avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzare apartament cu datorii la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzare apartament cu datorii la asociatia de proprietari

As dori sa stiu ce se poate face in cazul vanzarii unui apartament cu datorii la asociatia de proprietari.

Mai exact, intr-un apartament a locuit cu chirie de la stat (proprietar PMB) o batranica ce a decedat in ianuarie 2008 si care nu a achitat cheltuielile de intretinere de mai bine de 7 ani, acumuland astfel datorii de 20.000 lei noi.
Dupa decesul acesteia, PMB prin mandatar Orizont SA a vandut acest imobil tot in anul 2008 (iulie) noului chirias. In acest contract de vanzare cumparare nu s-a specificat nimic in legatura cu datoriile catre asociatie, nu s-a solicitat adeverinta de la ascociatie, si nici nu exista vreo clauza cu privire la preluarea datoriilor de catre cumparator. De la data cumpararii apartamentului acesta a achitat la zi intretinerea, insa a ramas acea datorie de 20.000 lei.
Problema este ca se discuta acum ca aceasta datorie ar trebui acoperita de catre toti locatarii...lucru care nu mi se pare OK.
Ce ar trebui sa facem?
Sa actionati in judecata mostenitorii fostului proprietar/locatar.
L nr 230/2007 Art 31(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii,inclusiv in actiunile initiate de asociatiae impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie


Asociatia de proprietari are dreptul sa formuleze actiune in instanta impotriva proprietarului de drept al spatiului pentru perioada aferenta cand s-au acumulat restantele
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
ynocentta, utilizator
Vanzarea s-a facut la notar. Vanzatorul era PMB prin mandatarul sau, cumparator noul proprietar.
Notarul ar fi trebuit sa ceara vanzatorului, respectiv mandatarului, aceasta adeverinta. N-a facut-o! Din ce pricina, o stie PMB, mandatarul si notarul. Dv. trebuie sa descoperiti notarul care a legalizat tranzactia, sa faceti o reclamatie la Camera Notarilor Publici, sa va angajati un avocat si sa dati in judecata PMB, in calitate de vanzator pentru recuperarea acestor bani. Nu ca zic, dar vreau sa spun....suma de 20.000 lei nu e un fleac nici macar pentru PMB.

Mai aveti o optiune: sa va puneti la bataie fondul de reparatii, daca-l aveti! Daca nu, restul proprietarilor trebuie sa plateasca.
:offtopic:
Va rog sa va editati mesajul in sensul de a sterge numele societatii mandatare!

@adutescu
Vechiul proprietar e PMB care, dupa cum stim cu totii, nu are mostenitori. In instanta este chemat proprietarul, nu chiriasul!
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
elga50, moderator
Vinovata de urmarile pe care le povestiti este as. prop. care nu a intreprins nimic atunci cand a observat ca locatarul nu-si achita intretinerea. Mai mult, trebuia sa informeze proprietarul (reprezentantul) de acest lucru, urmarea fiind ori achitatea sumelorpuse in discutie, ori incetarea contractului de inchiriere.
Oricum, o buna solutie a fost formulata de d-na @elga50 - indreptati-va si impotriva notarului public care a perfectat actele, impotriva PMB, precum si impotriva presedintelui as. prop.
Din nefericire acesti reprezentanti ai proprietarului nu fac nimic nici ei desi acesta este "job-ul" lor. Este necesar sa-i actionati in justitie - de nu ar fi prea tarziu...
Eu gasesc in fiecare raspuns dat mai sus cate ceva bun de ales si folosit.
Dar sa va spun ce as face eu.
Avand in vedere ca vinzarea-cumpararea a avut loc relativ recent (2008), restantele sau o parte din restante nu s-au prescris. Este posibil sa nu se prescrie nici cele de acum 6 ani daca in acest timp asociatia a facut notificari, somatii de plata.
Responsabil de toate platile, de situatia apartamentului, conform legii este proprietarul, nu chiriasul.
Cine era proprietar in 2008? Primaria! Actualul proprietar nu are datorii.
Asociatia, prin presedinte sa faca urgent notificare catre primarie si sa solicite plata restantelor si penalizarilor. Primaria plateste sau raspunde in maxim 30 de zile ca nu plateste.
In situatia ca nu plateste (cu recalculare, verificare, etc) asociatia va actiona in instanta primaria. Si garantez ca primaria va fi obligata de instanta sa plateasca asociatiei macar o parte din debite si penalizari, cel putin cele din ultimii 3 ani.

Alte discuții în legătură

obligare preluare datorie intretinere fortata de presedinte si comitet yo3fqa yo3fqa Sunt in situatia de a fi obligat de catre conducerea asociatiei de locatari de a plati o datorie la intretinere inregistrata de un apartament din blocul lor, ... (vezi toată discuția)
Datorii primarie (proprietar apartamente) catre asociatie CristiGanea CristiGanea Buna ! Problema este in felul urmator:In 2008 au fost evacuati 2 familii din locuinta de catre primarie,primaria fiind proprietarul apartamentelor,aceste ... (vezi toată discuția)
Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul. legal23 legal23 Detin un apartament pe care l-am inchiriat ptr o suma modica unei rude care trecea printr-un moment mai greu in lupta cu viata.Nu exista un contract de ... (vezi toată discuția)