alexandradian_a@yahoo.com a scris:
la decesul angajatului se ataseaza copie dupa certif de deces la decizia emisa cu art 56 a, dar la incetare suspendare, asa mi-a zis, asa am facut. Urmeaza ca angajatorul sa duca decizia la ITM si sa-i faca modificarile in CM.
Va anunt cand aflu cum a facut.
Referitor la OUG 148/2005 art 6, va rog lamuriti-ma pt ca nu mai inteleg nimic.
Stiam ca in momentul in care implineste copilul 2 ani, se intrerupe indemnizatia si incep munca. (daca sunt in prelungire si s-a suprapus..., deci pt cele 4 luni suprapuse, nu am luat decat o indemnizatie)
Asa este. In cazul in care in interiorul celor 2 ani de cic , mama naste inca un copil, va primi doar o indemnizatie pentru primul copil. De la data la care primul copil face 2 ani, mama poate primi indemnizatia pentru al 2 -lea pentru timpul ramas pina la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani - 14.09.2011 , daca am retinut corect data nasterii- cu conditia sa depuna la primaria de domiciliu copie vizata pt conformitate cu originalul dupa cererea de cic adresata angajatorului .
E putin fortata legea, pentru ca in cazul gemenilor se acorda indemnizatia pt fiecare copil -
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Art. 2. - Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Probabil ca daca se vor gasi parinti care sa dea statul in judecata, vor avea cistig de cauza si atunci se va modifica legea, exact cum s a intimplat pentru gemeni, dar pina atunci aplicam ce avem, doar de aia se cheama ordonanta privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului ( nu copiilor :)).
As avea o intrebare pentru ispectorul de la ITM care va pus sa faceti cerere de incetare a suspendarii pentru primul copil, cum vede, cum intelege dispozitiile art 6 alin 3 din OUG 148 / 2005 ?
Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 1 se prelungeşte corespunzător, în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).