Buna ziua
Cam care ar fi costurile unei donatii a unei masini, veche de 20 de ani, a carei valoare este de aprox 1500 euro? Mentionez ca in principiu va fi vorba de o donatie facuta la distanta, intre 2 persoane din localitati diferite. Este mai bine asa sau mai simplu (si ieftin) ar fi ca donatia sa se faca intre prezenti, urmand ca donatarul sa se deplaseze la donator?
Cu privire la taze, stiu ca notarii percep o taxa raportata la valoare. De curand, acestea s-au mai modificat. Nu stiu care este cuantumul exact.
Cu privire la a 2-a intrebare: Mai practica ar fi o donatie intre prezenti. Cea intre absenti necesita mai multe formalitati si dureaza mai mult.
Onorariul notarului in cazul donatiei se stabileste in functie de valoarea bunului donat. La onorariu se adauga TVA (in cazul in care notarul este platitor de TVA). La aceste taxe se adauga o taxa catre Cartea Funciar in cazul in care donatia este catre o ruda pana la gradul 3 sau un impozit pentru toate celelalte cazuri, care reprezinte 3%, respectiv 2%, dupa cum bunul donat a fost dobandit cu mai mult sau mai putin de 3 ani inainte de donatie.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Donatie
neluchiru
Buna ziua,
am donat unei persoane o suma de bani, si am platit doar onorariul notarului.
Insa,in cazul cazul donarii unui imobil catre o persoana fizica se ... (vezi toată discuția)