avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie minor!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie minor!

Eu am o fiica de 5 ani, sunt mama singura, adica fiica mea nu este recunoscuta (are asa zisa "liniuta" la numele tatalui). Viitorul meu sot vrea sa o adopte si sa figureze ca tata pentru ea. Ce procedura trebuie urmata? Mai mult, tatal biologic, de cand a aflat ca sunt intr-o relatie, ma ameninta ca nu ma va lasa sa imi vad de familie si ca imi va face rau prin fata. Ce drepturi poate sa aiba , avand in vedere ca nu a vrut sa o recunoasca in perioada legala de 1 an de zile? Poate sa o adopte sotul meu numai cu acordul lui?Noi am vrea sa o adopte intai p fata si apoi sa ne casatorim. Sa fie in regula ea.Poate sa ceara test de paternitate si eu sa il platesc?!(asa mi-a spus el!) #-o
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 08:06, 26 Februarie 2010
Viitorul dvs.sot va putea sa o adopte pe fetita numai cu acordul tatalui biologic.
Art. 5
(1) Adoptia se incheie numai daca aceasta este in interesul superior al copilului.
(2) Copilul poate fi adoptat pana la implinirea varstei majoratului civil.
(3) Persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale.


Sectiunea 4 - Incuviintarea adoptiei


Art. 39
Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti.



RECUNOSTEREA VOLUNTARA, care se poate realize prin:

Declaratie facuta la serviciul de stare civila odata cu inregistrarea nasterii, caz in care numele tatalui este trecut in actul de nastere al copilului.


Declaratie facuta dupa inregistrarea nasterii copilului,
pe care o poate depune la orice srviciu de stare civila, ea urmand sa fie trimisa la starea civila unde s-a inregistrat nasterea, pentru a fi inscisa potrivit art. 44 si art. 45 din Legea 119/1996.

Inscris autentic, dat in fata Notarului Public, a primariilor, sau in fata instantelor judecatoresti;
Testament;

Numai in cazul in care ar opera recunoasterea ar fi obligatoriu consimtamantul tatalui.
(recunoasterea poate avea loc oricand , daca avem in vedere si posibilitatea stabilirii filiatiei fata de tata chiar si prin testament )
(prin exceptie , instanta ar putea trece peste opozitia tatalui in cazul in care este aparat interesul superior al minorului, iar copilul a fost crescut de catre persoana care cere adoptia).

Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua.
cererea privind incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti, din raza de domiciliu a adoptatorului .
daca tatal natural si-a recunoscut copilul, instanta va solicita acordul acestuia in vederea incuviintarii adoptiei .
in ceea ce priveste procesul privind stabilirea paternitatii , costul testului ADN il supor
puteti proba ca "liniuta" de pe certificat stie de existenta copilului de cand s-a nascut si ca nu a vrut sa-l recunoasca?
viitorul dvs sot are toate sansele sa adopte acest copil. contactati un avocat sa va ajute sa formulati cererea
Adoptia cred ca va avea mai multe sanse de reusita daca intai va casatoriti.
Mai exista o varianta (la limita legalitatii) care presupune ca viitorul dvs. sot se prezinta la oficiul starii civile impreuna cu dvs., declara ca este tatal copilului si primiti un certificat unde ''liniuta'' devine un nume. Faceti apoi o schimbare de nume (de familie) al copilului pe care administrativa (se face la primarie-starea civila) si in felul acesta copilul primeste nu numai un nume la rubrica tata dar si un alt nume de familie (si procedura de schimbare de nume cred ca are mai multe sanse dupa casatorie). Consultati si un avocat. Succes si felicitari viitorului sot: face un gest frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un copil nascut in afara casatoriei, fara tata, poate fi recunoscut de actualul sot? ralucamira ralucamira Nu am fost casatorita , am un copil iar tatal biologic nu l-a recunoscut si urmeaza sa ma casatoresc (nu cu tatal biologic:)) iar viitorul sot ar vrea ca fiul ... (vezi toată discuția)
Test adn dorit de tatăl biologic după adoptarea copilului, nerecunoscut de el, de către soțul mamei. ce șanse are să obțină efectuarea testului? Carla Ioana Carla Ioana Buna ziua! Scriu in speranta ca cineva ma poate linisti. In anul 2009, in urma unei relatii (nu de casatorie) am dat nastere unui copilas. De tatal copilului ... (vezi toată discuția)
Tatal biologic sau tatal care il creste danico83 danico83 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea, eu si prietena mea suntem impreuna de aproape doi ani, ea are un copil de doi ani jumate.Deocamdata nu avem ... (vezi toată discuția)