Bună ziua a o întrebare. Mama are 2 surori și o nepoată și vor să facă succesiunea după moartea bunicii. Mama a avut acordul inițial de a sta in casa bunicii dar când sa pus problema succesiunii( toata lumea era de acord inițial să ii cedeze casa ei) s-au sucit. Intre timp mama a consolidat casa pt că era nevoie urgenta, dar nu a făcut o experiență inițială la valoarea casei, avem doar poze la cum arata casa atunci și cum arată acum. Am o nelămurire: poți face succesiunea pe anume bucăți din moștenire( gen imobil dar nu și terenuri intravilan/extravilan)? Care sunt obligațiile și drepturile moștenitorilor care nu stau in casa moștenită? Care sunt obligațiile și drepturile moștenitorului care sta in casa moștenită? Mulțumesc frumos.
Depinde de acțiuni, e un tratat întreg de succesiuni. Toți moștenitorii au aceleași drepturi în cazul dv. La fel obligații. Se pot dezbate moșteniri parțial. Încercați să negociați cu ceilalți moștenitori, nu mai lăsați să treacă timp, lucrurile se agravează de regulă în timp.
Si terenurile sunt tot imobile. Ca nu se mișcă. Puteți, dar opțiunea succesorală este indivizibilă.
Adică: daca dvs dezbateti acum moștenirea pe un bun, cine accepta moștenirea, acceptă absolut tot (si celelalte bunuri care nu au fost incluse la dezbatere).
Cine renunță, renunță la absolut tot (si la ce se va dezbate pe parcurs).
Deja rudele dvs sunt sucite.
Daca vreo mătușa sau verișoara accepta moștenirea când dezbateti pe o parte, aceeași cotă va moșteni si când o sa dezbateti casa.
Să nu spună ulterior ca nu mai are pretenții si nu îi mai trebuie, pentru ca nu va mai putea renunta.
Invers, la fel. Dacă renunta când dezbateti acum parțial, este bun renuntatoare. La revedere! Sa nu plângă după aia că nu va mai avea niciun drept la nimic.
Rezolvați toata succesiunea, faceți partajul si gata.
Multumesc dna avocat Gradinaru pentru raspuns.
Eu nu inteleg de ce se poate face partajarea unei succesiuni. Daca acepti/refuzi o mostenire te referi la tot, nu la doar ce iti convine. Eu am senzatia ca matusile mele lasau casa bunicii mamei mele, dar nu restul de mostenire. Bunica are niste actiuni de anumite dividende la x timp, si acolo e buba. Eu zic ca ele, matusile mele, cred,cum cred si eu ca nu poti renunta doar la o parte de mostenire, daca renunti renunti la tot. De curand am fost intr-o alta imposataza unde sotul a renuntat la partea lui de mostenire, fiind mostenitor de rezerva( sau poate are alt nume, nu mai retin exact)...tatal lui a lasat in testament averea ficei si unei alte persoane, dar nu l-a dezmostenit pe el, iar acele persoane cu tot cu testament au avut nevoie de el la succesiune, de aici intrebarea mea: cum sa faci succesiunea in functie de ce vrei? ori accepti tot ori renunti la tot.
Tocmai v-a spus d-na notar ca da , daca renunti la mostenire , renunti la tot , ca si cand nu ai fost niciodata mostenitor . Dar DEZBATEREA succesiunii , se poate face pe un bun , pe doua , pe cate doresc mostenitorii . Ulterior , dezbat si pentru alte bunuri , sau pe toate cate mai sunt , cotele se pastreaza ca in primul certificat . Daca matusile au declarat verbal ca renunta la casa in favoarea mamei , si nu in fata unui notar , se pot “ suci “ cat doresc , nu le impiedica nimeni . Relevanta are doar ce au declarat la notariat . Dar , daca doresc totusi sa ramana casa mamei dvs. , asta se poate face la partaj .
Testament notar
Livius74
Bună seara! Îmi poate face tatăl meu un testament la notar în care să-mi lase casa bătrânescă moștenire? Casa cu pricina a fost a părinților lui ... (vezi toată discuția)