avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamentul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamentul

Dupa moartea mamei mele ,tatal meu s-a recasatorit si a lasat prin testament toate bunurile sale mobile si imobile celei de-a doua sotii.Daca atac testamentul care sunt sansele mele de a anula acest act si care ar fi cota pe care a-si putea sa o obtin?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 18:09, 22 Februarie 2010
.Daca atac testamentul care sunt sansele mele de a anula acest act si care ar fi cota pe care a-si putea sa o obtin?

In termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii prin moarte, in caz ca rezerva succesorala e incalcata (cotele parti au fost precizate de catre @adutescu ), adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a regasit ultimul domiciliu al defunctului, in vederea anularii actului / sau a reductiunii acestei liberalitati excesive.
In anexa 24 ridicata de la primarie este trecuta si casa in care a locuit dar este specificat ca apartine sotiei....Acum eu vin si intreb dupa 21 de ani de convietuire dintre care 14 cu acte de casatorie mai poti spune ca este numai casa ta,doar si el a muncit in aceasta casa.Poate nu as fi ridicat nici o pretentie dar cum este vorba aceea romaneasca "ale mele sterpe ale iei cu lapte" doreste sa imparta pamanturile de la bunica mea dar casa si averea facuta impreuna sa nu se atinga nimeni de ea.In plus a incercat sa ma intimideze spunand ca tatal meu i-a lasat ei totul si ca nu era nebun atunci cand a facut asta.Cand vezi atat lacomie deja ai pofta de lupta.....
buna ziua!
in situatia dvs, legea prevede o cotitate disponibila speciala in art.939 cod civil "Barbatul sau femeia care, avind copii dintr-alt maritagiu, va trece in al doilea sau subsecvent maritagiu, nu va putea darui sotului din urma decit o parte egala cu partea legitima a copilului ce a luat mai putin, si fara ca, nici intr-un caz, donatiunea sa treaca peste cuartul bunurilor".disp art 939 cod civil trebuie corelate cu disp legii 319/1944.
dar reductiunea testamentara se poate cere intr-un termen de 3 ani de la data decesului defunctului.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
ContSters97658, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, stabilire cote intre mostenitori Chan Chan Buna ziua, Exista un certificat de mostenitor dupa tatal decedat in 2003, pentru bunurile existente pe teritoriul Romaniei, cu 3 mostenitori : - Sotia ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect ... 21mai1964 21mai1964 Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect urmatoarea problema::doi soți fără copii au facut testament iar dupa decesul unuia dintre ... (vezi toată discuția)