Cred ca sunteti in confuzie, dar pana una alta va voi arata ce scrie in legea 230/2007, lege dupa care trebuie sa functioneze asociatiile de proprietari:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
.
In cazul in care asociatia nu si-a creat acest sistem de penalizari, care nu este obligatoriu, dar se dovedeste foarte necesar, atunci intra in functiune posibilitatea impartirii penalizarilor de la furnizori asa cum este descris in art. 25 din HG.1588/2007 care sunt normele de aplicare a legii 230/2007 si pe care vi l-am scris intr-un alt post:
- se impart restantierilor proportional cu suma restanta;
- se achita de catre persoana desemnata sa faca platile si nu le-a facut, desi erau bani.
Si ca sa fim intelesi, un locatar care se pune in situatia de a fi penalizat, i se intampla lucrul acesta, suma de penalizare achitata de el intra in fondul de penalizari si apoi de aici sunt platite penalizarile la furnizori.
Nu va plati nimeni pentru el si in locul lui penalizarea.
Conditia ca fondurile de rulment, de reparatii, de penalizari sa fie corect incarcate si corect cheltuite tine de dificultatile financiare in care se zbate o asociatie cu multi restantieri si de maniera de gestionare a fondurilor de catre administrator, de modul cum este acesta controlat de cenzor si de comitet, dar si de modul cum sunt aplicate prevederile legale privitoare la obligativitatea constituirii acestora.
Pentru conditii neprielnice si subiective dintr-o asociatie nu se poate face rabat de la aplicarea legii.
Si va rog sa ma credeti, daca vreti, ca in asociatiile unde se practica sistemul de penalizare, unde exista fond de rulment si fond de reparatii si acestea sunt dimensionate corect...nu se va pune niciodata problema diferentei de penalizare intre 0,2% si 1% (pentru ca despre asta vorbim aici). Un administrator cu capul pe umeri nu va lasa niciodata o factura a carei suma este penalizabila cu mai mult decat sistemul propriu de penalizare al asociatiei, neplatita.
PS 1. Ma tem sa nu fie totusi o confuzie intre 1% si 0.1% asa cum este maximul de penalizare impus pentru societatile de gospodarie comunala, dupa stiinta mea.
@Cristiboze
Dv. postati sub doua ID-uri?....@crisB