Stie cineva daca este prevazut in codul rutier cat timp trebuie sa-l astepti pe agentul de politie daca ti-a facut semn sa te opresti?
Mai precis pe o strada cu mai multe masini un agent a facut un semn de oprire. Nu stiam daca mi se adreseaza mie sau masinii de langa mine. Am mers mai in fata si am tras pe dreapta, am stationat aprox 5 secunde sa vad daca la mine se referea, si dat fiind ca nu l-am vazut nici pe agent venind inspre mine sinici pe celalalt participant la trafic am concluzionat ca nu la mine se referea si mi-am continuat drumul. Dupa aprox 500 metri m-a ajuns masina politiei din urma si m-au oprit. Drept urmare am ramas fara permis 1 luna.
Daca invocati timpul in care trebuia sa se deplaseze agentul constatator,dvs puteti proba in conditiile legii cu exactitate timpul in care acesta nu s-a achitat in timpul serviciului de obligatiile legal prevazute ?
Nu!
Insa nu am reusit sa ma fac bine inteles din mesajul de la inceput, deorece eram si sub influenta faptelor intamplate la momentul respectiv. Supararea mea care m-a facut sa pun intrebarea asa cum am formulat-o consta in faptul ca din patru posesori de permise auto (doi dintre posesori fiind soferi de peste 20 ani) care eram in masina niciunul nu a inteles din semnalele politistului ca ar fi trebuit sa oprim noi sau ca ar fi trebuit sa opreasca vreun participant la trafic. Deoarece semnul facut de acesta nu era niciunul din semnele pe care le stim cu totii (nu ma refer la mine deoarece nu conduc decat de 10 ani ci la cei mult mai experimentati ca mine). Am priceput din semnul politistului doar ca vrea sa incetinesc pentru ca acesta sa traverseze de partea cealalta a strazii.
Tocmai pentru faptul ca nimeni din masina nu a inteles altceva din semnalele politistului, am tras pe dreapta la aproximativ 30 metri mai in fata (unde am avut loc, in fata unei statii de taxi). Ne-am uitat cu totii sa vedem daca politistul vine sau nu inspre noi, daca intradevar politistul are sau nu si alta treaba cu noi, insa acesta disparuse din raza noastra vizuala. Am inteles ulterior ca acesta de fapt deja se urcase in masina lui, a asteptat sa plec pentru a veni dupa mine.
Dar faptul e consumat, m-am resemnat, o sa-mi ispasesc pedeapsa si o sa ma invat pentru viitor. Probabil ca pe viitor ma voi da jos din masina si ma voi duce la el, il voi trage de maneca sa-l intreb daca a incercat sau nu sa ma opreasca.
Când miliţianul te-a oprit şi ţi-a luat permisul, trebuie să-ţi fi dat şi un PV-u în care să scrie de ce ţi l-a luat. Din câte am înţeles, erai în maşină cu încă n posesori de permis care pot fi martori. Studiază OG 2/2002 împreună cu PV-ul dat de miliţian şi vezi dacă nu are vreo hibă. Apoi, vorbeşte cu cei n conducători auto care erau cu tine în maşină, vezi dacă vor să se pună martori şi fă contestaţie la judecătoria unde s-a întâmplat. În caz că ei toţi au să spună că miliţianul n-a semnalizat corect oprirea, poate ai şanse să se anuleze PV-ul şi să nu stai pe dreapta defel. Oricum, în momentul în care ai depus plângere la judecătorie, iei frumuşel certificat de grefă, mergi cu el la miliţie şi-ţi iei permisul înapoi. Până se soluţionează,(primă instanţă, recurs...) ai să circuli fără probleme.
Succes.
Semnalul politistului era adresat dvs. Daca era adresat altui autovehicul politistul v-ar fi facut semn sa plecati dupa ce ati oprit.
Invatatura de minte pe viitor.