avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Caut sa gasesc articolul de lege in care vine ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Caut sa gasesc articolul de lege in care vine precizat ...

Buna ziua,
Caut sa gasesc articolul de lege in care vine precizat ca nu pot recupera permisul permisul de conducere suspendat pe o perioada de 120 de zile daca nu platesc amenda de circulata de politie... tot ce gasesc se refera stricat la situatia in care vreau sa recuperez permisul mai repede prin sustinerea examenul teoretic, doar atunci sunt obligat sa platesc amenda.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: 10Anonym10 , utilizator 19:06, 20 Octombrie 2025
Nu cred ca aveti dreptul la reducere. 120 de zile nu se dau decit daca ati incalcat vreun articol de la 102 alin. (4)
Articolul 104
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).
[ link extern ]
Multumesc pt raspuns dar intrebarea mea e alta.

Daca am permisul suspendat pt 120 de zile, il pot recupera dupa scaderea perioadei chiar daca nu am platit amenda de circulatie?

Am tot citit articole ca legea s-a schimbat si ca trb sa platesc amenda pt a putea recupera permisul, altfel ramane retinut la politie, dar nu gasesc niciun articol care mentioneaza legea respectiva!
Legea 82/2025, apărută azi în Monitorul Oficial și care se va aplica din 26 mai, modifică, de fapt, Codul rutier (OUG 195/2002), astfel încât să introducă o nouă condiție pe care vor trebui s-o îndeplinească cei ce vor să ceară reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul pe drumurile publice.

La modul concret, pentru a recăpăta mai repede dreptul de a conduce, pe lângă actualele condiții, șoferii vor trebui, potrivit noii legi, să prezinte “dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârşirea contravenţiei care a determinat suspendarea dreptului de a conduce”.

Aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_626...

După cum reiese din articol, doar dacă vreți să-l recuperați mai repede sunteți condiționat de plata amenzii.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Multumesc...exact, asta am citit si eu, doar in cazul in care vreau sa obtin permisul mai repede, prin examen, sunt obligat sa platesc amenda, insa nu scrie nimic despre faptul ca nu pot obtine permisul inapoi daca astept intreaga perioada de suspendare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasire viteza cu peste 70km/h in afara localitatii. se poate sustine examen? Adrxfb Adrxfb Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de ordonanta cea noua care spune ca depasirea vitezei legale cu peste 70km/h atrage amenda din clasa a IV a de ... (vezi toată discuția)
Reducere perioada suspendare permis ALlin333 ALlin333 Reducere perioada suspendare permis pentru art 101 alin 1 lit c. Buna ziua. As dori sa stiu care ar fi articolul din codul rutier care prevede ... (vezi toată discuția)
Daca pierd contestatia la p.v cu suspendarea permisului de 90 ... Adi_C Adi_C Daca pierd contestatia la P.V cu suspendarea permisului de 90 zile pentru depasirea vitezei, mai beneficiez de dreptul de a da examen pentru redobindirea ... (vezi toată discuția)