avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contestatie penalizari intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contestatie penalizari intretinere

Buna seara, as dori sa ma lamuriti intr-o problema.
De 6 ani fac parte dintr-o asociatie de proprietari ce are numai 20 de membri. Din cauza serviciului, nu am putut fi mereu prezent la intrunirile cu proprietarii si nici nu mi-am dat prea mare interes intrucat nu m-a deranjat nimic cu privire la sumele afisate pe listele de plata.
Recunosc ca sunt ceea ce se cheama ''un rau platnic'', nu pentru ca as avea probleme financiare, ci pentru ca sunt dezorganizat ,si mereu am preferat sa platesc sume mai mari, la intervale de 3-4 luni. Nu prea stau pe acasa, si cheltuielile la intretinere sunt intre 30 si 70 lei pe luna. La rubrica de penalizari mereu figuram cu penalizari in jurul sumei de 100 lei.I-mi pare rau acum ca nu am fost mai atent la acest aspect atunci.
La noi se obisnuieste ca administratorul sa incaseze banii din usa in usa,in ziua cand vine sa citeasca apometrele.asadar, il vedem la fata numai o data pe luna.Si acesta este un motiv pentru care nu platesc luna de luna ,pt ca nu de fiecare data sunt acasa cand vine cu citirea.( prin urmare pot spune ca nu am fost niciodata '' pe zero'' la intretinere)
In 2006, nu mai stiu ce luna, se schimba administratorul, si apare la rubrica de penalizari suma de 420 lei.Nu am dat prea mare importanta pentru ca suma nu este mare. Am observat totusi ca in fiecare luna figura aceasi suma la penalizari. Tin minte ca am intrebat intr-o zi d c e constanta suma de la penalizari si administratorul mi-a raspuns ca nu a avut timp sa o actualizeze.
La sfarsitul lui ian 2010 ma uit din intamplare la avizier pe lista (pentru ca vroiam sa discut o problema personala cu vecinul de la parter ,recent mutat,si nu stiam cum il cheama )si raman stupefiat:
-figurez cu restante de 1100 lei si penalizari de 1500 lei.
Am observat ca toata lumea de pe scara figura cu penalizari foarte mari.
Pe 20 feb era postat un anunt pe usa prin care toti proprietarii sunt rugati sa vina cu citirea apometrelor pe data de 21 la ''uscator'' ,situat la et 4.in intervalul orar 16-18.
Mi-am aranjat liber si m-am dus ca sa cer explicatii in legatura cu lista de plata.Asa am aflat ca s-a schimbat administratorul, presedintele si cenzorul.
Mi s-a explicat ca penalizarile sunt calculate pentru perioada ian 2006-dec 2009 si mi s-a prezentat un desfasurator cu calculul acestor penalizari.
In ultima saptamana am studiat legea 230/2007 si normele metodologice, am citit si discutiile de pe forum, si doresc sa fiu lamurit in urmatoarele privinte:
---pot contesta aceste penalizari pe motiv ca nu au fost actualizate la intervale mai rezonabile de timp?
--- am mai citit pe forum cazuri in care restantierului i-au fost sterse penalizarile daca a achitat restantele la zi (insa nu am gasit un art. de lege care sa reglementeze aceasta practica) ; pot face si eu o cerere in acest sens la presedintele asociatiei?
--- pot cere sa se faca un control de fond de catre organele fiscale pentru a se verifica activitatea asociatiei de la infiintare pana in prezent?
Banuiala mea este ca aceasta cota de 0,2% penalizare pe zi intarziere a fost stabilita numai verbal, de catre 3-4 proprietari care s-au prezentat la adunarea de inceput de an,si nu cred ca exista un p-v cu semnatura a 1/2 +1 din proprietari. Am ajuns la aceasta banuiala deoarece am intebat o parte dintre vecini ce cred despre aceste penalizari calculate retroactiv si 4 dintre ei au spus ca nu stiu nimic pt ca nu au fost in oras luna ian, si altii 5 mi-au spus ca nu s-au dus la sedinta pentru ca erau la munca in ziua respectiva .
Din cele expuse mai sus , credeti ca se intampla ceva suspect in aceasta asociatie sau mi se pare doar ?



