avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... COMPLETAREA CARTII DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

COMPLETAREA CARTII DE MUNCA

Am o angajata care a avut CIM suspendat pt concediu de ing.copil.2 ani pana la data de 01.01.2010 . Intre timp a mai nascut un copil si a facut cerere de c.i.c.2 ani pt al doilea copil cu data de 02.01.2010.
In cartea de munca cum voi face inscrierile ??????
Pt.primul copil la incetarea perioadei trebuie sa faca cerere (pt a avea un numar de inregistrare in cartea de munca).???? ori poate sa faca cerere de ing.c. doar pt al doilea copil.
Cate pozitii vor fi completate in carnetul de munca?????:sorry:
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 10:53, 25 Februarie 2010
la decesul angajatului se ataseaza copie dupa certif de deces la decizia emisa cu art 56 a, dar la incetare suspendare, asa mi-a zis, asa am facut. Urmeaza ca angajatorul sa duca decizia la ITM si sa-i faca modificarile in CM.
Va anunt cand aflu cum a facut.

Referitor la OUG 148/2005 art 6, va rog lamuriti-ma pt ca nu mai inteleg nimic.
Stiam ca in momentul in care implineste copilul 2 ani, se intrerupe indemnizatia si incep munca. (daca sunt in prelungire si s-a suprapus..., deci pt cele 4 luni suprapuse, nu am luat decat o indemnizatie)
alexandradian_a@yahoo.com a scris:

la decesul angajatului se ataseaza copie dupa certif de deces la decizia emisa cu art 56 a, dar la incetare suspendare, asa mi-a zis, asa am facut. Urmeaza ca angajatorul sa duca decizia la ITM si sa-i faca modificarile in CM.
Va anunt cand aflu cum a facut.

Referitor la OUG 148/2005 art 6, va rog lamuriti-ma pt ca nu mai inteleg nimic.
Stiam ca in momentul in care implineste copilul 2 ani, se intrerupe indemnizatia si incep munca. (daca sunt in prelungire si s-a suprapus..., deci pt cele 4 luni suprapuse, nu am luat decat o indemnizatie)

Asa este. In cazul in care in interiorul celor 2 ani de cic , mama naste inca un copil, va primi doar o indemnizatie pentru primul copil. De la data la care primul copil face 2 ani, mama poate primi indemnizatia pentru al 2 -lea pentru timpul ramas pina la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani - 14.09.2011 , daca am retinut corect data nasterii- cu conditia sa depuna la primaria de domiciliu copie vizata pt conformitate cu originalul dupa cererea de cic adresata angajatorului .

E putin fortata legea, pentru ca in cazul gemenilor se acorda indemnizatia pt fiecare copil -
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Art. 2. - Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Probabil ca daca se vor gasi parinti care sa dea statul in judecata, vor avea cistig de cauza si atunci se va modifica legea, exact cum s a intimplat pentru gemeni, dar pina atunci aplicam ce avem, doar de aia se cheama ordonanta privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului ( nu copiilor :)).

As avea o intrebare pentru ispectorul de la ITM care va pus sa faceti cerere de incetare a suspendarii pentru primul copil, cum vede, cum intelege dispozitiile art 6 alin 3 din OUG 148 / 2005 ?
Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 1 se prelungeşte corespunzător, în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).

Deci am spus bine, ca pierd 4 luni...

Am inteles ca maine va duce angajatorul meu CM si deciziile la ITM, il voi intreba ce a facut...
alexandradian_a@yahoo.com a scris:

la decesul angajatului se ataseaza copie dupa certif de deces

Stiam asta, dar puneam intrebarea retoric .E normal ca angajatorul sa faca din oficiu acelasi lucru si la 51 a, fara alte cereri de la angajat. Poate e chiar suficient ca in cartea de munca sa fie notat se suspenda cim cu data de ..., in temeiul art 51 a si notata revenirea la implinirea varstei de catre copil sau o data anterioara acesteia
Iata cum a completat insp de la ITM, in CM:

incetat susp
continua activitatea
modif sal (era min pe ec in CM si s-a actualizat)

toate la rubrica "mutatia intervenita" cu data 02.02.2010;

a trecut fct si sal, cu decizia nr 1/28.01.2010 (cea facuta de angajator, de incetare susp);

apoi a trecut din nou "suspendat cim cf art 51 lit a din CM", cu data 02.02.2010, decizia nr. 1/02.02.2010.

Alte discuții în legătură

Cum se prelungeste suspendarea cm pentru a-l 2 lea copil? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, ce decizie trebuie sa fac pt a ma reincadra, CM fiind suspendata din 14.03.08 pt crestere copil, si urmatoarea decizie cu art 51 lit a, cu ce ... (vezi toată discuția)
Prelungire cic al doilea copil deedeepsi deedeepsi Buna seara, va rog lamuriti-ma si pe mine! In prezent ma aflu inca in concediu ingrijire copil nascut la 30.04.2008. CIM este suspendat pe perioada ... (vezi toată discuția)
Formalitati itm- trecere din cic1 in cic2 despi despi BUNA ZIUA! Am cateva nelamuriri referitor la urmatoarea situatie: - primul copil al salariatei s-a nascut pe data de 14.05.2009 si are suspendat ... (vezi toată discuția)