avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie datorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie datorie

buna seara! am si eu o problema si as dori o informatie.in anul 2000 , cu aproximatie , am avut 2 abonamente pe [editat], la care in anul 2006 am renuntat, plecand in alta tara. am platit factura care mi-a sosit acasa, insa se pare ca ulterior a mai sosit o alta factura, pe care eu n-am primit-o si despre care , pana ieri 17.02.2010 , nu aveam habar. cum am aflat? pentru ca ieri , am primit un plic de la o firma [editat], care spune la am o datorie ei de 893 lei, in urma cesionarii contractului de catre [editat] pe 20.12.2007. acestia mi/au aplicat o penalizare de 0,5% pe zi. cum se face ca din 2007 , eu primesc acea notificare tocmai in 2010? este normal? mai ales este in conformitate cu prevederile legale asa ceva? de altfel am inteles ca exista un termen prescriptiv , conform Codului Civil de 3 ani , de la datoria initiala...si cum asta se presupune ca a fost in iunie 2006 , am primit notificarea in febr 2010..sunt aproape 4 ani. si inca o intrebare. daca intr-adevar, as fi avut acea datorie , despre care cei de la [editat] spun ca m-au instiintat printr-un msj,pe care nu l-am primit, e normal ca eu sa platesc aprox 900 lei,daca acel contract a cesionat in 2007 si societatea de recuperari ma notifica toccmai acum? legal,(daca puteti preciza articolul) au castig da cauza ei daca se ajunge in instanta? pentru ca eu acea suma n-am s-o platesc , intrucat nu ma consider responsabila pentru primirea acelei instiintari dp atat tp. va multumesc si asptept un raspuns din partea dvs. cat mai urgent.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Precizare:in cauza se impune verificarea ,daca sumele impuse nu se supun Decret numar :167 din 10/04/1958 privitor la prescriptia extinctiva emitent Marea Adunarea Nationala.textul actului publicat in B.Of nr 19/21 apr.1958,
Art 3 Termenul prescriptiei este de 3 ani,(iar in raporturile dintre.....-abrogat)
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
NU aduce nimic nou, ynocenta, toti eram de acord cu cei 3 ani, nu era nimic neclar.
Problema era ca nu avem date sa stabilim de cand curge termenul.
da,pai le-am trimis o cerere in care le-am solicitat sa-mi trimita documentele care au stat la baza cesiunii. in plus , nu stiu daca am fct bn sau rau , dar am achitat datoaria initiala , pe care cei de la reteaua de tel. mobila zceau ca o am si am precizat faptul ca nu voi plati acele penalizari , intrucat ei din dec 2007 , abia in febr 2010 m-au instiintat (somat) ,si consider ca au fct asta cu rea vointa, iar la art. 1081 din Codul Civil , spune ca daca pot justifica motivul pentru care nu am achitat plata/obligatia , nu sunt obligata sa platesc. acum sa vedem. oricum mai mult nu platesc . sa imi demonstreze in instanta ca eu am luat la cunostinta anterior de acele datorii.
NU cred ca ati procedat bine. Daca datorati debitul initial, atunci datorati si penalitatile; altfel, nu datorati nimic.
Fiind o chestiune de totul sau nimic, in ambele cazuri nu vad sa va ajute ca ati achitat datoria inainte sa vedeti ce si cum.
NU actele care stau la baza cesiunii, ci cele de la baza datoriei va interesau.
Oricum, 1081 nu vad sa aiba o incidenta in cauza.

Despre penalitati puteati lua la cunostinta din contract, in masura in acre ele sunt calculate corect, deci nu trebuia musai sa primiti vreo instiintare speciala.
Sunt intru totul de acord cu Lili. Nu cred ca ati procedat bine achitand acea suma de bani fiindca , prin plata , ati recunoscut datoria si , implicit , veti fi obligata si la plata penalitatilor. Nu va fi usor, dar nici greu pentru firma de recuperare. Va vor actiona in judecata si vor castiga!

Alte discuții în legătură

Se poate prescrie o datorie? dima ion dima ion buna ziua,ma numesc dima ion si am o datorie la intretinere de 4 ani.Aceasta suma poate fi exonerata in baza decretului 167/1958.Daca da datimi un sfat in ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune aleodor27 aleodor27 Care este termenul de actionare in instanta a unui debitor? (vezi toată discuția)
Problema cu firma de recuperari Nicoleta 24 Nicoleta 24 Buna ziua, numele meu este Nicoleta si am o problema cu [firma de recuperare]. In anul 2003 am avut un contract cu [EDITAT] (telefonie mobila), si am avut o ... (vezi toată discuția)