Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o situatie neclara privind incetarea unui contract individual de munca pe perioada determinata.
Avem spre exemplu un contract incheiat pe perioada determinata 23.05.2025 – 29.09.2025.
Conform prevederilor legale, „Contractul individual de munca înceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.”
Aceasta ar insemna ca ultima zi lucrata este chiar ziua de 29.09.2025, prima zi nelucrata fiind 30.09.2025; daca nu se mentioneaza altceva în mod expres.
Totusi, in contract se precizeaza ca ultima zi lucrata este 26.09.2025, iar salariatul a semnat fara a intelege pe deplin implicatiile si mai tarziu a facut cerere de concediu de odihna pentru 29.09.2025.
Rezulta astfel o contradicție de expirare a contractului si cumva acest lucru trebuie reglementat prin:
• Un act adițional care modifica durata contractului?
sau
• O decizie de incetare anticipata, cu acordul partilor sau din motive obiective?
Este corect ca ultima zi lucrata sa fie 26.09.2025? si data de incetare 29.09.2025?
Va multumesc anticipat pentru lamuriri!
Unde ati vazut in legislatie ca se mentioneaza ultima zi lucrata ???
C.i.m. poate incepe sau inceta in orice zi din calendar ...iar potrivit art.56 alin.1 lit.i, data incetarii c.i.m. este 29.09.2025, nu 30.09.2025.
Nu este locul si nici timpul necesar sa va detaliez de ce poate un salariat sa-si ia c.i.m. in data de 29.09.2025. Exista o prevedere legislativa care-i poate da dreptul sa solicite asa ceva.
Va multumesc, am citit toate informatiile postate, insa din pacate nu exista deschidere in aceasta situatie.
Ca urmare a unor practici considerate drept politici interne, desi acestea nu sunt reglementate sau mentionate oficial, ma confrunt cu urmatoarea situatie: un salariat aflat în ultima zi de contract (29.09.2025) a depus o cerere de concediu de odihna pentru acea zi. Contractul este închis cu data de 26.09.2025 cum ne exprimam noi in calcule ultima zi lucrata si incetat oficial cu 29.09.2025 zi contractuala; aceasta inchidere a generat modificari în compensarea concediilor de odihna, in consecința, foaia de pontaj nu mai corespunde cu zilele lucrate inregistrate în aplicatie.
Eu nu mai am putere de convingere cum sa comunic colegei sa inchida contractele in aceasta situatie deoarece " asa s-a facut inainte".
Nu are cum, data de 26.09 este zi lucratoare. daca incetarea s-a efectuat cu 29.09.2025..cunosc aceasta practica , care in opinia mea nu este corecta si nici legala.