avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura imensa electrica, contor defect pe filmare , ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura imensa electrica, contor defect pe filmare , declarat bun dupa verificarea metrologica

Detin un spatiu comercial in care nu este nimeni , nu se desfasoara nici un fel de activitate de mai bine de 10 ani . Foarte rar se intra pentru a se verifica . Spatiul este inchiriat de la Cooperatie . Mi-a venit o factura de 20.000 lei . Am verificat contorul, pe filmare inregistreaza desi nu este nici un consumator activ . Am dat jos sigurantele . a doua zi indecsii crescuti . Am insistat la electrica ca e contorul defect , l-au trimis la verificat , a venit rezultat ca se afla in parametrii normali . Problema e ca contorul nu a fost citit aproximativ 6 ( sase ) ani . M-au deconectat , dar acum vreau sa deconecteze toata Cooperatia din cauza spatiului meu . Ce-i de facut ?
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2025
alexmm19, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:34, 27 Septembrie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt mai multe variante de rezolvare.
Pe scurt, contestati in scris factura, sesizati ANRE si ANPC. Dacă nu se rezolvă, se poate merge în instanță cu o acțiune în constatarea nulității parțiale a facturii (partea prescrisă cu datorie mai veche de 3 ani) și/sau pentru a obliga furnizorul la verificarea reală a instalației.
Între timp, cereti în scris verificarea rețelei interioare și a branșamentului pentru a exclude o eventuală racordare ilegală a altor consumatori pe linia dvs.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Electrica SA NU verifica instalatiile interioare , nu e in obiectul lor de activitate asta . Ei sunt responsabili de energia si retelele de pana la contor . E foarte posibil ca acel contor sa nu fie defect . Daca ziceti ca inregistra si cu sigurantele date jos , e limpede ca undeva , in reteaua dvs. , exista consumatori de care nu stiti . Legati fraudulos , sau din constructie . Apelati la o firma de instalatii electrice , agreata ANRE , care sa va verifice intreaga instalatie . Chiar in situatia in care cineva , cu rea-credinta , s-a legat la dvs. in retea , tot va trebui sa platiti factura , si sa recuperati pe cale legala de la cine v-a furat . Dvs. nu ati dat indexul pentru a fi facturat la zi cand ati incetat activitatea ? Daca nu au avut acces la contor , binenteles ca nu l-au citit , ca nu aveau cum . Daca vor sa intrerupa furnizarea pe toata cooperativa , inseamna ca nu sunteti titular de contract , aceasta ( cooperativa ) este . Asa e ? Daca da , problema e intre dvs. si proprietarul spatiului , Electrica n-are nici o implicare …
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2025
CHKa, utilizator
Buna ziua

Si eu am avut un contor defect. Era modelul vechi, trifazat cu disc si, desi toate sigurantele erau coborate el inregistra cam 3kWh/zi. Am facut sesizare la operatorul retelei de distributie, au venit, au vazut, au schimbat contorul si acum totul e ok.

In cazul dvs daca au facut deja verificarea metrologica si contorul este bun, inseamna ca fie aveti un defect pe instalatie (un cablu dezizolat poate), fie cineva foloseste curent fara ca dvs sa stiti.

Va trebui sa apelati la o firma specializata care sa investigheze situatia si sa descopere sursa consumului "fantoma".

Nu vad totusi motivul pentru care ar trebui sa debranseze intreaga cooperatie daca dvs aveati contor individual. Adica daca vecinul meu nu-si plateste curentul, de ce m-ar deconecta pe mine?
Multumesc frumos pentru raspuns . Unde sa contest factura ? ANRE SI ANPC ?
S-o luam pe rand . Este exclus sa se fi racoradat cineva la retea fraudulos. Instalatia este relativ noua ( 2013 ) , Din tablou cablurile au fost trase direct la prize sau intrerupatoare ca sa nu existe imbinari . Tabloul este langa langa contor . Daca s-ar fi putut lega cineva era inainte de contor . Daca ar fi folosit prizele sau sa se fi legat la vreun bec , nu ar fi putut-o face pe perioada lunga, in acest caz ar fi fost un consumator extrem de mare/puternic , ca sa se ajunga la suma asta , deci din nou exclus . Contorul nu a fost citit de catre mine , pe simplul motiv ca nu consum , acolo nu e nimeni , cand se verifica spatiul intra cineva pana la baie sa vada instalatia de apa , aprinde un bec il stinge si gata , pleaca. Crezand ca sumele fiind infime de aceea doamna de la Cooperatie nu imi aduce factrura de plata . Personalul de la electrica , niste indolenti dealtfel ,daca ar fi vrut ar fi putut citi contorul . spatiul este in mijlocul comunei , Este numar de mobil afisat pe usa , langa este o frizeri si sediul cooperatiei unde deltfel au citit , doar l;a mine nu . Sase ani , incredibil . Asa cum cei de la firma de APA vin si ctesc contorul , sau alte persoane , gen experti evaluatori , care au evaluat spatiul , au avut acces, asa ar fi avut si cei de la electrica . Dar indolenta e mare . Da , nu sunt titular de contract dar din contractul de inchiriere reiese ca eu raspund . Electricare are implicare, contorul fiind defect. fapt dovedit de pe o zi pe alta cu inregistrari si verificari chiar de oameni lor . Au fost intr-o zi au vazut contorul a doua zi era alt index . Asta asa ca erau in trecere . Pasatul asta cu problema ( adica nu e treaba celor de la electrica) , e tipic romanesc . Eu sunt curios de acea firma de metrologie , de undeva de pe la Pitesti am inteles , ca e singura care face verificari cum a procedat . Si mai mult unde este acel contor acum . Pentru ca daca l-au relocat se poate verifica la actualul consumator , daca e retras intr-o magazie e clar . Si inca ceva la scurt timp , aproximatic doua trei saptamani dupa ce a fost schimbat contorul cel vechi cu ,, roata '' cu unul nou, au venit si l-au schimbat pe motiv ca nu merge , nu inregistreaza . Si in incheiere , de ce noul contor montat functioneaza perfect . Adica nu inregistreaza in gol , in acelasi loc si locatie ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Septembrie 2025
alexmm19, utilizator

Alte discuții în legătură

Branșare neautorizată la rețeaua electrică a blocului Oana-Dana Oana-Dana Bună seara, locuiesc într-un bloc P + 2 cu 3 scări, 18 apartamente, fără lift. Consumul de electricitate pentru iluminarea spațiului comun (cele trei ... (vezi toată discuția)
Obligativitate contor electric "inteligent" BX BX Care este situatia cu impunerea contoarelor electrice asa-zis 'inteligente' la noi in tara ? Va fi toata lumea obligata sa le foloseasca sau exista vreo ... (vezi toată discuția)