Buna ziua,
Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie:
- tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost facuta in 1987, si nu exista cadastru si intabulare), singurul act pe care il are este certificatul de mostenitor.
Spuneti-mi va rog cum poate intra in posesia actului de proprietate pe terenul si casa mostenita.
1. actiune in constatare , solicitand instantei de judecata sa pronunte o hotarare care sa tina loc autentic de act de vanzare-cumparare. daca exista mostenitori ai celor ce au vandut casa in baza acelei chitante de mana
sau
2. actiune in uzucapiune .
...sau Ordinul Prefectului, cea mai simpla varianta de constatare a dreptului de proprietate pentru casa si curte pe cale administrativa!!! Iar in cazul de fata, dosarul se intocmieste la primarie si contine:
- cerere tip, in baza art. 23 din legea 18/1991;
- extras registru agricol 1986-1990 si registru posesori 1990 (de la primarie);
- istoric de rol fiscal pentru imobilul in cauza;
- schita cadastrala;
- declaratii de la vecini ca nu le este afectat dreptul de proprietate (daca suprafata rezultat din masuratori este mai mare decat cea rezultata din evidentele primariei);
- copii acte stare civila.
Succes!
avand in vedere ca actul care a stat la baza acestui certificat de mostenitor, imobilul ce l-a mostenit tatal dvs. este proprietate a acestuia insa extratabulara in acest moment. pentru a putea sa va intabulati acest drept de proprietate in cartea funciara trebuie sa va adresati fie instantei de judecata printr-o actiune civila pentru uzucaparea acestui imobil, fie prin solicitarea emiterii ordinului prefectului. Emiterea ordinului prefectului este solutia cea mai ieftina si fara prea multe umblaturi la instanta insa nu e la indemana tuturor. Actiunea in uzucapiune este mai costisitoare si necesita si mai mult efort si timp.
O zi buna.
multumesc pt raspunsuri :)
teo_dobrean de ce spui ca "nu e la indemana tuturor" daca aleg Ordinul prefectului?
si m-ai am inca o intrebare ... taxa de timbru se plateste doar in cazul in care ma adresez instantei de judecata printr-o actiune civila pentru uzucaparea acestui imobil ???
ms