avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza CCM la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza CCM la nivel de unitate

Buna seara,

este legal ca in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate sa se limiteze numarul de zile libere neplatite la doar 3 / an, daca cel la nivel national si Codul Muncii zic ca zilele neplatite se iau la cererea angajatului pentru probleme personale, dar fara a da un numar limita?

Daca CCMN prevede clauze cu caracter minimal, poate un CCM la nivel de unitate sa fie mai limitativ? Precizez ca este deja semnat de reprezentantii salariatiilor.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 22:41, 2 Martie 2010
Ati raspuns singura=D> si foarte corect, nu este legal, CCMUN prevede clauze minimale. Poate ca reprezentantii salariatilor nu cunosc legile si ideal ar fi ca in momentul in care contractul colectiv se inregistreaza la Directia de Munca pentru analizare si aprobare, reprezentantii Directiei sa sesizeze acest lucru si sa atentioneze societatea. Din experienta insa, va spun ca in practica nu se intampla asa, si multe contracte colective gresite sunt inregistrate la Directia de Munca.#-o
Buna seara,

Zilele de concediu fara plata se acorda la cererea anagajatului dar cu aprobarea angajatorului! Mai mult numarul acestor zile de concediu fara plata si momentul acordarii lor (de ex. dupa terminarea zilelor de concediu de odihna) poate fi stabilit in CCM la nivel de unitate de catre reprezentantii celor doua parti.

Da, CCMNU este deja inregistrat la ITM asa cu cele 3 zile.
sa inteleg, ca daca partile si-au dat acordul, clauza este valabila, chiar fiind nelegala? Stiu sintagma "contractul este legea partilor", dar mai stiu ca o clauza nula sau nelegala nu isi produce efectele, sau in functie de prevederile contractuale este inlocuita de lege.

Deci, in cazul de fata considerati ca trebuie respectate cele 3 zile?
Cele 30 de zile de concediu fara plata la care se face referire in CCMUN sunt pt "pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior".. iar "pt rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concediu fara plata", acum depinde la ce va referiti dvs. In practica, cele 30 de zile se acorda de catre firme pt asa zisele nevoi personale, fara a avea legatura cu lucrarea de diploma. Daca nu gasiti intelegere din partea conducerii, da, va trebui sa respectati cele 3 zile:(, pt ca in nicio lege nu este specificat nr de zile de cfp care se poate acorda, acesta stabilindu-se prin ccm-ul la nivel de unitate
Am inteles. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing de personal Ana Mocanu Ana Mocanu In cazul leasing-ului de personal, se aplica CCMUN sau numai Codul Muncii? [b]Ex:[/b] \"A\" (angajat de firma \"X\" pentru a lucra la firma \"Y\") va ... (vezi toată discuția)
Conditii minimale contract colectiv de munca suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca in momentul de fata nu exista un CCMNN in vigoare, contractele colective la nivel de ramura ce conditii minimale vor mai respecta? Se ... (vezi toată discuția)
Nulitatea absoluta otto2007 otto2007 pot sustine nulitatea absoluta a unui protocol incheiat intre sindicat si angajator care stipuleaza ca angajatul poate lucra si noaptea si in sarbatori si ... (vezi toată discuția)