avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile

buna ziua,
am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest lucru?
daca un restantier are constituit fond de rulment este corect sa- calculez penalitati pentru intarziere la achitarea intrenirerii?
Cum se aplica aceste penalitati :incepand cu a 2-a zi dupa scadenta sau cu 30 zile dupa scadenta? unde pot sa ma informez?

fondul de reparatii este obigatoriu de constituit?
Cel mai recent răspuns: CrisB , utilizator 08:47, 22 Martie 2010
Multumesc, dar argumentele dumneavoastra nu contazic afirmatia mea ca e vorba de penalitati diferite:
- una poate fi stabilita de asociatia de proprietari conform hotararii adunarii generale si una este stabilita de furnizori conform prevederilor contractuale.
Deci nu reprezinta acelasi lucru. Asta am afirmat, asta sustin si pe acesta afirmatie am fost contrazis. Daca aveti contraargumente, va rog.

Artificiile si modul de programare a fluxului de numerar, cuantumul facturilor mai mare sau mai mic... sunt ale discutii.
In prima pagina este o postare cu exemplu de furnizori care aplica 1% penalitati indiferent ca vreti sau nu vreti sa credeti. Puteti vedea postarea si dumneavoastra si dnul adriantot.


Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
CrisB, utilizator
-Nu e treaba de proasta gestionare a banilor rulati in asociatie de administrator, vorbeam despre cum se v-a aplica daca e sa fie nevoie...ce trebuie sa aplicam, mai ales ca acum iarna au mai ramas 1-2restantieri din cauza facturilor mai mari pentru caldura si lumea nu face fatza cu plata lor, fond de rulment lumea nu vrea sa dea (ca dece sa plateasca ei 1-2care nu platesc la timp?), deci se ajunge intrun final de iarna sa ramana asociatia fara banii necesari achitarii facturilor la timp, eventual la cei care in contract este de 1%/zi penalizare din suma restanta.
-Ca administratoru recurge la artificii contabile in rulajul banilor,plateste in parte facturile catre furnizori, pe langa cicalirea saptamanala a restantierilor (cand platiti intretinerea?) - este altceva...
-Si cum sa reziliezi contractul cu furnizorul?cand este unul singur pe orasul nostru, altu neexistand...cine iti mai ia gunoiu/cine iti mai da apa sau caldura? deci rezilierea nu intra in discutie, si cand sa facut contractul cu POLARIS, salubrizarea-gunoiu...cand sa obiectat ca penalizarea este prea mare, adica 1%/zi....nu am avut ce face...si ne-au bagat pe gat aceasta clauza. Si daca refuzam?cu cine sa inchei alt contract daca nu mai e nimeni, ei fiind singuri furnizori de curatarea gunoiului. Noroc ca la gunoi nu e mult de plata, si se achita integral si la timp factura, ca sa nu aveam penalizarea aceea de 1%.
-de exemoplu, luna trecuta, nu s-au adunat banii la timp, si cei de la apa au penalizat putin la metru de apa, adica a fost mai scumpa (nu cu mult) dar lumea carcotasa, cei care nu vor sa dea fond de rulment, au inceput sa vorbeasca ca dece apa are alt pret? ca pana acum era alt pret mai ieftin cu o idee...toate acestea ca sa intarzia cateva zile.
Cred ca e mai simplu ca asociatia sa nu impuna propriile penalitati (acelea de maxim 0.2%) iar penalitatile ce se instituie de catre furnizori pentru facturile neachitate la timp sa fie imputate si suportate doar de locatarii restantieri (bineinteles in afara cazului cand banii au fost incasati la timp dar nu au fost achitate facturile din neglijenta administratorului).
Altfel se ivesc discutii si controverse fara sfarsit. Penalitatile impuse de asociatie pot fi folosite si in alte scopuri (in folosul asociatiei) decat plata penalitatilor catre furnizori (asa spune legea si normele de aplicare).
Astfel se poate ivi situatia in care penalitati stranse de asociatie, in loc sa fie folosite in folosul propriu al asociatiei, sa fie folosite pentru acoperirea penalitatilor furnizorilor pentru ca locatarul X nu a platit la timp. Ceea ce nu le va conveni celorlalti locatari (normal).
Pentru evitarea situatiei de penalizare din partea furnizorilor este fondul de rulment care trebuie sa fie acoperitor pentru valoarea cea mai mare a facturilor dintr-o luna a anului. Desi este obligatoriu conform legii si acest fond naste controverse, pentru ca cei ce nu isi platesc intretinerea la zi, nu vor plati nici fond de rulment, iar ceilalti locatari trebuie sa ii finanteze cheltuielile de intretinere pe termen mai scurt sau mai lung.

