avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru copil
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru copil

Pensie de urmas pentru copil

Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți, in următoarea speță. Intentioz sa depun contestație la decizia pentru pensia de urmaș pe care am primit-o in urma decesului tatălui copilului meu. Pensia de urmas este pentru copil. El era cadru activ la data decesului. Observ pe decizie urmatoarele: din pensia brută calculata se reține CIBS, CASS si impozit, dupa care se ajunge la o valoare neta. Din valoarea neta s-a calculat pensia de urmas, dar din cate stiam baza de calcul ar fi trebuit sa fie valoarea bruta.
Avem următoarele date:
Media soldelor lunare brute 5306 lei
CIBS 1327 lei
CASS 531 lei
Impozit 345 lei
Pensie neta 3103 lei
Pensie militara bruta 4230 lei
Impozit 132 lei
Pensie bruta urmas 1620 lei
Pensie neta 1164 lei (37,5% pentru ca sunt doi copii)
Mulțumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Andr33agav , utilizator 23:20, 24 Octombrie 2025
Da. Pensia neta este si cea care a intrat. Pentru un copil a intrat pentru perioada iulie - octombrie 2025 (4 luni) suma de 4656 lei.
O sa ma uit diseară pe ce scrie pe cupon, exact, si va transmit. Va mulțumesc tare mult!

Carp Mircea a scris:

Vreți să spuneți că: Pensia brută este 1620 lei, iar cea netă de 1164 lei ? Sunt aceste mențiuni pe cupon ?

Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2025
Andr33agav, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă sunteți de acord trimiteți prin mesaj privat la mine o decizie de deschidere drepturi la pensia de urmaș și primul cupon cu punerea în plată a drepturilor cuvenite acelei decizii.
Buna seara,

Din pacate, nu am opțiunea la mesaje sa trimit poze.
Pe cupon apar urmatoarele:
Drepturi luna curenta 1620 lei
Rețineri CASS si impozit - fara sume in dreptul lor
Plafonul net conf. Art. 60 alin. 1 - 1164 lei (OUG 59/2017 presupun)
Mulțumesc frumos!

Carp Mircea a scris:

Dacă sunteți de acord trimiteți prin mesaj privat la mine o decizie de deschidere drepturi la pensia de urmaș și primul cupon cu punerea în plată a drepturilor cuvenite acelei decizii.

Nu stăpânesc legislația pensiilor militare. Dar mă gândesc. Pensia nu trebuia să fie calculată și fixată ca și cuantum cu aplicarea acelor prevederi legale ? Trebuie să facem noi alte calcule după ce i s-a fixat un anume cuantum ?
Da, probabil trebuia sa știm ca urmașul are dreptul la o suma mai mare dar totuși primește o suma mai mica pentru ca atât s-a calculat plafonul net stabilit pentru beneficiarul unei pensii militare. Îmi pare ca aplicarea plafonării prevăzute de art. 60. (1) O.U.G. nr. 59/2017 la cuantumul pensiei de urmaș reprezintă o extindere nelegală a dispozițiilor acestui articol, întrucât legea nu prevede limitarea dreptului de urmaș în funcție de plafonul net al pensiei titularului decedat.

Carp Mircea a scris:

Nu stăpânesc legislația pensiilor militare. Dar mă gândesc. Pensia nu trebuia să fie calculată și fixată ca și cuantum cu aplicarea acelor prevederi legale ? Trebuie să facem noi alte calcule după ce i s-a fixat un anume cuantum ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza corect cass-ul la pensie? Neta Neta Intr-un articol am citit ca din pensia avuta se scade (la vremea respectiva) 830 ron si apoi se aplica 5,5%. Verificand pe cuponul meu de pensie am constatat ... (vezi toată discuția)
Pensie militara tuilleries tuilleries Buna ziua! Unchiul meu a iesit la pensie din cadrul armatei, colonel in rezerva.As dori sa stiu daca pensia se impoziteaza.Pe decizia de pensie scrie cuantumul ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de urmas m.a.i. , valoarea neta mystic mystic Fiul meu a primit o decizie de majorare a pensiei de urmas M.A.I. incepand cu 01.01.2016, de la 1149 brut la 1673 lei brut . El a primit pensia pana in 2016, ... (vezi toată discuția)