avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire bani din salariu, GESTIONAR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire bani din salariu, GESTIONAR

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati si pe mine...
Am intampinat o problema la locul de munca. M-am angajat in luna iulie la o firma care detine magazine de haine. M-am angajat pe postul de gestionar, dar nu am luat marfa in primire. La 2 sapt de la angajare am facut inventarul si am gasit 80 de produse lipsa. A reglat in gestiune tipul de la stocuri, cel care are acces la tot, iar dupa 1 luna si ceva am gasit iar lipsa de 17 produse.
In luna octombrie eu am fost transferata la un alt magazin tot din cadrul firmei, intr-un oras mai aproape de casa.
Cand eu am plecat de la fostul magazin, am facut inventarul si amgasit acel 17 produse lipsa, in decurs de o luna la acel magazin lipsurile au ajuns la 44 si atunci s-au hotarat ei sa plateasca angajatii. Eu am platit 44, chiar daca lipsurile contatate pe tura mea erau de 17, iar eu nu mai lucram acolo de 1 luna de zile.
Aici la acest magazin, in 4 luni de zile de la 10 lipsuri au ajuns la 80 (adik70 in 4 luni de zile). Tin sa precizez ca suntem cate o fata pe tura, pt ca sefu nu vrea sa mai angajeze, iar in luna decembrie a fost magazinul de nedescris. Stateam numai la casa si incasam, asa am fc 1mld jum vanzare.
Acum au decis sa ne opreasca iar din salariu.
La 80 lipsuri cate 400 lei pe luna, timp de 4 luni.
Adik cate 16 mil de persoana, sefu neacoperind nimic, produse platite la 400 la suta adaos (asa percepe sefu la fiecare produs) minus 25% discountul nostru de angajat.
Nu mi se pare corect sa procedeze asa, in conditiile in care nu am semnat de primire gestiune si nici nu am contract de garantie.

Ce spuneti?
Gresesc cumva??
Cel mai recent răspuns: maryn.maryana , utilizator 10:37, 18 Februarie 2010
daca nu aveti decizie de gestionar si nu ati luat in primire marfa in baza unor documente nu puteti fi obligat sa platiti lipsurile din gestiune. mai mult decit atit, numai instanta de judecata poate decide daca salariatului i se pot imputa sumele aratate sau nu. parerea mea este ca puteti actiona societatea in judecata pentru recuperarea sumelor retinute in mod abuziv.
Nu am decizie, am doar o fisa de post ''gestionar'' si un contract de munca semnat de tipa de la hr, nicidecum de mine. Adik a semant in numele meu.
ART. 164 Codul Muncii
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operata, în afară cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadenta, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitiva şi irevocabilă.


Retinerea e ilegala fara hotarare judecatoreasca.
Multumesc frumos!!
Ieri am fost chemate la firma si ne-au pus in fata o notificare, in care era specificata: "in urma inventarului facut s-au constatat o lipsa de 3750 de lei, bani care vor fi opriti din salarii. cate 200 lei timp de 5 luni". Precizez ca sefu a facut o "fapta buna" si ne-a facut reducere de 50%.
A trebuit sa semnam, trezindu-ne cu hartia pe birou.
Cred ca magazinul oricum este asigurat si ca sefu banii si-i recupereaza de la firma de asigurari.

Multumesc!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gestiune/garantie directori magazine Mihaltan Andrei Mihaltan Andrei Buna ziua, As avea o intrebare legata de gestiunea si garantia pt un director de magazin. Ce se poate intampla in cazul in care unui director de magazion i ... (vezi toată discuția)
Inventar cu probleme Beauty Beauty Buna ziua As dori va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum se face un inventar corect M-am angajat la o firma in functia reprezentat vanzari si timp de 1 ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu casierilor gabriela_R gabriela_R buna ziua . sunt noua nouta pe acest forum si m-am inscris pt ca am mare nevoie de ajutor .sunt casier intr-un magazin cu produse electrocasnice . la anumite ... (vezi toată discuția)