1. Cine sa va trimita carnetul de munca? Daca este la ITM mergeti dvs. sa il luati.
2. Sub inregistrarea cu "propus la pensie..." inregistrati incetarea CIM.
3. Data iesirii la pensie o stabileste CPJ, prin decizie, in functie si de cererea facuta de pensionabil. Nu conteaza daca, in carnetul de munca, se suprapune data propunerii la pensie cu data incetarii CIM.
4. Decizia de pensionare anticipata nu este pusa in plata pana cand pensionabilul nu prezinta decizia de incetare a CIM, cu viza ITM.
Buna ziua,
Din nou, doresc o lamurire.
In codul muncii, pentru pensionare anticipata este nevoie de mentionarea in cartea de munca a propunerii de pensionare, iar pentru a intra in calcul pensia , este nevoie de intreruperea raporturilor de munca cu institutia angajatoare si prezentarea la CJP a dovezii (lichidarea) incepand cu data de..........
Intrebarea este : Daca in cartea de munca s-a trecut propunerea de pensionare anticipata , de la data solicitata de pensionabil, oare decizia de eliberare din functie , conform art. 52 (a) si 53 (1) din Legii 567/2004 , emisa de presedintele institutiei angajatoare, poate echivala la CJP , cu mentiunea in cartea de munca , privind intreruperea CIM ?
Intreb acest lucru pentru ca, desi in cartea de munca s-a propus pensionarea, nu este specificata intreruperea CIM (cu acordul partilor) conform Codului muncii. IN speta , este vorba de o angajatoare - institutie juridica , fiind aplicabile prevederile articolelor mentionate mai sus din Legea 576/2004.
De regula, data propunerii de pensionare inscrisa in carnetul de munca coincide cu data inscrisa in decizia de pensionare.
2. Nici art.52b, nici art.53(1) din legea 567/2004 nu prevad incetarea raportului de serviciu la data propunerii de pensionare inscrisa in carnetul de munca.
3. De altfel, angajatorul nu are de unde sa stie daca i se aproba sau nu pensionarea si cu ce data. De aceea pensionabilul nu poate fi eliberat din functie pana cand nu se ia la cunostinta de decizia de pensionare.
Toata problema o reprezinta aspectul ca, nu mai poate merge la serviciu, de la data propunerii la pensie si pana primeste decizia (motive de sanatate). Cat privesc conditiile de pensionare anticipata , sunt indeplinite si verificate. Iar staruinta cu care cere si eliberarea din functie (lichidarea) incepand cu data propunerii la pensie , se datoreaza faptului ca fiind inca pe functie apare pe pontajul intitutiei. Solutia ar fi CFP. Concediul fara plata la serviciu, pe intreaga perioada ce se scurge , pana la primirea deciziei de pensie, va fi cel mai probabil , o perioada de cateva luni , in care nu va primit nici salariu, dar nici pensie. calculul pensie se face doar cu data inchiderii CIM.
~ final discuție ~