avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am un angajat care a primit decizia medicala asupra ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am un angajat care a primit decizia medicala asupra ...

Buna ziua. Am un angajat care a primit decizia medicala asupra capacitatii de munca pe data de 17.09.2025, grad 2 de invaliditate dar cu dreptul de a lucra in conditii usoare.
Pe data de 10.10.2025 s-a emis decizia de acordare a pensiei de invaliditate incepand cu 01.10.2025. Intrebarea mea este cu ce data incetez contractul de munca si cu ce articol.
Cel mai recent răspuns: Catalina011284 , utilizator 11:05, 28 Octombrie 2025
Cu data de 17.09.2025 trebuia incetat c.i.m. , in baza art.56 alin1 lit. c C.mun.
Nu am incetat atunci pentru ca nu aveam o decizie de pensionare.
Pe decizia medicala scrie: Deficienta functionala: accentuata. Capacitatea de munca diminuata+ capacitatea de autoservire pastrata partial.
Iar recomandarile pe decizia medicala erau adaptarea locului de munca, poate desfasura regulat activitati usoare si sedentare, Activitatea este permisa pentru a desfasura activitati profesionale in pozitie asezat, in spatii acoperite, fara presiune si cu pauze suplimentare.
Cu ce data pot inceta acum, ca trebuie sa incetez oricum?
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2025
Catalina011284, utilizator
Din acest articol eu inteleg ca trebuie sa am decizia de pensionare.
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
In concluzie, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca inceteaza in baza deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate emisa de casa teritoriala de pensii, si nu in baza deciziei medicale asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2025
Catalina011284, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala hogye lavinia hogye lavinia Ce pasi trebuie sa intreprinda o societate dupa ce primeste de la angajat decizia medicala de incapaciate de munca ? (vezi toată discuția)
Desfacere cim pt pensionare cata8 cata8 Am si eu o problema: in data de 27.05.2015 am primit o decizie de pensionare pe caz de boala din data de 19.05.2015, iar respectivul salariat are si un ... (vezi toată discuția)