avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... reglementari europene
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

reglementari europene

Exista in legislatia romana prevedere potrivit careia reglementarile europene (EN, SR EN) referitoare la un produs primeaza in fata celor romane (STAS) sau internationale (fise UIC)? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lucman , utilizator 13:00, 30 Martie 2010
Reglementarile europene sunt date de directive specifice fiecarui domeniu care prezinta un risc asupra vietii, sanatatii si securitatii omului si mediului inconjurator.
Standardele sunt referentiale care sunt recunoscute la nivel national (la noi sunt SR), europrean (EN), sau international (ISO). Standardele care mai sunt in vigoare sub prescurtarea STAS - nu sunt obligatorii. Pentru detalii www.asro.ro
Daca un domeniu nu este reglementat pe plan national, atunci - pentru acest domeniu - se respecta cerintele normelor europene. Eu doream sa stiu daca SR EN, sau EN au caracter de obligativitate raportat la reglementarile nationale sau internationale (non UE) in situatia in care, pentru un domeniu, exista si reglementari si pe plan national. Pe site-ul Asro sau CEN nu am gasit lamuriri legate de acest aspect. Natura problemei este, dupa opinia mea, legata de dreptul comunitar.
Atat timp cat nu intelegeti, nu aveti vocabularul necesar pentru a intelege diferenta dintre domeniu reglementat si standard, in cateva cuvinte e aproape imposibil de a va da un raspuns complet. SR EN inseamna standard european aprobat si asimilat in Romania ( e posibil sa fie tradus integral sau partial). Nu are nici o legatura cu dreptul comunitar. Daca prezentati concret despre ce e vorba pot sa va dau un raspuns complet.
Concret: Instalatia de climatizare a vagoanelor de calatori (incercari de tip, parametri de confort) este reglementata de fisa UIC 553:2003, iar din dec. 2005 de EN 13129-1, EN 13129-2 care in 2007 a fost tradus si adoptat de Romania prin SR EN 13129-1, SR EN 13129-2. Intrebarea este aceeasi ca la postarile anterioare: Romania (asta insemnand firmele din Romania), ca tara membra a UE, este obligata sa respecte numai SR EN - urile sau si UIC? Multumesc!
Normele comunitare au efect direct,ele au prioritate in fata normelor nationale.
Judecatorii sunt obligati sa respecte cu prioritate normele comunitare in fata normelor interne.
cu respect

Alte discuții în legătură

Standarde stas mihaelacalin2009 mihaelacalin2009 Mai sunt in vigoare standardele STAS? (vezi toată discuția)
Indicatoare de informare rutiera alinush_alinush717 alinush_alinush717 Extisa o lege care sa prevada conditiile de instalare a indicatoarelor de informare rutiera (biserici, monumente etc.)? (vezi toată discuția)
Gard electric pentru protectie proprietate Muresan Felicia Muresan Felicia Este vorba de o proprietate privata de 25oo mp ,in cadrul careia s-a amenajat o gradina de zarzavat care este vizitata de animale salbatice (caprioare si ... (vezi toată discuția)