avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului?

Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din parinti.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:09, 21 Februarie 2010
este mai complicat sa decadeti parintele din drepturi.
in urma divortului puteti obtine incredintarea copilului catre dvs asta in masura in care aduceti probe convingatoare in acest sens.
ralu_2008 a scris:

este mai complicat sa decadeti parintele din drepturi.
in urma divortului puteti obtine incredintarea copilului catre dvs asta in masura in care aduceti probe convingatoare in acest sens.


Asa cum v-a spus si colega mea,este posibil ca in urma divortului sa solicitati incredintarea minorului,aducand probe in acest sens,iar daca obtineti acest lucru,in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile puteti parasi tara cu copilul.
Inteleg. Dar decaderea din drepturi se poate realiza intr-un timp mai scurt decat divortul, nu? Din acest motiv intentionaz sa pornesc cu decaderea din drepturi, sa plec din tara cu copilul si apoi sa divortez. Motivele pentru care ma grabesc sunt : in primul rand violenta fizica si psihica manifestata de tata atat fata de copil cat si fata de mine, lucru ce nu necesita amanare (pentru ca divortul in cazul in care tatal nu vrea poate dura 1-2-3 ani) iar pe de alta parte eu am obtinut un job in Canada ce incepe in cateva luni.
Mentionez ca tatal copilului nu doreste sa isi dea acceptul cu privire la plecarea in Canada. Copilul are 2 ani si 7 luni.
Decaderea din drepturile parintesti se formuleaza de catre Autoritatea Tutelara si nu de catre dvs., iar in cazul dvs. nu sunt motive.Divortati si solicitati incredintarea minorului.Daca tatal nu este de acord cu plecarea din tara a minorului veti putea pleca fara acordul doar daca nu are un drept de vizita stabilit prin hotarare jud.In acest ultim caz aveti nevoie de o procura speciala .
Violenta in special fizica asupra minorului de catre tata, demonstrata atat cu martori cat si cu inregistrari filmate nu este un motiv pentru care ar trebui sa intervina autoritatea tutelara? Eu asa am intelles din acea lege ca daca unul din parinti isi exercita gresit inadoriile parinteste intervine autoritatea tutelara care il decade din drepturi.

Alte discuții în legătură

Minor avoty avoty pot cere decadere din drepturi ale unui parinte direct in instanta daca a parasit minorul de la nastere, (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti amarasteanu amarasteanu Buna ziua! As dori sa stiu, in cazul in care parintele nu-si viziteaza copilul si nu plateste in mod regulat pensia alimentara, el poate fi decazut din ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturile parintesti mmelinda mmelinda buna, vreau sa va intreb cum se poate efectua o decadere din drepturile parintesti a unui tata care nu si-a vazut copilul decat la nastere si atat, copilul are ... (vezi toată discuția)