avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Se plateste impozit la penalitatile de incasat?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Se plateste impozit la penalitatile de incasat?

Reglementarile contabile conforme cu directivele europene (ordinul 3055/2009) prevad la art. 180:

(2) În baza contabilităţii de angajamente, entităţile trebuie să evidenţieze în contabilitate toate veniturile şi cheltuielile, respectiv creanţele şi datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
(3) În conturile de furnizori şi clienţi se evidenţiază distinct datoriile, respectiv creanţele din penalităţi stabilite conform clauzelor contractuale, despăgubiri datorate pentru contracte întrerupte înainte de termen şi alte elemente de natură similară.


Inteleg ca din interpretarea acestei prevederi s-a ajuns ca in urma unor controale fiscale, firmele sa primeasca amenzi pentru ca nu au evidentiat in contabilitate si nu au facturat penalitati la facturi neachitate. Motivul ar fi ca inregistrarea respectiva ar conduce inclusiv la obligatia platii impozitului pe profit la suma penalitatilor, chiar daca nici pretul si nici penalitatile nu au fost primite, ceea ce mi se pare si ciudat si, mai ales, incredibil de oneros in conditiile in care de multe ori e mai eficient sa mai dai debitorului o perioada decat sa il asaltezi cu penalitati in plus.

Totusi m-ar interesa o interpretare a unui specialist in domeniu cu privire la obligatia introducerii in calculul profitului impozabil a penalitatilor neprimite.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andrei Borbel , Consultant fiscal 21:36, 7 Martie 2012
fat frumos a scris:
De altfel, nici aceasta lege nu prevedea obligativitatea introducerii in contract a penalizarilor (am si subliniat acest lucru).

Nici nu ar avea cum, dar nici nu cred ca are importanta. In comercial debitorul unei obligatii este de drept in intarziere, astfel ca creditorul are dreptul sa ceara, in absenta unei prevederi contractuale, dobanda legala. Cu asta cum ramane?

Intrebarea dvs. din cate am inteles se referea la caracterul impozabil al veniturilor provenite din penalizari, indiferent daca acestea au fost sau nu incasate (primite). De aceea am presupus ca aceste penalizari au fost prevazute in contract.

Corect, asta e situatia de la care am plecat.

OMFP 3055/2009
36 - (1)...efectele tranzacţiilor şi ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacţiile şi evenimentele se produc (şi nu pe măsură ce numerarul sau echivalentul său este încasat sau plătit) şi sunt înregistrate în contabilitate şi raportate în situaţiile financiare ale perioadelor aferente.

Foarte edificator, din pacate :(

Un contract, prevede x% pe zi de intarziere, daca creditul (comercial, financiar) nu se achita pana la data de...

Citez aceasta parte doar pentru ca nu trebuie sa limitam situatiile la obligatii banesti (credit). Orice obligatie de plata a pretului (pentru bunuri sau servicii) care are un termen stipulat sub sanctiunea penalitatilor are acelasi efect.

In momentul in care creditul a ajuns la scadenta si nu a fost achitat, se produce evenimentul (intarzierea). Efectul intarzierii si anume penalizarile se vor inregistra in contabilitate, chiar daca nu s-au incasat.

Ok, am inteles acum.

Da, x% pe zi este o suma determinabila. La expirarea scadentei ea se va determina prin aplicarea procentului de penalizare asupra sumei restante.

Aici am o dilema - ce este "expirarea scadentei"? Scadenta, prin definitie, a trecut deja si de aceea se calculeaza penalitati. Ele curg pe fiecare zi de intarziere, fara termen.

Astfel va deveni o suma certa. Documentul in care apare procentul de penalizare, care serveste la calcularea penalizarii ca suma certa, este contractul incheiat intre parti. Astfel, acesta devine document justificativ, deoarece prin acest contract se poate justifica de ce la calcularea penalizarii s-a utilizat procentul x si nu s-a utilizat y sau z.

Ok, sunt convinsa ca asta e o chestiune contabila, asa ca nu insist.


Mi se pare ridicola aceasta reglementare, va spun sincer! Mai ales pentru ca fericitul creditor are de ales intre (i) plateste si mai mult fara sa fi incasat nimic, desi a fost prevazator si a inserat sanctiune pentru debitor; (ii) incheie act aditional cu debitorul prin care penalitatile sunt excluse. Cine pierde? Evident, numai creditorul, in ambele cazuri. Halal!
Se pot crea provizioane, care pot fi deductibile daca indeplinesc conditiile prevazute in Codul Fiscal art. 22 alin. 1 lit. c) si j) si alin. 8.
Provizioane pentru? Nu am inteles ultimul dvs mesaj.
Fat -Frumos se referea la provizioane constituite pentru a acoperi riscul de neincasare a creantei.
Problema este ca aceste provizioane sun deductibile doar in proportie de 30% din valoarea creantei neincasate si doar daca au trecut cel putin 270 zile de la data scadentei (desi creditorul plateste impozit asupra valorii integrale a acestora). Vor fi deductibile 100% din valoarea creantelor doar daca impotriva debitorului s-a deschis procedura falimentului.
Referitor la facturarea penalitatilor (se discuta mai sus daca ar exista o astfel de obligatie), din punctul meu de vedere raspunsul este ca nici nu se poate pune problema de a factura penalitati. Aceasta deoarece art. 155 ali. 1 din Codul Fiscal prevede ca "Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de serviciise va emite factura ...". Adica se factureaza doar livrarile de bunuri si prestarile de servicii. Cred ca este incontestabil faptul ca perceperea de penalitati nu reprezinta nici o livrare de bunuri si nici o prestare de servicii.
In plus, Andreea, asa cum iti spuneam si pe blog, impartasesc punctul tau de vedere in sensul ca nu consider ca penalitatile trebuie recunoscute ca si venituri decat din momentul in care inteleg sa ma prevalez de dreptul meu de a le percepe. pana atunci, reprezinta drepturi "necastigate" si prin urmare nu trebuie recunoscute ca si venituri.
D.nule Andrei, inteleg ca nici dupa incasarea penalitatilor castigate in instanta nu se emite factura pentru acest ventit? (pentru ca nu este o livrare de bunuri si nici o prestare de servicii)
Atunci cum le evidentiem in contabilitate ?

Alte discuții în legătură

Plata penalitati dupa 3 ani nefacturate MarcelO MarcelO Buna ziua ! Ma confrunt cu urmatoarea situatie : In perioada 2006-2008 am achizitionat marfa de la o firma. La sf. anului 2008 am achitat intreaga datorie. ... (vezi toată discuția)
Stingere avans client gabi.b gabi.b Cum sting un avans de la un client din 2008 (in contul 419) - clientul nu mai exista ca societate. Ce inregistrare contabila trebuie sa fac? Trimitere la lege ... (vezi toată discuția)
Regularizare declaratie 390 stelach stelach Buna seara am primit de la un furnizor intracomunitar , mai multe documente debit-note, pentru luni anterioare depunerii declaratiei 390. Care ar fi ... (vezi toată discuția)