inainte de a contesta respectivele sume, va sfatuiesc sa uzati de dreptul dvs. prevazut de respectiva lege (230), adica de a lua la cunostinta de toate documentele asociatiei. dupa ce ati consultat respectivele documente contabile, dar si statulul asociatiei, ajutat de un contabil sau un avocat, veti stabili daca sunt motive de contestatie in ceea ce priveste cuantumul sumelor.
1-Ca sa impacati programul dvs cu obligatiile fata de asociatie,faceti efortul si achitati in avans o suma care intra in contul dvs ,din care lunar se retine c/v intretinere
2-Nu este legal ca penalizarile sa depaseasca valoarea sumelor la care s-au aplicat
3-Dezinteresul probat de vecinii chestonati cu privire la penalizari este evident prin recunoasterea neparticiparii la adunarea generala a asociatei care poate dispune,conform dispozitii legale sistem propriu penalizari
4-
L nr 230/2007 art 10 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces ,la cerere,la orice document al acesteia
HG nr 1588/2007 art 12 A Proprietarii au dreptul d)sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contribuitie la cheltuielile asociatiei de proprietari si ,eventual sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.Presedintele este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2010
ynocentta, utilizator
@NEDUMERIT

1. Daca ati primit desfasuratorul cu penalizarile perioadei 2006-2009 puteti sa-l studiati si singur si sa vedeti daca sumele calculate sunt corecte. In aceasta privinta va putem ajuta daca ne dati exemple din acest desfasurator. Intrebarea mea este: atunci cand ati achitat, la vremea respectiva restantele, ati achitat si penalizarile din lista cotelor de intretinere? Pentru ca am inteles de la Dv. ca totusi plateati la cateva luni o data, deci normal ar fi sa nu mai aveti acum de plata asa mult. Suma de 420 pe care ati vazut-o la un moment dat in lista si care se tot repeta fara sa se schimbe era adunata la totalul de plata? Inclusiv aceasta suma o achitati....cand achitati?

2. Puteti contesta penalizarile, dar macar sa o faceti in cunostinta de cauza.

3. In general, penalizarile sunt aplicate la restante si din ele se platesc si penalizarile la furnizori , care penalizari sunt facturate. Deci penalizarea este, asa dupa cum arata si intelesul cuvantului, pedepsirea celui care nu plateste la timp si nu este scutit de aceste penalizari decat ca exceptie si pe baza unei justificari rezonabile, in care nu intra si aceea ca nu ati avut timp sau ca nu v-a gasit acasa administratorul. Exista diferite posibilitati de a plati intretinerea fara sa-l vedeti la fata pe acesta.

4. Un control financiar se poate cere la presedintele asociatiei, daca aveti indoieli in privinta corectitudinii acestor calcule si asupra activitatii cenzorului, la primarie daca considerati ca presedintele asociatiei nu coopereaza la lamurirea acestui aspect al penalizarilor sau puteti cere in instanta o expertiza financiara. In aproape toate cazurile cel care cere controlul il si plateste, urmand sa-si recupereze sumele de la asociatie daca se dovedeste, in urma verificarilor, ca asociatia a calculat eronat penalizarile sau ca in general sunt greseli majore in contabilitatea acesteia.

5. Banuiala Dv. in legatura cu stabilirea verbala, de catre cativa locatari care au fost prezenti la adunarea generala trebuie si dovedita. Este posibil sa aveti acest sistem de penalizare scris in statutul asociatiei. Daca nu, si el s-a stabilit intr-o adunare generala, atunci s-a aprobat cu acordul a 50% + 1 din cei prezenti la adunarea generala reconvocata, ceea ce ar fi legal, dar acea hotarare trebuie trecuta intr-un PV. Si nu vad cum o adunare generala sa se desfasoare fara a fi redactat un PV.

