avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cu caldura...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cu caldura...

Este normal ca fiind debransata de la caldura, sa platesc totusi ceva doar pentru ca trec niste tevi prin apartament; in plus, am izolat peretii pe interior si cu aceasta ocazie am astupat si tevile respective. Eu de ce mai platesc lunar caldura???
in mod normal dvs nu ar trebui sa mai platiti nimic pt caldura, doar apa. canal gunoi, si alte cheltuieli dar nu caldura.
dvs nu platiti pt caldura degajata de tevi, ci pt celelalte parti comune: caloriferele din scara blocului si pe cele de la uscatorie. daca nu aveti asa ceva in scara blocului unde locuiti, atunci nu ar trebui sa platiti
Platiti caldura consumata pe partile comune incepand cu subsolul, casa scarii, uscatoare, etc. S-a discutat si rasdicutat acest topic, trebuia numai sa cautati - dand o simpla cautare aici pe forum.
Dar, in momentul in care ati solicitat debransarea de la sistemul centralizat, as. prop. v-a pus vre-o conditie? La noi conditia a fost si a ramas ca proprietarul debransat plateste o cota proportionala cu cota-parte indiviza de proprietate - insa intre timp s-au luat masuri de izolare a tuturor tevilor de la subsol, nu mai avem calorifere pe casa scarii, iar oamenii si-au izolat si tevile interioare. Una peste alta, au mai ramas bransati la sistem in jur de 10-15% dintre proprietari... care si-au propus sa-si instaleze si ei CT.
In mod normal este una, in mod legal este alta.
Ordinul nr. 233/2004 emis de Autoritatea Naţ. de Regl. pentru Serviciile Publice de Gosp. Comunală pentru aprobarea unor reglementări privind contorizarea consumatorilor racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică, modificat prin Ordinul nr. 255/2006 prevede:
Art. 12. - (1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente consumurilor de energie termică ale instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună, se aplică tuturor proprietarilor de apartamente sau de spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, indiferent dacă sunt sau nu sunt racordaţi la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.
Dar,
Art. 2. - (1) Prevederile prezentei metodologii se aplică condominiilor existente unde asociaţiile de proprietari/locatari au hotărât preluarea în facturare individuală, iar alimentarea cu energie termică a fost proiectată şi realizată în sistem centralizat prin branşarea instalaţiilor interioare comune condominiului, unui tronson sau unei scări a acestuia la reţelele publice de distribuţie a energiei termice.
(2) Metodologia se poate aplica şi condominiilor dotate la nivel de scară sau imobil cu centrale termice ori cu puncte termice proprii, aflate în exploatarea furnizorului de energie termică.
(3) Principiile de repartizare a cheltuielilor aferente consumurilor individuale de energie termică pot fi aplicate şi în cadrul asociaţiilor de proprietari cu care nu sunt încheiate convenţii de facturare individuală, în baza propriilor metodologii de repartizare stabilite de asociaţiile respective în condiţiile legii.

Astfel, daca Asociatia de proprietari stabileste ca proprietarii debransati de la sistemul centralizat sa nu plateasca cota aferenta tevilor ce le tranziteaza locuintele, acestia nu vor achita aceste cote.
Pe furnizorul de energie termica nu-l intereseaza cine-i plateste factura: 20 de persoane proprietari ai scarii sau 3 bransati la sistemul centralizat. ;)
Multumesc frumos pentru raspunsul si suportul dvs.Mi s-a spus ca, deoarece tevile trec prin apartament beneficiez si eu de ceva caldura, nu ca toti ceilalti locatari ai blocului, dar tot trebuie sa platesc o suma minima (cam 50RON lunar). Insa, cum am mai spus eu le-am acoperit izoland peretii pe interior, deci cum/cat mai beneficiez de caldura? Am nevoie de o lege cu care sa-i pot da in cap administratorului.

Alte discuții în legătură

Larna fara caldura edyeduardo2004 edyeduardo2004 Buna ziua! Desi sunt cu facturile la zi, si noaptea sunt temperaturi cu -, nu se furnizeaza agent termic (caldura) pe motiv ca, vecinii ce au centrale, ... (vezi toată discuția)
Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Contorizare caldura in condominiu Tobita Tobita Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca \\"Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în [b]condominiile ... (vezi toată discuția)