In data de 31.10.2009 am fost implicata intr-un accident despre care politia spune ca ar fi culpa comuna.Am depasit refugiul de tranvai pentru a vira catre stanga si din coloana cineva a virat tot stanga fara sa se asigure.Am incercat sa evit coliziunea insa cand am tras stanga de volan am alunecat pe sinele de tramvai si l-am sters pe cel din cealalta masina implicata in accident.El, victima are 50 de zile de ingrijiri medicale si eu pana in 10.Politia a spus ca el nu s-a asigurat si ca eu am depasit prin loc nepermis.El impreuna cu familia sustin ca ceea ce a spus politia precum ca ar fi cumpa comuna nu este adevarat si de aceea doreste sa se faca o expertiza judiciara.Mie mi sa eliberat un proces verbal pentru fima la care am eu casca in care scrie fiecare ce articol a incalcat.
Se poate ca in urma expertizei el sa fie absolvit de orice vina fie ea si de 5% in conditiile in care eu deja am luat jumatate din dauna de la fima lui de asigurari?
Multumesc anticipat.
Culpa este exclusiva a celui care a iesit din coloana, la trecerea de pe o banda pe alta era obligat sa se asigure.
Pe de alta parte conduc[torii auto pot sa se deplaseze pe sinele de tramvai daca traficul permite si daca in momentul respectiv nu este un tramvai angrenat in trafic si care ar putea fi stanjenit de prezenta autovehiculului respectiv. Codul rutier nu interzice ocolirea refugiului de tramvai pe partea stanga. Deci ati circulat corect fara a incalca nicio regula.
Mai e un mic amanunt, urma de impact de pe autoturismul dvs unde se afla? pe aripa, pe portiera din dreapta? Dar pe autoturismul celui care a iesit din coloana?
Fiind vorba de 50 de zile de ingrijiri medicale exista posibilitatea impacarii si cel vinovat de accident nu mai este condamnat pt vatamare corporala dar mai este o problema daca acele 50 de zile se prelungesc datorita complicatiilor aparute si trec de 60 atunci numai poate interveni impacarea partilor si condamnarea pt vatamare corporala din culpa isi produce efectul adica 1 an inchisoare cu suspendare si anularea permisului de conducere, valabil pt amandoi daca e culpa comuna sau numai pt cel ce a iesit din coloana daca este culpa exclusiva a lui (cum este si normal, ca vorba colegului de mai inainte "daca erati tramvai..."?).
In consecinta va recomand calduros sa solicitati expertiza criminalistica aaccidentului. Cat despre sumele de despagubire e alta poveste, dupa stabilirea vinovatiei mergeti din nou cu actele la soc de asigurari si va despagubeste 100% din suma pe RCA -ul celuilalt.
Pentru formarea unei opinii argumentate este necesara cunoasterea tuturor elementelor ce au intervenit in respectivul accident de circulatie. Din cele prezentate deduc ca dvs erati deja in depasire in momentul in care celalalt conducator auto a iesit din coloana. Vina apartine in totalitate celuilalt conducator auto intrucat nu s-a asigurat la schimbarea directiei de deplasare. Situatia reala se poate stabili pe baza unor calcule, daca sunt cunoscute elementele necesare. Din aceste calcule, teoretic, poate sa rezulte ca dvs. v-ati angajat in depasire dupa ce celalalt autoturism era deja angajat in viraj pentru iesirea din coloana. In acest ultim caz vina va apartine in totalitate. Personal nu cred in ultima varianta prezentata. Culpa comuna este exclusa.
Numai bine va doresc.