avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general DONATIE BANI
Discuție deschisă în Contabilitate în general

DONATIE BANI

Buna ziua.
Intrebarea pe care vreau sa o adresez este legata de donatie.As vrea sa aflu ce documente trebuiesc facute de catre o firma (platitoare de impozit pe profit) atunci cand doneaza o suma de bani unei Biserici.Exista limite (conditii)in care ar trebuie sa se incadreze firma ,legat de suma pe care ar vrea sa o doneze.Daca se face un contract de donatie ,trebuie inregistrat undeva(ma refer la notar sa Admin.Financiara).
Cel mai recent răspuns: clipa silvia , utilizator 12:43, 11 Martie 2010
Faceti un contract de donatie si biserica va da o chitanta pe suma incasata.Suma donata sa nu depaseasca 20% din profitul societatii
juridic vorbind, contractul de sponsorizare, (pentru ca in acest fel puteti face donatie, prin sponsorizare), nu trebuie inregistra decat in evidentele dvs, financiar contabile si ale bisericii.. nu trebuie facut neaparat in forma autentica.. poate fi insusit si sub semnatura privata si parafat cu stampilele ambelor parti, eventual atestat de un avocat sau consilier juridic
Legea speciala care reglementeaza donatiile este legea 32/1994, care la art 4 spune :
Art. 4
(1)Poate fi beneficiar al sponsorizării:
a)orice persoană juridică fără scop lucrativ, care desfăşoară în România sau urmează să desfăşoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenţă şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice;

Deci legea speciala permite donatia catre o biserica .
Se va face un contract intre firma si biserica , pentru care nu este necesara forma autentica .
Plata se poate face numerar sau OP , de asemenea se pot dona bani sau bunuri .
Daca se doneaza bunuri ,e un tratament aparte datorita TVA- nu discutam pentru ca nu e cazul .

Legea fiscala acum :
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:

1. 3 la mie din cifra de afaceri;

2. 20% din impozitul pe profit datorat.

si norme :
Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi [...]scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă aceste cheltuieli însumate îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute de art. 21 alin. (4) lit. p) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Deci veti trata initial ch. nedeductibila, apoi verificati limitele de mai sus, apoi din imp pe profit datorat scadeti suma deductibila .
Acest calcul se face la fiecare termen de plata al impozitului pe profit , pe cumulat, de la inceputul anului .
Vedeti in norme la pct 49 indice 1 unde aveti un exemplu de calcul .

Tratament contabil :
6582=5311(5121)
691=441 cu suma deductibila in minus



Multumesc tuturor celor care si-au facut timp sa-mi raspunda la intrebari.
clipa silvia a scris:

Va rog sa ma mai ajutati legat de donatie ,sunt nelamurita:firma vrea sa doneze 3000 lei bisericii.Mentionez ca cifra de afaceri sf.2009 este de 54410x0.3%=163 si impozitul pe venit(microintrep.2009)platit ptr anul 2009 este de 2330 pe care l-am x cu 20%=466.Firma poate dona mai mult ,chiar daca nu ii recupereaza prin scaderea de la impozit pe profit?

fplopeanu a scris:

Poate in urmatoarele conditii:

- sa existe documente justificative;
- sa calculeze impozit pe partea nedeductibila fiscal.

Succes!
----------------
:offtopic:
Puteti continua pe acelasi topic ; nu e nevoie sa deschideti topic nou
Mersi

Alte discuții în legătură

Deductibilitate de taxe in caz de sponsorizare elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: firma la care lucrez a facut o sponsorizare. As vrea sa stiu care este regimul acestei ... (vezi toată discuția)
Sponsorizari Elleny Elleny Buna! Va rog daca poate cineva sa imi spuna si mie care este modificarea legislativa privind sponsorizarile? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Directionat 20% din impozit pe profit catre biserica iulyaD iulyaD Buna ziua , Sunt angajata la o firma de constructii si al meu sef ar vrea sa directioneze cei 20 % din impozitul pe profit catre o biserica. Este posibil ? ... (vezi toată discuția)