Despre furnizorul acela cu penalitati 1% eu mi-am spus parerea,dar a foste stearsa pe motiv de "limbaj necuviincios" sau nepotrivit;). Si penalitatile alea sunt atat de necuviincioase incat nu sunt credibile dupa cum poti observa, dar pe ele nu le sterge nimeni X-(.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
ContSters119366, utilizator
Cred ca sunteti in confuzie, dar pana una alta va voi arata ce scrie in legea 230/2007, lege dupa care trebuie sa functioneze asociatiile de proprietari:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
.

In cazul in care asociatia nu si-a creat acest sistem de penalizari, care nu este obligatoriu, dar se dovedeste foarte necesar, atunci intra in functiune posibilitatea impartirii penalizarilor de la furnizori asa cum este descris in art. 25 din HG.1588/2007 care sunt normele de aplicare a legii 230/2007 si pe care vi l-am scris intr-un alt post:
- se impart restantierilor proportional cu suma restanta;
- se achita de catre persoana desemnata sa faca platile si nu le-a facut, desi erau bani.

Si ca sa fim intelesi, un locatar care se pune in situatia de a fi penalizat, i se intampla lucrul acesta, suma de penalizare achitata de el intra in fondul de penalizari si apoi de aici sunt platite penalizarile la furnizori.
Nu va plati nimeni pentru el si in locul lui penalizarea.

Conditia ca fondurile de rulment, de reparatii, de penalizari sa fie corect incarcate si corect cheltuite tine de dificultatile financiare in care se zbate o asociatie cu multi restantieri si de maniera de gestionare a fondurilor de catre administrator, de modul cum este acesta controlat de cenzor si de comitet, dar si de modul cum sunt aplicate prevederile legale privitoare la obligativitatea constituirii acestora.
Pentru conditii neprielnice si subiective dintr-o asociatie nu se poate face rabat de la aplicarea legii.

Si va rog sa ma credeti, daca vreti, ca in asociatiile unde se practica sistemul de penalizare, unde exista fond de rulment si fond de reparatii si acestea sunt dimensionate corect...nu se va pune niciodata problema diferentei de penalizare intre 0,2% si 1% (pentru ca despre asta vorbim aici). Un administrator cu capul pe umeri nu va lasa niciodata o factura a carei suma este penalizabila cu mai mult decat sistemul propriu de penalizare al asociatiei, neplatita.

PS 1. Ma tem sa nu fie totusi o confuzie intre 1% si 0.1% asa cum este maximul de penalizare impus pentru societatile de gospodarie comunala, dupa stiinta mea.

@Cristiboze
Dv. postati sub doua ID-uri?....@crisB
Stimata doamna, lamuriti-ma si pe mine care-i confuzia, caci eu am spus exact ce mi-ati subliniat.
Stiu articolul si l-am citit inca o data asa cum l-ati postat. Penalizarea 0.2 % e facultativa si poate fi folosita .... " si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa. "
Asta am spus si eu. Si pentru exemplificare...
eu nu platesc luna asta la timp si sunt penalizat de asociatie, fara a intra insa in perioada ce da dreptul furnizorilor de a percepe penalizari. Acei bani pot fi folositi de asociatie la inlocuirea a 2 becuri. Daca vecinul nu plateste si se constituie penalizari catre furnizorul cu 1% veti plati din banii mei, care se cuvin asociatiei. Iar mie nu imi convine lucrul asta.

Am facut mai demult o solicitare la admini pentru o modificare in cont si nu am primit raspuns asa ca acum postez pe 2 ID uri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
ContSters119366, utilizator

Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)