avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... directionare prin link-uri de pe un site
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

directionare prin link-uri de pe un site

Este legal sa postez pe un site un link sau mai multe link-uri fara a cere acordul proprietarului site-ului la care face referire acele link-uri?
Cel mai recent răspuns: Stadva , utilizator 15:12, 12 Martie 2010
In principiu, ar trebui sa aveti acordul proprietarilor de site-uri respective. Poate ei nu doresc sa se faca legatura prin site-ul dvs. B-)
Buna seara,

Depinde in ce scop doriti sa postati acele link-uri. Dupa cum stiti, pe retelele sociale si in special pe twitter se obisnuieste sa se posteze astfel de link-uri ca recomandari, sau , dimpotriva, pentru critici. Postarea unui link in scop de ajutorare a celor in nevoie, iarasi este o practica cunoscuta, asa cum am si eu in status-ul meu: blogul unui prieten bolnav de cancer, care la randul lui are un link catre site-ul unui alt prieten bolnav de cancer.

In aceste cazuri nu este nevoie de acord, pentru ca este vorba de informatie libera. In cazul in care doriti sa postati un link in scop de publicitate, atunci se schimba datele problemei.

Asa ca, fiti mai specific (a).
Buna seara
As dori sa pun pe site-ul meu link-uri ale site-urilor societatilor bancare si institutiilor statului care publica licitatii, cu scopul de informare. In acest caz trebuie cerut acordul acestora? Daca pe acest site am anunturi de publicitate pentru diverse societati comerciale , schimba cu ceva datele problemei?
Multumesc mult.
Buna seara,

Exista o contradictie in ceea ce spuneti: Faptul ca site-ul dv are scop de informare, iar pe de alta parte aveti anunturi publicitare, din care castigati bani. In cazul in care aveti un castig financiar din site-ul dv, trebuie ceruta permisiunea celor pe care doriti sa-i "link-uiti", altfel s-ar putea sa va dea in judecata ca profitati de ei pentru a castiga bani si sa va ceara despagubiri. Succes!
Puteti indica vreo reglementare ( nationala sau internationala ) care sa indice clar acordul proprietarului siteului pentru plasarea linkului ?
Ca proprietar de site , fac urmatoarele remarci :
1. Siteurile au continut public iar rolul lor , ca si al siteului avocatnet.ro , este sa fie accesat , pe orice cai ( prin tastare direct din browser a numelui domeniului , prin intermediul motoarelor de cautare , prin directoare web sau linkuri de pe alte siteuri ) . Un link este aducator de trafic si chiar si de venit ( prin diverse cai ) .In situatia foarte rara a unui continut nepublic , restrictionat numai pentru anumiti utilizatori ( logati ) e o alta discutie .
2.Din punct de vedere al pozitionarii in motoarele de cautare plasare unui link catre altul este o mana cereasca . Succesul Google ,ca motorul de cutare ,are la baza tocmai ideea de a pozitiona in pagina siteurile in functie de cantitatea ( si calitatea ) linkurilor primite de la alte siteuri . Prin urmare e un nonsens sa nu iti doresti un link de la un alt site deoarece un link ( dofollow ) primit e considerat un "vot" in contul siteului . In cazul in care linkul este insotit de un comentariu neacceptabil pentru proprietarul siteului , comentariu in sine este atacabil si nu linkul .
3.Marea majoritate a siteurilor profesioniste au o sursa de venit ( prin plata direct de la useri sau prin acces free al acestora dar prin venituri din reclame ) . Nu vad legatura intre acordul link si castigurile siteurilor ( care insereaza linkuri )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul tehnic stanciu viorica stanciu viorica Somajul tehnic afecteaza concediul de odihna? (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in preluarea de informatii partiale de pe un site GeeLee GeeLee Buna ziua, Dorim sa realizam un agregator de anunturi imobiliare ce va prelua o scurta descriere a anunturilor de pe diverse site-uri de profil (de anunturi ... (vezi toată discuția)
Legalitate link catre un site extern. se considera a fi nerespectarea dreptului de autor? vali_v vali_v Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu legalitatea postarii pe site-ul propriu linkuri catre alte site-uri, de orice natura: presa, vreme, legislatie, ... (vezi toată discuția)