avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Publicitate imobiliara pt contract de inchiriere mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Publicitate imobiliara pt contract de inchiriere mai mare de 3 ani - obligatorie?

Buna ziua!
Contractul de inchiriere intre doua persoane juridice avand ca obiect un spatiu comercial (sau birouri) incheiat pe o perioda mai lunga de 3 ani trebuie obligatoriu inscris in cartea funciara?
Sau inscrierea este facultativa?
Daca este obligatoie inscrierea va rog sa-mi dati si un temei juridic.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionutt , utilizator 11:41, 3 Martie 2010
Inscrierile in cartea funciara nu au efect constitutiv de drepturi si, altfel spus, nu sunt obligatorii pentru validitatea vreunuia din actele care stau la baza nasterii drepturilor funciare (nici al proprietatii si nici al inchirierii). Cartea funciara realizeaza opozabilitatea fata de terti, nu mai mult.

In acest context trebuie privita si prevederea din legea 7/1996 potrivit careia:

Art. 19 - (1) Cartea funciară este alcătuită din titlu, indicând numărul ei şi numele localităţii în care este situat imobilul, precum şi din trei părţi:
[...]
C. Partea a III-a, referitoare la înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate şi sarcini, care va cuprinde:

a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinţă, abitaţie, servituţile în sarcina fondului aservit, ipoteca şi privilegiile imobiliare, precum şi locaţiunea şi cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani

Inscrierea contractului de inchiriere in cartea funciara nu este obligatorie , ramane la latitudinrea partilor !B-)
Va mulţumesc frumos!=D>
Aşa ştiam şi eu însă m-a contrazis cineva că este obligaţie legală şi că se plăteşte amendă sau există alte sancţiuni în cazul neefectuării publicităţii imobiliare pentru acest gen de contracte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrierea in cf nu este constitutiva de drepturi Irina S. Irina S. Ma ajutati va rog, sa gasesc in L:7/96 articolul din care sa reiasa ca inscrierea in CF nu este constituitva de drepturi? Multumesc. (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)
De ce ar vrea un chirias sa inscrie in cartea funciara contractul de inchiriere? iuliana26 iuliana26 Recent chiriasul meu mi-a solicitat sa ii fac un act aditional la contractul de inchiriere prin care sa ii specific numarul cadastral al spatiului inchiriat si ... (vezi toată discuția)