avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte asociatie proprietari care nu este membru
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte asociatie proprietari care nu este membru

Buna ziua,
Sunt presedinte al unei asociatii de proprietari de 3 ani de zile. La momentul alegerii nu eram membru al asociatiei, asa cum nu sunt nici acum (nu am semnat niciun document de adeziune, etc).

Tinand cont ca nu indeplimesc ambele calitati: proprietar si membru, mai pot sa fiu presedinte? Sau din punct de vedere legal mai am vreo obligatie fata de asociatie?

Specifi ca mi-am dat si demisia din functia de presedinte (proces verbal impreuna cu membrii cex) dar nu inteleg daca in situatia de fata mai sunt obligat sa stau in functie pana la gasirea altui presedinte.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bogdanradu84 , utilizator 13:47, 14 Noiembrie 2025
Buna ziua

Da, trebuie ramaneti in functie pana la alegerea unui nou presedinte. Conform legii 196/2018, art. 55, alin 8, in cazul demisiei unui membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, membrul demisionar își exercită toate atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul acestuia.

Tot conform legii 196/2018, in caz de încetare a mandatului președintelui înainte de termen, comitetul executiv convoacă, în termen de 5 zile de la încetarea mandatului, o adunare generală pentru alegerea unui nou președinte.
Ai fost ilegal, ești ilegal președinte...
Cine te-a pus să faci asta....
Chestia cu aderarea la statut și la acordul de asociere o știai la momentul alegerii?
De unde ți a ieșit porumbelul de abia acum?

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Da, trebuie ramaneti in functie pana la alegerea unui nou presedinte. Conform legii 196/2018, art. 55, alin 8, in cazul demisiei unui membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, membrul demisionar își exercită toate atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul acestuia.

Tot conform legii 196/2018, in caz de încetare a mandatului președintelui înainte de termen, comitetul executiv convoacă, în termen de 5 zile de la încetarea mandatului, o adunare generală pentru alegerea unui nou președinte.

Nu, nu stiam ca trebuie sa ader la statut si sa am cerere de membru. Ok, inteleg ca sunt ilegal si nu doresc sa prelungesc inutil aceast fapt.
Ce trebuie sa fac concret?
pun afis la avizier? fac proces verbal prin care cex constata ca nu sunt membru, deci ilegal si ramane treaba lor?

In momentul de fata doar eu fac platile (contractele curente: apanova, curetenie, gaze, curent etc). Ma opresc si astept sa se sesizeze cineva din Cex care sa faca adunare generala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am următoarea situație: președintele asociației ... Mihaela Nicol Mihaela Nicol Bună seara, Am următoarea situație: președintele asociației de proprietari și un membru al comitetului executiv au demisionat în data de 26.10. Cu ... (vezi toată discuția)
Demisie președinte asociație – lipsă cvorum Andreeaqaxedc Andreeaqaxedc Bună ziua, Sunt președintele unei asociații de proprietari dintr-un bloc cu 8 apartamente + 2 spații comerciale. Am câteva nelămuriri și vă rog, ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate fi inlocuit un membru al comitetului executiv ... Vali P. Vali P. In ce conditii poate fi inlocuit un membru al comitetului executiv care tocmai a fost ales acum 2 luni? Daca de exemplu si-ar fi dat demisia sau ar fi fost ... (vezi toată discuția)