avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager ...

Bună seara și tot respectul pentru toate persoanele implicate în procesul de lămurire a persoanelor "de față".
Întrebare: se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu viageră făcut de tatăl meu cu 17 zile înainte de moartea sa, către o concubină?
Menționez că tatăl meu era într-o situație precară de sănătate: cancer cu metastaze multiple: plămâni, oase ficat craniu.....
Vă mulțumesc anticipat pentru implicarea și devotamentul dumneavoastră în a ajuta oamenii aflați în situații diverse de incertitudine legală
Cu respect, DIANA
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 15:34, 27 Octombrie 2025
Mulțumesc încă o dată pentru ajutorul dumneavoastră. Voi urma clar sfatul dumneavoastră de a apela la un avocat.
Numai bine vă doresc și tot respectul, DIANA MARIA

AntoanelaC a scris:

Vorbiți cu un avocat. Dar fiind ca tatăl dvs era foarte bolnav la data încheierii CVC, o asemenea diminuare a prețului proprietății este disproporționată. În plus, cei 50.000 trebuiau să se regăsească la defunctul dvs tata (probabil ca nu ai fost platiti, 50.000 fiind suma maxima ce se poate plăti cash la o tranzacție imobiliară).
Chiar dacă avea procura de retragere, procurile încetează la data decesului. Deci tot ce a transferat până atunci trebuie returnat. Veți putea verifică la deschiderea succesiunii dacă avea procură.
Există șanse dar doar un avocat ce va vedea toate documentele poate să vă spună.
Dacă a avut un AVC în trecut (și există documente doveditoare), este un plus pentru șansele dvs (putea să îi fie afectat modul de a lua decizii). Vorbiți cu un avocat.

Mulțumesc din suflet pentru timpul acordat domnule Surcel.
Toate informațiile primite din partea comunității dumneavoastră sunt benefice și vă mulțumesc tuturor..
Nu știu în ce măsură vom putea primi informații de la Casa de Sănătate și de la medicul de familie din care să rezulte tot istoricului medical al defunctului? Care sunt procedurile?
Cu tot respectul, DIANA MARIA

Alexandru Surcel a scris:

Pe lângă AVC spuneți de metastază la craniu... asta înseamnă cumva că exista și o tumoră la creier, care apăsa asupra acestuia determinând o eventuală inflamare cu pierderea funcțiilor normale? Dacă da, ar fi relevant pentru discernământ. Poate e cazul să depuneți la instanță o cerere pentru asigurarea probelor (art. 359 C.proc.civ.) pentru exhumarea și necropsia tatălui, ca să se constate cât de extinse erau leziunile cerebrale și celelalte leziuni, daca mai era probabil să aibă discernământul neafectat, dacă se mai putea deplasa ca să scoată bani de la bancomat etc.

Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2025
DIANA MARIA B, utilizator
Va sugerez si eu u posibila cale de actiune. Tatal dumneavoastra Dumnezeu sa-l ierte a decedat la ora........ minutul....... in documentul eliberat de medici. Inseamna ca toate tranzactiile bancare ulterioare acestui moment sunt ilegale fiindca decedatii nu scot bani de la bancomat si nu fac tranzactii bancare, Asadar trebuie returnate sumele cu sila daca nu vrea de buna voie. Ati putea sa-i spuneti concubinei ca ii puteti face plangere penala pentru furt daca nu returneaza banii. Sa sperati ca nu a scapat de ei dandu-i tertilor, copii, etc. In cadrul succesiunii notarul va primi de la banca extrasele de cont si se vad acolo operatiunile efectuate. Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2025
ibn, utilizator
Când am făcut contract de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere, notarul mi-a cerut certificat de la medicul psihiatru si 2 martori.
@ibn, extragerea banilor din conturi e doar o parte a problemei, cealaltă e un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager încheiat între tată și concubină cu 17 zile înaintea decesului, când e de presupus că muribundul nu prea mai era capabil fizic de mers la notar și semnat acte. Apoi, doar data și ora din actul de constatare a decesului, dacă omul a murit acasă (nu știm) nu garantează că persoana în discuție nu a așteptat câteva ore sau o zi înainte să cheme medicul, timp în care a vizitat niște bancomate. În plus, extragerile din conturi puteau să aibă loc și în zilele dinaintea decesului, când deznodământul mai era doar o chestiune de timp. E adevărat, bancomatele au camere de luat vederi, dar nu cred că înregistrările se obțin foarte ușor, așa că tot ajută să știm dacă omul se mai putea scula din pat să meargă el la bancomat, sau asta îi era imposibil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2025
Alexandru Surcel, Avocat

Alte discuții în legătură

Cum pot intra in legalitate pentru a administra pensia tatalui meu care este bolnav jlvera jlvera Cum pot intra in legalitate pentru a administra pensia tatalui meu care este bolnav? Buna ziua, Am o intrebare va rog mult, Tatal meu locuieste in ... (vezi toată discuția)
Procura notariala persoana muribunda erhabe erhabe Buna seara! Este normal ca un notar sa intocmeasca o imputernicire in cazul in care mandantul este o persoana trecuta de 80 de ani si aflat intr-o stare ... (vezi toată discuția)
In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor bancilor ... Bazy Bazy In cadrul unei mese succesorale,notarul cere tuturor bancilor extrasele de cont si/sau istoricul conturilor respective ale defunctului. In cazul in care ... (vezi toată discuția)