Buna ziua:
Care sunt pasii necesari pentru ca eu, fiica, sa pot declara o persoana in varsta, suferind de dementa vasculara, ca fiind - legal - lipsita de discernamant? Exista si o alta cale, in afara acesteia la care m-am gandit eu, prin care sa se poata prelungi o procura semnata acum aproape doi ani de catre aceasta persoana?
Probabil ca ceva detalii sunt necesare. Dupa cum spuneam, persoana in cauza a semnat o procura, valabila 18 luni, prin care imputernicea o terta persoana sa se ocupe de toate operatiunile bancare. Emiterea unei noi procuri este, acum, practic imposibila deoarece boala persoanei in cauza s-a agravat intr-atat incat nu mai are discernamant, specimenul de semnatura nu mai arata nicicum precum semnatura pe care a avut-o o viata, s.a.m.d.
SIngura idee care mi-a venit a fost aceea de a declara persoana ca fiind, legal, lipsita de discernamant in sepranta ca, in acest fel, voi putea eu semna procura pe mai departe. Este aceasta varianta optima? Exista, oare, si alta modalitate de a rezolva aceasta situatie? Care anume sunt pasii de urmat?
Multumesc din suflet pentru ajutor,
A.
Mijloc de ocrotire judiciara a persoanelor lipsite de discernamat, afalte in imposibilitatea de a se ingriji de interesele lor sau de a-si exercita drepturile civile.
Ea este reglementata in t. II, cap. II, C. fam. Potrivit legii, cel care nu are discernamat pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei mintale ori debilitatii mintale, va fi pus sub interdictie. Pot fi pusi sub interdictie atat persoanele majore, cat si minorii. In categoria acestor persoane se incadreaza bolnavii mintali cronici si minorii, a caror lipsa de discernamant este atestata printr-un raport de expertiza psihiatrica medico-legala. Punerea sub interdictie se face prin hotarare judecatoreasca si, tot prin hotarare, se dispune ridicarea ei. Cererea de punere sub interdictie trebuie sa cuprinda cerintele prevazute de C. proc. civ. si este scutita de taxa de timbru. Competenta de judecata este a judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul cel care urmeaza sa fie pus sub interdictie. Interdictia poate fi ceruta de autoritatea tutelara, alte organe si de persoanele prevazute de lege ( de exemplu, persoane apropiate minorului sau debilului mintal). Totodata, se procedeaza la numirea unui tutore (exceptie, minorul aflat sub ocrotirea parintilor) si la stabilirea locului unde interzisul va fi supravegheat medical, la locuinta lui sau intr-o institutie sanitara.