avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt angajata la magazin partener Profi, angajatorul a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt angajata la magazin partener Profi, angajatorul a făcut contract ...

Sunt angajata la magazin partener Profi,angajator a făcut contract cu ore suplimentare/weekend plata 1%este legal conform codului munci?am lucrat mereu sâmbete și duminicile ,dar in fluturas 0 zile,,acum am lucrat fara acordul meu 7 zile consecutive și după am 2 zile libere,este legal?luna octombrie am lucrat 22 zile din care 17 zile lucrătoare și 5 concediu de odihna,dar contabila a socotit 23 zile lucrătoare.am lucrat 22,2324 zile pe luna dar am primit salar salar brut pe 21 zile norma pe luna împărțită pe zile lucrate in loc sa am venit am salar scăzut pe zi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 8 Noiembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prevederile Codului muncii, în privința orelor suplimentare și a celor lucrate în weekend, stabilesc un spor minim de 75%, iar lucrul fără repaus este permis doar în anumite situații, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de patru luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână. De asemenea, fluturașul de salariu trebuie să reflecte corect zilele lucrate și concediul de odihnă.

Înainte de orice alte demersuri, trebuie analizată în concret situația și din perspectiva probatoriului. Discutați mai întâi cu un avocat, care va putea analiza și contractul, și calculele făcute de angajator, și vă poate sfătui exact ce pași sunt potriviți mai departe, astfel încât să știți cu ce solicitare vă adresați angajatorului, ITM-ului sau instanței
1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

2. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in weekend RuxandraLarisa RuxandraLarisa Cum procedez cand un angajat lucreaza un weekend/luna? In afara de sporul de weekend pe care il acord, trebuie sa ii platesc si cele 2 zile lucrate cu spor de ... (vezi toată discuția)
Ore efectuate sambata sau duminica peste norma cris2279 cris2279 Va rog sa ma lamuriti cu orele efectuate sambata si/au duminica peste norma: se platesc ca ore suplimentare+in acelasi se tine cont ca sunt ore efectuate in ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza orele suplimentare? Anastasia12 Anastasia12 Conform Art. 114 din Codul Muncii orele suplimentare sunt cele care depasesc durata normala de 40 de ore pe saptamana si se platesc cu un spor de minim 75% ... (vezi toată discuția)