buna ziua,
am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest lucru?
daca un restantier are constituit fond de rulment este corect sa- calculez penalitati pentru intarziere la achitarea intrenirerii?
Cum se aplica aceste penalitati :incepand cu a 2-a zi dupa scadenta sau cu 30 zile dupa scadenta? unde pot sa ma informez?
fondul de reparatii este obigatoriu de constituit?
@ cavallis : este destul de simplu.
0.2% poate stabili asociatia ca penalitati pentru intarziere si este altceva decat 1% penalitatile furnizorului de servicii sau utilitati. nu le confundati.
reprezinta lucruri diferite si nu se compenseaza.
@Cristibotze,
Nu ati adus nici o lamurire la problema in discutie. Sigur ca 0,2% este altceva decat 1% asa cum "iarna nu-i ca vara". De confundat nu cred ca le confunda nimeni. Cele 2 tipuri de penalizari, nu reprezinta lucruri total diferite si chiar se compenseaza pentru ca asa cum prevede legea din penalizarile incasate de la restantieri se achita penalizarile facturate de furnizori. Asa scrie in legislatie si asa se si procedeaza practic.
Dar, eu nu cred totusi ca vreun furnizor aplica penalizari asociatiilor de proprietari mai mari de 0,2%.
Apoi daca ar fi ca un furnizor sa aplice totusi o penalizare mai mare decat procentul aplicat de asociatie, suma datorata s-ar acoperi din aplicarea procentului de 0,2% asupra unei baze de calcul mai mare. Cum? In momentul cand un proprietar nu achita cotele, in acestea sunt incluse toate costurile cu toti furnizorii, cu salariile, cu cheltuielile gospodaresti si de administrare, etc.
Adica o restanta a unui proprietar de 1000 lei poate insemna doar 200 lei catre acel furnizor care aplica 1% pe zi, iar ceilalti 800 lei sa fie catre furnizori care aplica penalizari mai mici de 0,2% pe zi, catre salarii si chelt gospodaresti care nu aplica penalizari asociatiei.
Si, asa cum s-a mai spus asociatia trebuie sa aiba in vedere achitarea cu prioritate a furnizorilor care ar aplica penalizari mai mari, sa incerce rezilierea contractului cu furnizorul respectiv si sa-l determine sa incheie contracte individuale, sa mareasca fondul de rulment, sa initieze actiuni in instanta cat mai rapid pentru restantieri, etc.
ar fi interesat de aflat acum si raspunsul la un anumit aspect ... in conditiile in care :
1. asociatia a stabilit legal impunerea penalitatilor de 0,2% zi (indiferent ca asociatia plateste sau nu penalizari catre unul sau mai multi furnizori)
2. asociatia plateste penalizari de 1%/zi la o factura neachitata din lipsa de fonduri
pot fi cumulate aceste penalizari restantierilor din cauza carora nu s-a platit factura ?
PS ... abia acum am observat ... ne-am indepartat cam mult de subiectul topicului :)
@adriantot:
Prefer sa nu fac filosofie (0.2% 1%) ci prefer sa tratez esenta problemei in discutie iar dumneavoastra puteti sa nu credeti ca furnizorii nu aplica penalitati de 1%, dar asa a scris cineva mai sus.
Concret: o singura persoana are restante de 4000 lei, restante ce coincid cu suma neachitata furnizorului si penalizata cu 0.5% (1% e prea mare) de catre acesta pe 10 zile (10*0.5%*4000=200).
Asociatia incaseaza 0.2%*10*4000 = 80 lei penalitati si are de platit 200.
Cum procedati dumneavoastra in acest caz in care conform statutului nu aveti voi sa incasati penalitati mai mult de 0.2% pe zi?
Apelam la artificii de genul "ii platim intai pe aia care ne penalizeaza si restul sa astepte, daca sunt "ingaduitori" pana ... altadata?
Cum puteti sa determinati, din restanta datorata de un locatar, cat ii revine pentru furnizorii ce aplica penalitati si cat ii revine pentru celelate sume neachitate care nu au penalitati? Sau ii incasati penalitati si pentru furnizorii care nu prevad penalitati?
Eu imi mentin punctul de vedere si pentru ca:
-0.2% maxim, conform legislatiei este ceva facultativ (va rog sa ma corectati daca gresesc), ce poate fi stabilit de AG si prevazut in statutul asociatiei.
-daca asociatia nu prevede perceperea de penalitati, inseamna ca penalitatile facturate de furnizor nu vor fi imputate restantierilor si vor fi platite ... cum?
Cititi mai sus despre art. 25 in HG.1588/2007
Exemplul dat de Dv. nu se intalneste in viata de zi cu zi, macar si pentru faptul ca:
- daca asociatia are un sistem de asigurare propriu, are si fond de penalizari, unde luna de luna se strang penalizarile de la toti restantierii, deci are de unde plati aceasta penalizare;
- pentru ca restanta de la asemenea factura trebuie sa fie un accident, nu un obicei care ar micsora fondul de penalizari;
- pentru ca o factura de acest gen nu poate fi la aceasta valoare (facturile firmelor de salubritate sunt destul de mici in raport cu ale altor furnizori),
- pentru ca acest gen de facturi nu se lasa neachitate pana la scadenta, ci se platesc primele tocmai pentru a se evita plata unor penalizari abuzive,
- pentru ca asociatia mai are si fond de rulment din care poate achita acest gen de facturi pana cand sa apuce sa incaseze banii de la proprietari,
- pentru ca exista art. 25 din HG.1588/2007, care scoate din incurcatura o asociatie care nu are sistem propriu de penalizari
............ si nu in cele din urma
- pentru ca a lasa in restanta asemenea facturi cu asemenea procent de penalizare este o dovada de proasta administrare a banilor proprietarilor, fie ei si restantieri.