Si inca ceva in beneficiul Dv. .... Penalizarile se aplica din momentul in care sunt consemnate, ca sistem aplicat in asociatie, prima oara in scris, nu retroactiv. Cu alte cuvinte, daca s-a hotarat asupra unui sistem de penalizari incepand cu data de 1 iunie 2008, penalizarile se aplica restantelor decurgand de la aceasta data spre momentul actual, nu inainte de aceasta data.
Pentru perioada anterioara acestei date "beneficiati" proportional cu restanta numai pentru penalizarile facturate de furnizori.

Din cele relatate de Dv. e greu sa imi fac o impresie daca sunt lucruri necurate in acele calcule. Deobicei asta se face cu hartia in fata si cu creionul in mana. :)
Mai degraba ar fi o imbinare armonioasa dintre erori ale administratorului si neglijenta Dv. semipermanenta in achitarea cotelor.
Achitarea intretinerii nu este o simpla scoatere de bani din buzunar, in spatele acestor cote stau niste prestari de servicii si furnizare de utilitati de care Dv. ati beneficiat. Daca ele nu ar fi fost facute la timp, livrate, atunci cand ati fi avut nevoie, ci facute in aceeasi maniera in care si Dv. le achitati, adica la cateva luni o data, probabil ca nu v-ar fi placut deloc.
..............................
Pentru toti cei care nu cunosc:
Penalizarea nu trebuie sa depaseasca valoarea cotei atunci cand se refera la cota unei luni.
Suma acestor penalizari calculate poate depasi valoarea insumata a restantelor daca penalizarile nu au fost achitate deloc sau intr-o masura foarte mica fata de restante care au mai fost achitate din cand in cand.
Multumesc foarte mult pentru lamuriri.
Asadar, pentru lamurirea mea, cel mai bine ar fi sa fac o cerere la presedinte in care rog sa-mi arate statultul si p-v in care s-a consemnat procentul de penalizare si sistemul de aplicare.
Apoi verific daca data de la care a intrat in vigoare sistemul de penalizari in asociatie corespunde cu data de la care au ijceput sa curga penalizarile in contul meu (nu stiu cat de corect m-am exprimat, sper sa ma fac inteles)......corect?
Mai am cateva intrebari:
1. arhiva asociatiei unde se tine? (ca momentan admin are la dispozitie doar uscatorul de la et 4 care e plin de tot felul de lucruri ale vecinilor, respectiv frigidere vechi, biciclete, saci cu haine, ).E posibil sa fie tinuta la admin acasa?, sau la presedinte acasa?
2. este obligata asociatia de proprietari sa detina cont in banca? ( cred ca mi-ar fi mult mai usor daca as face virament bancar pentru cheltuielile de intretinere)
3. este legal sa se faca actualizarea penalizarilor o data la 3 ani? (in legea 230 nu este precizat un termen )

1-Valoarea penalizarilor este dispusa de adunarea generala ,de regula fiind 0,2/zi
2-Solicitati extras al fisei dvs de evidenta
3-Arhiva asociatiei ,legal este prevazut sa fie detinuta la sediul asociatiei de proprietari,nici la presedinte, nici la administrator.
4-
L nr 230/2007 cap VI Cheltuielile asociatiei de proprietari (4) Asociatia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancara,in conditiile legii

5-Aplicarea penalizarilor se face succesiv asupra restantelor la momentul decaderii termenului legal de plata si in conformitate cu hotararea adunari generale
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere SC DELTA EXPERT CONSULT SRL SC DELTA EXPERT CONSULT SRL Buna Ziua, Si in al doilea rand imi cer scuze pentru deranj. In perioada sep.2001-mai.2006 am acumulat o restanta de 8179.39 cheltuieli intretinere si ... (vezi toată discuția)
Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)