avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am următoarele întrebări: 1. În cazul în care un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am următoarele întrebări: 1. În cazul în care un apartament este vândut...

Buna-ziua
Am următoarele întrebări:
1. În cazul în care un apartament este vândut (de părinte catre fiul său) cu contract de vanzare-cumparare și cu drept de folosință al părintelui pe durata vieții acestuia, cine este proprietarul care are drept legal de a face parte din Asociația de Proprietari (și reprezintă drepturile și obligațiile în fața Asociației de Proprietari)? Vânzătorul (părintele) său cumpărătorul (fiul)?
2. Președintele Asociației de Proprietari a decis să ceară consultanță unei firme de avocatură pentru depunerea unei cereri simple la Primărie în numele Asociației. Pentru aceasta s-a plătit un onorariu considerabil. Aceste cheltuieli nu au fost discutate în Adunarea Generală, nu au fost supuse aprobării membrilor Asociației, nu au fost cuprinse in Bugetul de Cheltuieli. Trebuia sa întrebe Primăria dacă putem efectua lucrări de reparație a terasei blocului, in regim propriu, fără a fi amendați ulterior său să pierdem o garanție obținută în urma lucrărilor de reabilitare a blocului (lucrări efectuate în 2009, evident ca orice garanție era de mulți ani expirată). In plus, fratele meu (care ne reprezintă) fusese la Primarie, i se comunicase ca se pot executa lucrarile de reparatie a terasei fără probleme, iar această informație îi fusese transmisă Președintelui. Contractul cu firma de avocatura a fost semnat in ziua in care au demarat lucrarile de reparatii. Firma de avocatură nu ne-a reprezentat in instanță, doar a depus o cerere care putea fi depusa de Președinte (intra in atributiile sale). Onorariul firmei de avocatura ne-a fost inclus la întreținere. Dacă nu plăteam cheltuielile lunare care ne revin, am fi fost restanțieri cu suma respectivă. Am plătit integral. Am făcut solicitare scrisă catre Președinte de restituire a cotei parte din onorariul avocatului. Nu a răspuns. Am revenit cu solicitarea trimisă cu scrisoare recomandata cu valoare declarată. Ne-a fost returnata (Președintele nu a ridicat-o de la postă). Am depus sesizare și la Serviciul competent din Primărie de Sector (prin e-mail). Nici un răspuns. Membrii din Comitet nu doresc să ne pună la dispoziție o adresa de e-mail a Comitetului său adrese personale pentru a le sesiza aceasta speță în scris. Ce pot face pentru recuperarea acestei sume cheltuita ILEGAL (fără aprobarea în Adunarea Generală)? Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 22:07, 12 Noiembrie 2025
Buna ziua

1. conform legii 196/2018, membru al asociatiei poate fi numai fiul, pentru ca el este proprietar. Insa, pentru a dobandi calitatea de membru trebuie sa semneze un act aditional la acordul de asociere (legea 196/2018, art 17, alin 7).
Odata cu vanzarea casei, tatal nu mai este proprietar, deci nu mai poate fi membru al asociatiei.
Totusi, legea 196/2018 (art 49, alin 3, lit d), permite unui membru al familiei sa reprezinte proprietarul in adunarea generala daca are o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarul în numele căruia votează.
Deci tatal poate reprezenta fiul in adunarea generala chiar daca nu este proprietar, dar are imputernicire.
Daca fiul nu a semnat act aditional la acordul de asociere, nu este nici el membru al asociatiei. Simpla calitate de proprietar nu confera automat acest drept.

2. in ce masura acea cheltuiala este conforma cu legea 196/2018 nu pot aprecia numai din informatiile date de dvs. Nu e nevoie de adunare generala pentru orice cheltuiala.

Depuneti la primarie cerere scrisa, personal, ca sa primiti si numar de inregistrare.

Daca nici asa nu se rezolva, singura varianta este sa dati asociatia in judecata ca sa se transeze problema la judecatorie.
Va mulțumesc frumos pt răspuns!

Unii notari spun ca părintele care are su calitatea de uzufructar este cel care dispune de casă, plătește cheltuielile administrative și reprezintă proprietatea în Asociația de Proprietari. Alții spun ca eu, în calitate de proprietar (exact cum spuneți și dumneavoastră).

Cheltuiala nu este una minoră. Este o suma de 800 euro, la un bloc cu puține apartamente și cu alte cheltuieli stringente de efectuat (investiții care au fost aprobate în Adunarea Generală). 800 euro doar pentru a adresa o întrebare la Primărie și a transmite răspunsul acesteia către Președinte.
Depunerea unui document și relația cu Primăria fiind dintre atribuțiile Președintelui.

Da, știam ca a ma adresa justiției este o cale.
Este singura?
Nu mai exista nici o alta instituție a Statului, cu excepția Primăriei, căreia ma pot adresa și care are atribuții de a interveni, a soluționa ?
Pot cere în instanta numai suma ce mi-a fost solicitată mie sau pot cere restituirea întregii sume de 800 euro vi virarea ei în contul Asociației, de unde sa fie returnate cotele aferente fiecărui locatar?

Va mulțumesc!
Toate cele bune,
Amalia Dumitrescu
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua

Legea 196/2018 face referire numai la proprietar. Tatal nu mai este proprietar.

Nu, din pacate in cazul asta nu mai este alta institutie. Tot conform legii 196/2018:
Articolul 10
(1) Autoritățile administrației publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari.
(4) Compartimentele prevăzute la alin. (1) exercită controlul asupra activității financiar-contabile din cadrul asociațiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociației de proprietari.

Dvs in primul rand trebuie sa solicitati instantei constatarea faptului ca acea cheltuiala nu a fost facuta respectand prevederile legeii 196/2018 si sa solicitati atat returnarea banilor cat si a cheltuielilor de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am următoarea situație: președintele asociației ... Mihaela Nicol Mihaela Nicol Bună seara, Am următoarea situație: președintele asociației de proprietari și un membru al comitetului executiv au demisionat în data de 26.10. Cu ... (vezi toată discuția)
Președintele și membrii comitetului executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în acordul de asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea asociației. flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! conducerea unei asociatii de proprietari refuza sa ... corneliabenesch corneliabenesch Buna ziua! conducerea unei asociatii de proprietari refuza sa se implice in repararea terasei unui bloc. Apa se infiltreaza de pe terasa si ajunge pana la ... (vezi toată discuția)