Am si eu o mare nelamurire si sper sa ma puteti lamuri dvoastra.
Societatea de contabilitate cu care colaboram a facut o greseala in statele de plata ( eu fiind angajata la 2 firme, la una cu 2 ore , la cealalta cu 8 ore ) si in loc sa-mi treaca functia principala la cea cu 8 ore mi-au trecut-o la cea cu 2 ore iar deducerea a fost calculata invers ( adica asa cum ar fi fost normal, la salariul cel mai mare, unde eram angajata cu 8 ore, dar nu cu functie de baza ).
Acum problema care este : am refacut statele, dar nu stiu cum e corect sa fac, trebuie facute rectificative si la declaratii sau pot sa adaug o coloana extra pentru luna februarie in statul de plata in care sa inregistrez si diferentele de la deducere?
Va multumesc si astept cu interes mare raspunsul dvoastra
Este corect ceea ce v-a spus,faceti numai stat de salarii rectificativ,iar in ceea ce priveste impozitul calculat si declarat aveti precizarea mai jos:
Codul fiscal:
Fişe fiscale
Art. 59. - (1) Informaţiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii se cuprind în fişele fiscale.
(2) Plătitorul de venituri are obligaţia să completeze formularele prevăzute la alin. (1), pe întreaga durată de efectuare a plăţii salariilor. Plătitorul este obligat să păstreze fişele fiscale pe întreaga durată a angajării şi să transmită organului fiscal competent o copie, pentru fiecare an, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat. Modelul şi conţinutul formularelor se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Norme metodologice:
129. În situaţia în care se constată elemente care generează modificarea veniturilor din salarii şi/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective şi stabilirea diferenţelor de impozit constatate se efectuează pentru luna la care se referă, iar diferenţele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat începând cu luna constatării.
În situaţia în care la data efectuării operaţiunii de stabilire a diferenţelor de impozit de către angajator/plătitor există relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii, între acesta şi persoana fizică, atunci se procedează astfel:
- impozitul reţinut în plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii începând cu luna efectuării acestei operaţiuni şi până la lichidarea acestuia;
- impozitul nereţinut se reţine de angajator/plătitor din veniturile din salarii începând cu luna constatării şi până la lichidarea acestuia
În situaţia în care persoana fizică pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar/anual nu mai are relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii şi angajatorul/plătitorul nu poate să efectueze operaţiunea de plată/încasare a diferenţelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.
Deducere
erikapopa
in situatia unui salariat detasat care se intoarce la jumatate lunii ii se acorda deducere la ambele locuri de munca, cum se poate face corectia ? (vezi toată discuția)