Locuiesc intr-un bloc construit prin anii '70
Este intr-o stare destul de proasta, indeosebi balcoanele.
La fiecare etaj placa de beton a balconului s-a deplasat in jos si sta sa cada.
La fiecare ploaie sau vreme umeda incep sa cada bucati din balcon. Mie mi-a cazut o bucata de deasupra chiar in balcon, bine ca nu eram acolo in acel moment. Este chiar periculos!
Administratorul blocului pune mereu un afis la avizier in care avertizeaza locatarii ca balcoanele lor sunt intr-o stare deplorabila si daca se intampla ceva este doar vina lor.Dar el nu face nimic, nu vine cu nici o propunere, arunca vina pe locatari, parca din vina lor s-a stricat fatada blocului.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Este corecta atitudinea administratorului?Trebuie fiecare sa-si repare balconul?
Problema este ca balcoanele sunt deteriorate si deasupra si dedesubt . Eu ce parte ar trebui sa repar?
Nu se poate face un imprumut pentru toti locatarii si sa vina o firma sa ne repare toate balcoanele?Suntem totusi un bloc cu 4 scari de 10 etaje! Pentru ca nu este vorba de reparatii minore,gen lipit, zugravit, ci este nevoie de o intreaga consolidare a balconului pentru ca este deplasata placa de beton si aceasta presupun ca trebuie asigurata cu niste grinzi, din cate imi dau eu seama, nu ma pricep.
Eu stau la etajul 8, cum pot chema pe cineva sa faca reparatii de o asa amploare la acest etaj?
Si daca eu repar la mine, balcoanele de deasupra mea tot reprezinta un pericol.
Unde as putea sa ma interesez si ce demersuri se fac pentru astfel de consolidari?
Cota- parte de proprietate este cea stabilita potrivit actului de proprietate,dupa caz, prin contractul de vanzare -cumparare,contractul de construire sau procesul verbal de predare-primire si contractul de schimb sau contractul de donatie.
Cota-parte de proprietate reprezinta raportul suprafetei utile totale a locuintei fata de totalul suprafetei utile a tuturor locuintelor.
procentual reprezinta 0,...% si cotele tuturor proprietatilor trebuie sa fie 100%.
Aceasta cota nu poate fi instrainata decat prin vanzarea locuintei, deci nu aveti cum sa renuntati la cota ce vi se cuvine de la acea terasa ( parerea mea).Proprietarii care nu au balcoane , nu au pentru ca asa este proiectul constructiei respective si au cumparat platind la ICVL o suma mai mica decat dvs.Deci si-au asumat acest risc,stiau ce cumpara. Dupa parerea mea numai adunarea generala poate stabili daca aceste persoane pot inchiria pentru folosinta acea suprafata de terasa. Pare foarte plina de bunatate inima dvs daca vreti sa-i improprietariti. Dar conform caror legi ? Ar fi bine sa analizati cu mare discernamant aceasta situatie in comitetul executiv.
Inca nu am apucat sa ma informez si in lege, dar ca urmare a unei adunari am ramas nedumerita cu problemele pe care le-am expus mai sus.
Eu locuiesc la parter si am o situatie similara cu cei de la ultimul etaj in privinta balconului, asa ca am privit lucrurile ca si tine, voiam insa o a doua parere. Mersi mult.
Camelia
Dupa parerea mea la dvs,care locuiti la parter,problema se pune altfel. Cf.legii locuintei si a modificarilor aparute la aceasta puteti sa cereti la primarie la serviciul de urbanism autorizatie ( bineinteles si cu acordul asociatiei de proprietari) pentru ca sa va construiti un balcon. Am vazut ca multe persoane procedeaza asa.Fac si iesiri separate de usa principala a cladirii.Am vazut cateva constructii la parter foarte reusite,cu tamplarie PVC si geam termopan.Eu am ca presedinte un om cu vederi mai inguste,nu cunoaste egile,nu le aplica corect dar nu are nici deschidere catre dialog. Un om tare ingamfat, si plin de nestiinta lui, care pleaca urechea la barfa din imobil. M-am distrat citind pe sit-ul "blocatari".Mai vorbim,deocamdata citesc noul cod fiscal si normele de aplicare si toata ''salata'' de legi nou aparuta.Numai bine va doresc.
Parte comuna
ciungu
Buna ziua,
Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna? (vezi toată discuția)