controlul a relevat doar discrepanța de la apartamentul unde s-a declarat mai mult decât s-a citit?
Nu inteleg ce problema aveti cu cel ce a declarat (si plateste) in plus ? Plateste cit a declarat. Invers era de blamat.
Diferenta dintre suma contorilor si valoarea de consum pe care o arata contorul general (negativa) se repartizeaza, conform art. 82 din legea 196/2018, pe numar de persoane. Asta e decizia legala.
Articolul 82
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.
Cauzele ce determina aceasta diferenta pot fi multiple, insa au o caracteristica generala, conform alin 1 : "nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.i "
Poti fi erori datorate alegerii gresite de apometru general, pierderi reale, depuneri pe turbinele apometrelor individuale-datoarate apei dure, furturi, declaratii de indecsi in minus, etc.
Puteti, oricum, pe viitor, cere poze ale contorilor, la o anumita data, nu declaratii.
Aveti aici raspunsul la cum se repartizeaza diferentele de apa fie ele pozitive sau negative.
In nici un caz pe numarul de persoane ci doar proportional cu consumul.
Iar ati re-venit cu povestile despre cum repartizeaza un grup de presedinti de asociatii acele diferente ?
Nu ati demonstrat niciodata ca ar avea vreo baza legala, mai ales acum, cind e in vigoare legea 196/2018, unde scrie negru pe alb ca se repartizeaza pe numar de persoane.