avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... muncesc la negru fara scapare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

muncesc la negru fara scapare

lucrez de 2ani ca taximetrist la o firma fara a fi angajat cu acte in regula.In urma cu 1an am lovit o masina intr-un accident din vina mea,iar patronul ma obliga sa suport costurile reparatiei chiar daca nu am incheiat cu el nici un contract.Ca si mine mai sunt cel putin 30 de "angajati"fara forme legale.Eu vreau sa merg de la firma dar patronul nu imi da voie pana nu imi achit "datoriile",binenteles amenintandu-ma in fel si chip ba cu bataia ba cu juristul firmei pe care nu l-am vazut in viata mea.Patronul este o persoana destul de influenta in oras si nu cred ca asa vrea sa am probleme cu el.Ce poate sa_mi faca daca plec iar eu cum ma pot apara?"Datoria" mea reparatii a fost de 1000Euro din care am achitat in timp 500Euro dar nu mi se pare legal si normal stilul sclavagist pe care inl aplica si practica el.
Cel mai recent răspuns: Marius Iliescu , Consultant resurse umane 22:38, 11 Martie 2010
pai datoria aia pe ce e inscrisa? exista vreo dovada scrisa in acest sens? sau e doar cuvantul lui impotriva cuvantului dvs?
pt reparatii, sa va dea in judecata
pt amenintari, ii puteti face plangere penala
pt munca la negru, puteti face sesizare la itm
pentru a va recapata demnitatea, v-as sugera sa plecati chiar azi de acolo...bafta multa si incredere! nu ar fi rau nici sa va puneti la adapost cu cate ceva util pt viitor referitor la activitatea domnului patron...eventual, gasiti-va niste prieteni care sa va fie martori...
Eu va sfatuiesc sa introduceti (eventual si alti colegi de-ai dvs. aflati in aceeasi situatie) o actiune in instanta pentru obligarea patronului respectiv la incheierea unui contract de munca in forma scrisa (obligatie ce-i incumba angajatorului), cu constatarea retroactiva a raporturilor de munca si inscrierea acestora in cartea de munca, folosind ca martori colegi aflati in aceeasi situatie si chiar interogatoriul paratului. Mai mult, sa solicitati plata salariului minim legal (daca acesta nu v-a fost platit) si chiar eventuale dauyne ce trebuie identificate. Va dau sfatul sa angajati un avocat (fiind mai multi va poate fi mai usor) si va spun ca actiunile avind ca obiect litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru. Mai aveti si alte avantaje, dar ideal este sa luati legatura cu un avocat din orasul dvs. si acesta va sti foarte bine ce sa faca. Nu cred ca este bine sa plecati pur si simplu ci sa cereti impunerea respectarii legii, iar apoi vedeti dvs. daca plecati sau mai ramaneti.
Succes si curaj, iar un avocat nu se va speria de amenintarile niciunui patron. Si nici dvs. nu trebuie sa va speriati. Nerespectarea legii este uneori si urmarea lipsei de curaj si de hotarare a unor oameni.
nu exista nici un act prin care sa dovedeasca datoria mea fata de el dar a zis ca daca am nevoie face el rost de acte,facturi.De colegi ce sa va spun ca fiecaruia ii e frica si nu au curaj pt ca nu vad nici o rezolvare,patronul merge pe idea :"nu-ti convine poti sa pleci".
Daca nu exista niciun act din care reiese vinovatia dvs. de ce ati platit reparatiile . Subscriu sfaturilor date de zaharia 65_2 cu urmatoarele precizari : "nu mai stati in pasivitate" ; avocatul trebuie sa fie al naibii de bun (sa nu fie influentabil ) ; uneori se intampla sa apara decizii neasteptate ale judecatorilor si culmea ... tocmai cand e vorba de oameni influenti . Ganditi-va la toate acestea si apoi actionati .
sesizare la ITM. In prima etapa va poate ajuta, insensul ca prin actul de control au competenta de a da masura sa va incheie contract de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia angajatului BGdan29 BGdan29 Buna ziua, Vreau sa stiu unde trebuie sa ma adresez pt. a se lua masuri impotriva unui patron care tot isi amenita angajatii cu demisia daca, acestia nu ... (vezi toată discuția)
Demisia llululiliana llululiliana Bună ziua ! Soțul meu este sofer de tir . Are contract de muncă în Romania la o firmă de transport, cu sediul în Lugoj, însă prestează muncă în ... (vezi toată discuția)
Violenta la locul de munca andrab andrab Am nevoie de ajutor urgent! Seful meu in toiul unei discutii mai mult sau mai putin in contradictoriu, s-a enervat atat de tare incat a aruncat cu telefonul ... (vezi toată discuția)