avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare imobil intre doua societatii comerciale ! ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare imobil intre doua societatii comerciale ! URGENT !!!

Buna Ziua,

Sunt asociat unic la o firma, dar cu o activitate foarte redusa, si as vrea sa-l vand un imobil aflat in proprietate firmei unei alte societati ?
Intrebarea mea ar fi:
- care ar fi modalitatea ceea mai simpla si cu cele mai mici costuri de transmitere al dreptului de proprietate ?
- in afara TVA-ului, ce taxe trebuie sa-l mai suport ? Trebuie sa-l achit si impozit pe venit, chiar daca acest imobil a fost dobandit de firma mea acum 9 ani de la o alta societate (in urma perfectarii unui contr. de v-c autentic ) ?
- intrucat activitatea societatii este redusa, ar fi mai indicat sa-l licihidez societatea si doar dupa ac sa-l vind respectivul imobil ?
- din bani obtinuti ar putea sa-l achizitionez alte imobile pe o alta societate unde suntem 2 asociati (eu fiind cel majoritar, dar si celalalt asociat ar fi de acord) ?

Va rog pe cei care au cunostiinte in domeniu sa-mi ofera o mana de ajutor in cel mai scurt timp posibil !

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 20:46, 23 Februarie 2010
De regula transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor se face prin act autentic la notar..
Se mai pot face acte de vc si prin avocat prin dare de data acerta dar numai in conditiile in care ne se transmite si terenul aferent .
Pentru diferenţa de preţ obtinuta la cumparare se plateste impozitul aferent prifitului.
Relaţii despre toate taxele vi le poate oferi exact un notar.

D/ul Baloi, va multumesc pt raspunsurile oferite de dvs.;), dar ac sunt prea generale si intrucat nu ati raspuns la toate intrebarile ridicate de mine- practic nu ma ajuta cu nimic ! :(
Referitor la prima intrebare: ma refeream daca n-ar fi mai simplu sa-l vind imobilul respectiv nu direct unuei societatii, ci asociatului-adm din soci respectiva, ca si persoana fizica. Daca el ar fi de acord, n-ar fi mai simplu pt mine (ma refer la costuri ! Sau nu exista nici o diferenta in ac. privinta ?)

Va rog pe cei cu cunostinte in domeniu, sa/mi ofera raspunsuri la toate intrebarile ridicate, si daca se poate sa/mi raspunde exact la cele intrebate !
...nu exista diferenta de costuri din punctul dvs de vedere...
1. Modalitatea cea mai simpla este contractul de vanzare-cumparare. Nu si cea mai ieftina. In functie de pret, se vor calcula taxele de catre notarul public.
2. TVA- ul si impozitul de 2% pentru pretul pana in 200.000 lei si 1% pentru ceea ce depaseste aceasta suma. Asta din cauza "vechimii" de timp in care ati detiunut imobilul. Plus taxele notariale.
3. Lichidarea societatii nu este o optiune. Dureaza si implica riscuri.
Cu banii obtinuti nu puteti achizitiona imobile in numele altei societatii decat daca aveti posibilitatea de a va insusi acesti bani (imprumuturi personale acordate societatii, samd)
Puteti sa ii vindeti acest imobil oricui, daca nu este grevat de diverse sarcinii, si nu exista nici o diferenta de costuri. Oricum este o discutie lunga, referitoare la valoarea imobilului in contabilitate, amortizare, etc.
Sper ca am fost de folos.
...pers juridica nu plateste impozitul pe tranzactie de 2%...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare societate e_florin e_florin Buna ziua, Vreau sa vand o societate cu toate bunurile aflate in proprietate(cladiri,terenuri) Doresc sa aflu ce taxe catre stat am de platit la suma cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil societate comerciala ovidiu95 ovidiu95 Detin un imobil pe societate comerciala al carui asociat unic sunt. Valoarea contabila actuala conform unei evaluari din 2008 este de 400.000 lei. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni Gabriela VP Gabriela VP buna seara, imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este ... (vezi toată discuția)