avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1173 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizație creștere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizație creștere copil

Calcul indemnizație creștere copil.
Copilul nostru a fost născut pe data de 06.06.2025
Veniturile salariale au fost efectuate în Franța și sunt următoarele:

Perioada Noiembrie 2023-iunie 2024 - salariu (Franța)
Perioada Iulie 2024-ianuarie 2025 - șomaj (Franța)
Perioada octombrie 2024-iunie 2025 -studenta la zi in București
Prima decizie a fost in jur de 4500 Ron( nu se explică care a fost baza de calcul)
După contestația făcută (contestație făcută la îndemnul unei doamne de la ASPIJ) suma a ajuns la 3500 Ron ( și aici au fost luate în calcul perioada de studenție octombrie 2024-iunie 2025 + lunile aprilie-mai-iunie 2024 când am lucrat).
Mă poate ajuta cineva ,va rog, să știu dacă noul calcul este corect? Perioada de studenție se suprapune cu perioada de somaj iar ei nu au luat în calcul de data asta cum bănuiesc că au făcut la primul calcul.
Va mulțumesc pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Ovi1987 , utilizator 13:22, 3 Octombrie 2025
ART. 2*) (2) Cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media
veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii
copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma
rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea
indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi
valoarea de 8.500 lei.
ART. 3 (5) În situaţia prevăzută la art. 2 alin. (6), dacă persoana realizează concomitent
venituri supuse impozitului atât în ţară, cât şi în statele care aplică Regulamentul,
se iau în calcul doar veniturile realizate în ţară.
(6) Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea
lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna
sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.
ART. 4
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de
lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care
solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună
întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele
lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse
impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2
alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie
constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).

Pentru luna lui iunie ,luna nasterii copilului, eu nu am lucrat si nici inainte, deci nu am beneficiat de nici un fel de concediu inainte sau dupa nasterea copilului. Este corect sa se aplice art3 alin 6?
ART2 alin 2 zice ca se iau veniturile nete in ultimile 12 luni din ultimii 2 ani ANTERIOR datei nasterii. asta nu inseamna in cazul meu cele 12 luni anterioare fara luna iunie cand a avut loc nasterea?
La ART4 se vorbeste despre fractiunile de luna iar la alin3 despre exceptie. Eu am avut o luna de somaj care incepea de pe 19 iunie 2024 pana pe 31 iulie 2024, asta inseamna ca nu se incadreaza la fractiune de luna, dar alin 3 le permite sa ia in calcul ceea ce pe mine ma dezavantajeaza.Daca ma dezavantajeaza acest lucru, legal pot sa fac ceva in aceasta privinta si sa am castig de cauza? Avand in vedre ca este un ajutor social, calculele trebuie facute in dezavantajul meu ? Va multumesc pentru raspuns
1. Legea este clara , se ia in calcul si luna nasterii copilului , asa cum se mentioneaza in art. invocat de dvs.
2. perioada 19 iunie 2024 pana pe 31 iulie 2024, se desparte in doua :
- 19 iunie 2024 pana pe 3o iunie 2024,
- o1 iulie 2024 pana pe 31 iulie 2024, .. ceea ce ar insemna 2 luni
3. Aveati /aveti la dispozitie acțiunea în contencios administrativ la instanța judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la comunicarea Deciziei AJPIS.
(6) Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea
lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna
sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.

Înainte de a face o acțiune în instanță as vrea sa clarific acest lucru : Eu in luna nașterii copilului adică pe 6 iunie 2025 eram studenta fara venituri,nu am lucrat înainte și nici în acea lună și nu eram sau am fost in concediu de maternitate. Daca acționez în instanță este tocmai pentru a combate acest articol. va mulțumesc

Cornel Vasile a scris:

1. Legea este clara , se ia in calcul si luna nasterii copilului , asa cum se mentioneaza in art. invocat de dvs.
2. perioada 19 iunie 2024 pana pe 31 iulie 2024, se desparte in doua :
- 19 iunie 2024 pana pe 3o iunie 2024,
- o1 iulie 2024 pana pe 31 iulie 2024, .. ceea ce ar insemna 2 luni
3. Aveati /aveti la dispozitie acțiunea în contencios administrativ la instanța judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la comunicarea Deciziei AJPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Info concediu crestere copil dmitheone dmitheone Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu niste informatii in legatura cu urmatoarea situatie.Sotia mea trebuie sa nasca luna aceasta.Ea nu a lucrat si nu are ... (vezi toată discuția)
Calcul -indemnizatie creștere Emma.Wjficxsfhessf Emma.Wjficxsfhessf Buna seara, Am si eu o întrebare! Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului in cazul meu daca eu am lucrat doar 11 luni in perioada august ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)