La subsolul blocului a fost inlocuita coloana de apa calda. Pe scara sunt si apartamente care au centrala proprie de apartament.
Cum se repartizeaza cheltuielile pe cota parte indiviza ?
Va multumesc
Furnizorii aplica penalizari dupa 30 zile de la termenul scadent.
Dv. procedati cu restantierii similar, adica incepeti sa le calculati penalizari incepand cu a 30-a zi dupa termenul scadent al listei de intretinere. Dv. aplicati 0.2% / zi, furnizorii 0.1% /zi.
Una peste alta ajung banii sa platiti si penalizarile la furnizori. Ideea e sa nu lasati prea multe zile sa treaca dupa scadenta de gratie (scadenta +30 zile) si sa incepeti sa platiti din factura, daca nu total, macar partial.
Sunt unii furnizori care au prevazut in contract si in factura un termen scadent de 15 zile de la data facturarii. Incep sa calculeze penalizari de 0,1%/zi din ziua a 16-cea.
Dv in asociatie puteti sa adoptati un sistem propriu de penalizari in care sa tineti cont si de aceasta situatie.
Apoi, asa cum preciza mai sus @elga, dv la asociatie aplicati 0,2% pe zi ceea ce face sa calculati o penalizare dubla ca valoare fata de cea pe care o calculeaza furnizorul.
Apoi asociatia calculeaza 0,2% la intreaga restanta care cuprinde datoriile catre toti furnizorii, nu nimai ncatre unul (si poate nu ramaneti restantieri catre toti). calculati penalizari si pentru cotele neachitate de proprietari pentru salarii, curatenie, fonduri, reparatii, etc. Ori pentru acestea nu prea are cine sa calculeze penalizari si sa le impuna asociatiei.
Daca tot nu reusiti sa platiti mai rapid facturile, puteti mari fondul de rulment.
Poate va este de folos textul urmator: Legea 51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilitati publice
Art.42.
..............
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata. Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile lucratoare de la data primirii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere stabilite conform reglementarilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza:
a) penalitatile se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei;
b) penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare;
c) valoarea totala a penalitatilor nu va depasi valoarea facturii si se constituie in venit al operatorului.
(11) Daca sumele datorate, inclusiv penalitatile, nu au fost achitate dupa 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate intrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucratoare si are dreptul sa solicite recuperarea debitelor in instanta.
(12) Reluarea furnizarii/prestarii serviciului se face in termen de maximum 3 zile de la data efectuarii platii; cheltuielile aferente suspendarii, respectiv reluarii furnizarii/prestarii serviciului, se suporta de utilizator.
Salut. Intrebarea este: daca unii proprietari nu locuiesc in apartamente ( adica la persoane prezente sunt trecute zero persoane ) , vor plati costurile curateniei pe spatiile comune ? Aceste costuri sunt formate din apa calda + salariu femeie de serviciu + CASS femeie de serviciu. Femeia de serviciu a fost angajata pentru spalarea spatiilor comune ( paliere, scari, lift, ferestre), scoaterea containerelor de gunoi in afara ghenei pentru ridicarea de catre rasub si bagarea lor inapoi dupa ridicarea gunoiului si apoi spalarea acestora , si pentru maturatul aleii de acces din fata scarii blocului. Mar ajuta daca mi-a-ti spune si care este ultima lege in care este reglementat acest lucru. Multumesc anticipat pentru raspuns.
A doua intrebare este legata de proprietarii care detin centrale termice de apartament. Acestia sunt sau nu obligati prin vreo lege sa plateasca caldura din partile comune cum ar fi : caldura din subsol; caldura de pe scara; cadura provenita de la vecini; caldura provenita din tevile de agent termic care traverseaza apartamentul? Daca raspunsul este da, ce valoare ar trebui sa aiba contributia? Care ar fi ultima lege in vigoare care reglementeaza acest aspect?
In practica asociatiilor de proprietari-locatari sunt cunoscute doua metode de repartizare a saIariului omului de serviciu:
1. pe numar de persoane
2. in functie de cota-parte indiviza de proprietate.
Din punct de vedere legal, salariile intr-o asociatie se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, conform art. 44 din HG 1588/2007:
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna".
A doua problema, care se refera la "centralisti", are si ea, trei variante:
- nu platesc deloc
- platesc in conformitate cu prevederile ordinului ANRSC 343/2010 (numai in blocurile unde exista montate repartitoare
- platesc in functie de decizia luata de adunarea generala sau comitetul executiv al respectivei asociatiei (in blocurile unde nu exista repartitoare).
Din punctul meu de vedere, toata lumea trebuie sa plateasca o cota parte din energia termica, indiferent ca sunt sau nu bransati la sistemul centralizat. Cat, asta e o problma aprig dezbatuta si care a dat nastere la numeroase certuri.