avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sunt insarcinata,drepturile mele?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sunt insarcinata,drepturile mele?

Buna ziua!
Am aflat ca sunt insarcinata in 6 saptamani si as dori sa stiu ce drepturi am ca salariata gravida?Daca am program redus?Ce alte beneficii am?
Multumesc anticipat!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: mihaela71 , utilizator 17:37, 4 Martie 2010
Buna ziua !
Salariatele care sunt gravide au urmatoarele drepturi:
Modificarea, conform recomandarii medicului de familie/medicului de medicina muncii, orarul /conditiile de munca sau sa fie repartizate la alt loc de munca fara riscuri, fara diminuarea salariului, daca desfasoara munca numai in pozitie ortostatica, asezat sau in locuri care prezinta riscuri pentru sanatate.
Beneficiaza de concediu si indemnizatie de risc maternal, in cazul in care nu este posibila modificarea conditiilor, maxim 120 zile, pe baza certificatului medical, in conditiile art.10 din OUG nr.96/2003, modificata si actualizata.
Beneficieza de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului, daca nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate.
Beneficiaza de dispensa pentru consultatii prenatale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru;
beneficiaza de doua pauze pentru alaptare (cate 1 ora fiecare) sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale.
Contractul individual de munca al salariatei aflate in una din situatiile mentionate nu poate fi desfacut din initiativa angajatorului (inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate).
Pentru a beneficia de aceste drepturi, salariatele gravide trebuie sa informeze in scris angajatorul despre starea lor si sa depuna actul medical doveditor.
Cu stima !
Buna ziua, felicitari, sa-ti traiasca !
1. De la medicul specialist iei o adeverinta ca esti insarcinata, in cate saptamani, daca are de facut o recomandare de risc maternal
2. Scrii catre angajator o instiintare la care atasezi adeverinta de la medic
3. Cauti OG 96 - protectia maternitatii la locul de munca, o studiezi atent, deoarece contine drepturile tale inainte si dupa ce nasti- schimbare loc de munca, program redus, ore platite pentru consultatii la medic, alaptat etc.
Cam atat trebuie sa faci, restul este treaba angajatorului, a med. de med. muncii si a responsabilului SSM
Succes si foloseste toate drepturile pe care le ai acum ( avem atat de putine pe lumea asta.........)
Buna ziua!
Dupa lungi cautari pt un loc de munca am reusit sa trec un interviu cu bine si se pare ca voi fi angajata cu 15 martie,dar cred ca sunt insarcinata,nu sigur,insa nu stiu ce sa fac.Daca spun ca astept un copil e posibil sa nu ma mai angezeje?Societatea respectiva va fi afectata de acest lucru?imi dau seama ca nu voi putea beneficia de indemnizatie crestere copil si ma voi stradui sa nu lipsesc foarte mult dupa nastere.Astept un raspuns ca sa stiu ce sa fac.
Multumesc!
Buna ziua, felicitari pentru copil si viitorul loc de munca !
Subiectul acesta a fost dezbatut, de curand.
Atunci, parerile au fost impartite ! Unii sustineau ca nu trebuie sa anunti de la inceput, altii ( printre care si eu) sustineau ca e mai bine sa anunti, "minciuna are picioare scurte".
Depinde ce fel de CIM faci, pe perioada de,sau nedeterminata.
E f. greu in ziua de azi sa gasesti si mai ales sa ramai la un loc de munca!!!!
Cunosc cazuri in care, daca ramai insarcinata incepe sa-ti frece o ridiche sefii, de pleci singur, iar o femeie insarcinata nu are nevoie de stres, poate sa piarda sarcina!
Ramane sa hotarasti cum e mai bine, pentru tine: e crud dar adevarat poti pierde serviciul !
Bazaconiile cu legea ne da dreptul sa...., legea ne apara, in realitate nu poti fi sigur de nimic, mori cu dreptatea in mana !
Succes!
Am analizat enorm de mult situatia si nu stiu ce hotarare sa iau.Nu as face mare necazuri angajatorului,intrucat as putea reveni la servici imediat dupa nastere,am nevoie doar de scurt timp de refacere.Ar fi vreo problema din punct de vedere legal care sa afecteze angajatorul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasii de urmati in cazul sarcinii- ghid pt. mamici macko macko Buna ziua, abia am aflat ca sunt insarcinata, doresc prin prezenta sa aflu sfatul indicatiile, celor care sunt in masura si bine voiesc sa ma ghideze care ... (vezi toată discuția)
Maternitate lavplus lavplus De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Droxi Droxi Am un magazin alimentar si de 1 luna am angajat o fata cu contract de munca pe 4 ore . Acum am aflat ca ar vrea sa ramana gravida . Ce obligatii am eu fata de ... (vezi toată discuția)