avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public cu sotul la un SRL
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public cu sotul la un SRL

1. Sunt functionar public la o autoritate nationala si intrebarea mea este daca sotul poate sa se angajeze ca director executiv (angajat) la un SRL al carei unic asociat si administrator este cumnatul meu. Dar daca s-ar angaja la un SRL cu asociat si administrator socrul meu? Intrezariti in ambele situatii vreun conflict de interese? Am discutat cu mai multi si parerile sunt impartite.

2. Dar in situatia in care la acest SRL sotul ar fi si angajat ca director exec. dar ar avea si procura de administrator pe o perioada de timp, se schimba ceva? Dati-mi un sfat!

Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:29, 14 Martie 2010
Atata vreme cat respectivul SRL nu intra in relatii contractuale (achizitii publice) cu institutia la care lucrati, este OK. In caz contrar, raportul dvs. de serviciu va inceta de drept.
legea nr.161/2003
"ART. 94
(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.
(2^1) Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2) lit. a) şi c), funcţionarul public care este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să reprezinte sau să participe în calitate de reprezentant al autorităţii ori instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite în temeiul actelor normative în vigoare.
(3) Funcţionarii publici care, în exercitarea funcţiei publice, au desfăşurat activităţi de monitorizare şi control cu privire la societăţi comerciale sau alte unităţi cu scop lucrativ de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) nu pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu pot acorda consultanţă de specialitate la aceste societăţi timp de 3 ani după ieşirea din corpul funcţionarilor publici.
(4) Funcţionarii publici nu pot fi mandatari ai unor persoane în ceea ce priveşte efectuarea unor acte în legătură cu funcţia publică pe care o exercită.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (2) lit. b), la încheierea mandatului demnitarului, funcţionarul public este reîncadrat în funcţia publică deţinută sau într-o funcţie similară.
ART. 96
(1) Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului.":)
Nu e vorba de mine ca functionar public, ci de sotul meu care nu e functionar public si care vrea sa lucreze la firma privata unde patron este socrul meu ... Deci, pt mine socrul sau cumnatul este sau nu este ruda de gradul I. ?
Nu este vorba despre un conflict de interese, asa cum este acesta reglementat de Legea nr. 161/2003. Poate fi vorba despre conflict de interese doar in situatia aratata mai sus de Kyandra.


Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Kyandra a scris:

Atata vreme cat respectivul SRL nu intra in relatii contractuale (achizitii publice) cu institutia la care lucrati, este OK. In caz contrar, raportul dvs. de serviciu va inceta de drept.

Boon, sa zicem ca, userul nostru, e angajat in functia publica de referent cls.III,functionar mic, mic, a 5-a roata de la caruta( nu doresc sa minimalizez importanta vreunei functii, si doar sa ilustrez lipsa de putere publica, si de luare a deciziilor) , in cadrul compartimentului Resurse Umane. In ce situatie de conflict de interese s-ar afla, daca sotul/socrul/fratele/cumatrul( n-am inteles bine rudenia specificata), are o firma care ofera teava PVC, iar autoritatea publica, prin Compartimentul Achizitii publice, incheie un contract, pentru achizitionarea de teava PVC?
in cazul in care, sa zicem, userul nostru, exercita o functie publica, cu putere de decizie, in cadrul compartimentului Achizitii Publice, atunci, problema se schimba, iar functionarul public va fi destituit din functia publica, si nici nu poate fi vorba de incetarea de drept a raportului de serviciu. :)

Alte discuții în legătură

Calitatea de director de liceu este compatibila cu cea de consilier local? drbiaf drbiaf Buna ziua! Calitatea de director liceu aflat in subordinea consiliului local este compatibila cu cea de consilier local? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Incompabilitate si conflict de interese 080668 080668 Directorul general cu contract de management la o institutie publica este incompatibil cu demnitatea publica(consilier judetean)??? Dar in conflict de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier local muso muso director de scoala in comuna X si,in acelasi timp, consilier local in consiliul local al comunei X,este compatibil sau nu?Va multumesc! (vezi toată discuția)