avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale FIRMA INACTIVA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

FIRMA INACTIVA

Am o probleme foarte grava la care as dori daca se poate un ajutor. Societatea mea, a fost declarata inactiva in anul 2006 ( mai precis in decembrie 2006) fara ca noi sa fim instiintati. Hotararea a fost publicata in monitorul oficial, dar pur si simplu nu l-am citit, ca multi altii de altfel. Nu am fost instiintati de inactivitatea firmei din 2006 pana in 2009 prin iulie cand am vrut sa depunem declaratiile lunare la finante,Pana in momentul respectiv am functionat, am depus toate documentele la timp, am fost controlati de finante, ITM, am platit si amenzi si taxe si impozite, nimeni nu ne-a semnalat ca ceva ar fi fost in neregula.
De asemeni pe site-ul mfinante.ro figuram firma activa si acum.
Am solicitat finantelor o motivatie pentru care am fost declarati inactivi, si ne-au trimis un proces verbal conform caruia s-a efectuat un control pe data de 26 - 27 .12.2006 la sediul decalarat si nu a gasit pe nimeni acolo. Procesul verbal fiind nesemnat de noi.
Intrebarea mea este: nu trebuia sa fim si noi instiintati de aceasta decizie de a declara firma inactiva, nu trebuia sa fim invitati la sediul finantelor macar prin posta, sa se puna la dosar o dovada ca firma nu functiona sau ca ne-am fi sustras controlului. Finantele n-ar fi trebuit sa caute sa ia legatura cu noi sa semnam acel proces verbal?
Procesul verbal a fost incheiat de reprezentantii finantelor pe data de 28.12.2006, dupa ce scriu ei ca pe data de 27-28.12.2006 au fost in control la sediul social al firmei( nu punctul de lucru)precum si la domiciliile administratorilor. De asemeni, mentioneaza o invitatie de a neprezenta la sediul finante transmisa pe data de 11.12.2006 dar pe care noi n-am primit-o. Nu trebuia aceasta invitatie sa fie transmisa cu confirmare de primire? Pentru ca noi n-am semnat nimic pentru simplul motiv ca n-am primit nimic. La alte invitatii ulterioare din 2008 ne-am dus la control.
De asemeni, reprezentantii ANAF sustin ca societatea nuu si-a depus declaratiile privind impozitele si taxele, dar societatea si-a demarat activitatea in octombrie 2006, si primele declaratii au fost depuse cumulat pe 3 luni la sfarsitul lunii ianuarie 2007, inceputul lunii februarie 2007.
A cere reactivarea firmei, nu este indicat intrucat noi in necunostinta de cauza am functionat pana in prezent.
Va rog ajutati-ma cu un alt mod de a solutiona aceasta problema cat mai urgent pentru ca au inceput controalele si finantele dat fiind ca de cand am aflat de situatie am inceput o corespondenta continua cu ei vor neaparat sa cer reactivarea societatii ceea ce nu pot face din motive lesne de inteles.
Va multuesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDYA_OZ , utilizator 12:10, 24 Martie 2010
Dumneavoastra cunoasteti mai bine situatia firmei! Se poate activa la cerere ,precedata de control fiscal ,dar daca in perioada de inactivitate s-au emis facturi se confisca banii!Daca au efectuat control fiscal intre timp erau obligati sa o reactiveze. Nu trebuie semnat procesul verbal si de dumneavoastra ,agentii statului isi fac justitie singuri ,(facand derogare de la celebrul adagiu).Mai aveti putin si se va solicita dizolvarea firmei deoarece s-au implinit cei trei 3 ani de inactivitate.
Cel mai bine este sa consultati un avocat.
Imi puteti spune conform carei legi ar fi avut cei de la finante obligatia de a reactiva firma in urma controalelor efectuate ulterior declararii firmei ca fiind inactiva?
Si ce se poate intampla daca firma va fi dizolvata, in conditiile in care a functionat pana in prezent dat fiind ca nimeni n-a sesizat faptul ca a fost declarata inactiva?
Firma dumneavoastra a fost declarata inactiva pe baza OPANAF cu numarul 575 /2006 !In cazul in care firma va fi dizolvata inceteaza existenta ei ca persoana juridica .(Poate atrage raspunderea personala a administratorului)
Art. 6. — (1) Starea de inactivitate inceteaza daca se constata de organele mentionate la art. 5 alin. (1) ca nu mai sunt Indeplinite conditiile pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, de la data la care aceasta ramane irevocabila.

(2) Constatarea incetarii motivelor pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv se va face de organele de inspectie fiscala competente, in baza cererii de reactivare, depusa de reprezentantul legal al contribuabilului declarat inactiv.

(3) in baza cererii de reactivare, organele de inspectie fiscala vor efectua inspectia fiscala si dupa finalizarea acesteia vor mtocmi un referat cu propunerea de reactivare. Referatul va fi avizat de directorul executiv coordonator si va sta la baza mtocmirii Listei contribuabililor reactivate

(4) incetarea starii de inactivitate a unui contribuabil se face prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se publica In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(5) Dupa reactivarea unui contribuabil declarat inactiv, restrictiile prevazute In art. 3 inceteaza incepand cu data publicarii ordinului de reactivare In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 7. - (1) Contribuabilii declarati inactivi vor fi inscrisi In Lista contribuabililor declarati inactivi (anexa nr. 2), iar contribuabilii carora le inceteaza starea de inactivitate vor fi cuprinsi in Lista contribuabililor reactivati (anexa nr. 3).
Acest ordin l-am citit si noi.Problema este ca desi oficial, in Monitorul firma a fost declarata inactiva, noi n-am stiut, am functionat, dar nici Finantele nu ne-au anuntat. In periada de inactivitate, am avut controale si de ITM, si de la Finante, dar nici una din institutii nu ne-au spus ca figuram inactivi.Controalele efectuate de Finante, nu au fost facute urmare unei cereri de reactivare, intrucat nici nu stiam ca suntem inactivi. Au fost controale de rutina pornite din initiativa lor. Desi eram declarati inactivi din 2006, certificatele de constatator eliberate in 2007,2008, arata ca firma era in functiune, am luat in 2008 o linie de credit, am schimbat obiectul de activitate si administratorii....si la nici o asemenea actiune nu a spus nimeni nimic de starea de inactivitate.
Noi nu putem cere reactivarea pentru ca functionand in aceasta perioada , s-ar lua masuri de confiscare a veniturilor din urma, si nu ni se pare corect atat timp cat nu am fost niciodata atentionati de inactivitatea firmei.
Din aceasta cauza dorim sa aflam mai multe despre optiunile pe care le avem pentru a anula decizia de inactivitate ca nefondata si o modalitate prin care sa reusim sa facem acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent - societate declarata inactiva CLAUDYA_OZ CLAUDYA_OZ Am o probleme foarte grava la care as dori daca se poate un ajutor. Societatea mea, a fost declarata inactiva in anul 2006 ( mai precis in decembrie 2006) ... (vezi toată discuția)
Contribuabil inactiv vedea vedea Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca in conformitate cu ordinul ANAF 819/2008 , privind declararea contribuabililor inactivi , daca nu depun la doua termene ... (vezi toată discuția)
Control pfa eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Am un pfa cu domeniu de activitate \"realizare de software la comandă\". Sediul l-am stabilit într-un imobil din zona rurală pe unde nu trec ... (vezi toată discuția)