avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare cursuri de formare profesionala
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare cursuri de formare profesionala

Buna ziua,

Furnizorul de formare profesionala "A" din RO are cod CAEN 8559 neplatitor de TVA, fiind autorizat de CNFPA, iar beneficiarul cursurilor este "B" persoana juridica rezidenta in Italia platitoare de TVA, cursurile fiind desfasurate pe teritoriul Italiei

imi puteti spune, va rog, cum va factura "A" lui "B" cursurile de formare profesionala d.p.d.v. al TVA, se aplica art. 141 "scutit fara drept de deducere" sau "neimpozabil in Romania"? :help:
Cel mai recent răspuns: sgilie , utilizator 00:08, 17 Aprilie 2010
furnizorul din romania trebuie sa se inregistreze in scopuri tva pentru prestari de servicii intracomunitare cf art 153^1, alin 1., lit. b)
"persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului"

art. 141 din codul fiscal se refera la operatiuni scutite din interiorul tarii

operatiunea descrisa mai sus este una neimpozabila in romania, deoarece locul prestarii se considera a fi in italia, conform art. 133, alin 2 cod fiscal.

era sa uit un aspect foarte important si anume ca operatiunea se declara in 390, pana pe data de 15 a lunii urmatoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
danike, utilizator
multumesc foarte mult pentru raspuns!!

in cazul in care "A" trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru a factura aceste servicii lui "B" si factureaza in acelasi timp si servicii unor clienti din Romania cf. art. 141 scutite fara drept de deducere, trebuie atunci sa aplice pro rata?
codul de tva pentru servicii intracomunitare nu este valabil si pentru operatiunile interne.

A nu poate factura in regim de scutire operatiunile interne si nu poate aplica pro-rata, daca nu este persoana impozabila, inregistrata in scopuri tva conform art. 153 cod fiscal, adica sa devina platitor de tva in romania.
scuze, acum abia am observat ca am scris ca "A" este neplatitoare de TVA, este de fapt platitoare de TVA :surrender:

in acest caz trebuie sa aplice pro-rata? :hm:
pro-rata se aplica numai la deducerea tva pentru achizitii ale persoanelor care realizează sau urmează să realizeze atât operaţiuni care dau drept de deducere, cât şi operaţiuni care nu dau drept de deducere.

Alte discuții în legătură

Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)
Tva pt servicii de consultanta maryette maryette Am primit o factura din Germania (cabinet p.fizica)pt consultanta ,serviciu prestat la sediul ns din Romania;pe factura scrie ca se aplica taxarea inversa cf ... (vezi toată discuția)
Tva si roi crinarug crinarug 1. Societatii X din Romania (cod CAEN 5229) i se factureaza transport maritim de catre o societate din Danemarca, pe factura mentionandu-se cota \"O\" TVA , ... (vezi toată discuția)