avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Garanție Acoperiș
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Garanție Acoperiș

Bună ziua! Locuiesc într-un bloc nou, din 2018, la etajul 3/3, cu pod deasupra. Zilele trecute a fost o ploaie torențială și m-am trezit cu pete pe tavan într-o zonă a apartamentului.
Imediat am urcat în pod (intrarea către acesta este comună, de pe holul scării) și am observat că este infiltrație într-o zonă, folia aceea anti-condens este mucegăită acolo și lemnul aferent pare putrezit.

Am făcut înștiințare către Asociația de Proprietari, cu poze și filmări, dar și către dezvoltator. Însă dezvoltatorul a zis că garanția a fost de DOAR 2 ani..

Cum se poate ca la o asemenea structură garanția să fie doar de 2 ani?

Mă puteți lămuri, vă rog?

Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Bachus20 , utilizator 16:44, 19 Septembrie 2025
Buna ziua

1. conform legii 196/2018, art 35, alin 1, lit e, ddacă actele de proprietate nu prevăd altfel acoperisul este parte comuna. Deci de intretinerea/reparatia lui trebuie sa se ocupe asociatia de proprietari iar costurile ocazionate vor fi impartite tuturor proprietarilor conform cu cota-parte indiviza.

2. conform legii 10/1995, art 7, alin 3 garantia minima este de 3 ani. Tot conform acestei legi, art 30, constructiile au garantie de 10 ani de la data receptiei pt viciile ascunse.

Deci, daca blocul a fost dat in folosinta in 2018, garantia de 3 ani nu se mai aplica. In schimb, daca se pot dovedi viciile ascunse dezvoltatorul poate fi tras la raspundere.
Păi este vorba de pod, nu intră nimeni acolo, nu se depozitează nimic. Garanția nu ar trebui să fie de 10 ani la așa ceva?

Aș vrea să adaug poze, dar nu văd această opțiune..
Buna ziua

Nu conteaza daca podul este sau nu folosit, conform legii 196/2018 este considerat parte comuna daca actele de proprietate nu prevad altfel. In general acoperisul este parte comuna. Asta inseamna ca de intretinerea lui se ocupa asociatia de proprietari si toti proprietarii sunt obligati sa contribuie la reparatia lui.

Ar trebui o expertiza a daunei. Daca nu este viciu ascuns, garantia nu va mai ajuta.
Ok, voi face demersurile necesare. Vă multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Sunt proprietar al unui apartament situat la etajul retras al ... hancavasile2000 hancavasile2000 Sunt proprietar al unui apartament situat la etajul retras al unui imobil avand acces exclusiv la terasa acestuia. Recent, vecinul nou mutat la apartamentul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt intr-o dilema, apreciez ajutorul vostru. am un ... p_denisa p_denisa Buna ziua! Sunt intr-o dilema, apreciez ajutorul vostru. Am un apartament la ultimul etaj al unui bloc finalizat in 2015. Este la fel ca toate celelalte doar ... (vezi toată discuția)