avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager ...

Bună seara și tot respectul pentru toate persoanele implicate în procesul de lămurire a persoanelor "de față".
Întrebare: se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu viageră făcut de tatăl meu cu 17 zile înainte de moartea sa, către o concubină?
Menționez că tatăl meu era într-o situație precară de sănătate: cancer cu metastaze multiple: plămâni, oase ficat craniu.....
Vă mulțumesc anticipat pentru implicarea și devotamentul dumneavoastră în a ajuta oamenii aflați în situații diverse de incertitudine legală
Cu respect, DIANA
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 15:34, 27 Octombrie 2025
Fiecare notar procedeaza in functie de persoana pe care o are in birou, daca i s-a parut confuz, poate cere, dar nu e obligatoriu sa de intample asta, asica nu e o regula, indiferent de varsta

SC QCERT SRL a scris:

Când am făcut contract de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere, notarul mi-a cerut certificat de la medicul psihiatru si 2 martori.

Bună ziua domnule Surcel. Vă mulțumesc încă o dată pentru timpul și ajutorul acordate.
Precizări:
- înainte și în ziua încheierii CVC-lui concubina și-a transferat în propriul cont sume de bani. Au avut loc și extragerii de la bancomat în condițiile în care și notarul precizează că vânzătorul era "bolnav și ne deplasabil" Este evident, din punctul meu de vedere, că a cumpărat parțial dacă nu și în totalitate cu banii defunctului;
- există deasemenea extragerii de la bancomat și viramente după data de 11 a lunii, dată de la care tatăl meu a intrat în spital pe secția ATI.. Pe secție a fost în final imobilizat deoarece făcea crize și își scotea toate perfuziile!
-cu o zi înaintea decesului tatăl meu a fost transferat de la spitalul județean Craiova la spitalul județean Tg.Jiu unde autopsierul este fiica tatălui meu cu concubina. A doua zi tatăl meu a murit în spital!
-in momentul încheierii CVC-lui, tatăl meu nu se afla domiciliul precizat de către notar
-la 8 zile de la încheierea CVC-lui tatăl meu a intrat în spital și nu sa mai întors!
In ce condiții putem avea acces la istoricul medical al defunctului? De la CASS? De la medicul de familie al defunctului!
Sunt multe întâmplări ciudate chiar. Nu știu dacă durerea sufletească mă face să devin paranoică de aceea va cer scuze dacă sunt prea înverșunată în a înțelege ce sa întâmplat.
Vă mulțumesc. Cu respect, Diana Maria
Ultima modificare: Luni, 27 Octombrie 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă a fost împternicită de cont de către titular NU aveți ce face, a fost voința titularului să împuternicescă pe cineva să-i facă operațiuni bancare în NUMELE lui, pe timpul vieții.

Era dreptul lui să fie ajutat și întreținut din banii lui..

Problema apare dacă a scos bani după ziua decesului, aici e o altă discuție, e altă speță, e deja infracțiune.
Dar pentru operațiunile procesate în NUMELE lui, la ORDINUL lui cât era în viață, n-aveți nici o șansă, bineînțeles dacă a avut împuternicire.

Și eu am fost împuternicit pe cont bancar de către mam când trăia.
Și în prezent am și eu un împuternicit pe contul meu bancar, și are dreptul să-mi scoată banii mei oricând dacă vrea.

Nici măcar NU aveți vreo calitate de nici un fel, ca să-i cereți explicații împuternicitului de cont, pentru operațiunile procesate în numele titularului și la ordinul titularului.

Dreptul dvs ca moștenitor, se naște începând cu ziua decesului tatălui, și doar pentru banii care erau în cont (dacă era ceva) în ziua decesului.
Dapix, utilizator
Bună ziua. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și lămuriri.
Da, s-au făcut viramente și după deces. Deci, mulțumesc, avem infracțiune..
Deasemenea există martor care a văzut cardul tatălui în mana unei terțe persoane in timpul în care tatăl mai traia.
Întrebare: în ce circumstanțe se poate afla dacă exista procură/împuternicire?
Vă mulțumesc încă o dată. Cu tot respectul, DIANA MARIA
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă au existat extrageri de la casierie și nu doar cu cardul de debit al titularului de cont, atunci sigur a existat și împuternicirea pe cont sau procura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot intra in legalitate pentru a administra pensia tatalui meu care este bolnav jlvera jlvera Cum pot intra in legalitate pentru a administra pensia tatalui meu care este bolnav? Buna ziua, Am o intrebare va rog mult, Tatal meu locuieste in ... (vezi toată discuția)
Procura notariala persoana muribunda erhabe erhabe Buna seara! Este normal ca un notar sa intocmeasca o imputernicire in cazul in care mandantul este o persoana trecuta de 80 de ani si aflat intr-o stare ... (vezi toată discuția)
In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor bancilor ... Bazy Bazy In cadrul unei mese succesorale,notarul cere tuturor bancilor extrasele de cont si/sau istoricul conturilor respective ale defunctului. In cazul in care ... (vezi toată discuția)