avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termen de prescriptie pentru credit bancar
Discuție deschisă în Executare silită

Termen de prescriptie pentru credit bancar

Buna ziua,
Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand calitatea de girant iar perioada de contract fiind iunie 2004-mai 2009.
Ptr ca nu am primit, in prealabil, instiintari de la banca precum ca ar fi probleme cu plata creditului, am solicitat firmei de recuperari o detaliere a componentei debitului pe termene scadente ptr ratele neachitate, calcul penalitati, etc. Firma de recuperari nu-mi trimite o situatie a componentei debitului pe rate neachitate si termene scadente, dar imi spune ca banca a declarat scadent anticipat tot creditul si la cesionat firmei de recuperari la data de 12 august 2009.
Titularul nu a mai achitat ratele din ianuarie 2007. Banca a calculat penalitati la tot debitul ptr 28 de luni, probabil de la data cand a declarat scadent anticipat tot creditul pana la sfarsitul contractului , adica mai 2009 sau august 2009 data cesionarii debitului catre firma de recuperari;
Intrebarea mea este: E posibil, daca banca a declarat anticipat tot debitul , presupun in martie 2007, ca in martie 2010 sa fie prescris integral sau ptr determinarea perioadei de prescriptie , chiar daca banca declara scadent anticipat tot creditul calculand si penalitati, se iau in calcul termenele scadente ptr fiecare rata in parte din componenta debitului???
In cazul in care firma de recuperari ar cere incuviintare de executare silita asupra mea ca girant as putea contesta executarea invocand faptul ca debitul este prescris integral sau partial?
Va multumesc anticipat ptr orice raspuns si sfat ?
@ifti1967:
Va rog sa aveti in vedere faptul ca toate informatiile pe care le primit pe diverse forumuri de specialitate sunt doar puncte de vedere. Pentru a obtine o consultanta juridica completa si raportata efectiv la speta dvs. va trebui sa apelati la serviciile unui avocat specializat in dreptul executional civil si dupa un studiu amanuntit al actelor, sa va faceti apararile cuvenite in cauzele in care veti fi parte.

1. Notificararea creditorului sau celui care il reprezinta nu are caracter de act de executare. Termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita se intrerupe de la data depunerii cererii de executare la organul de executare silita, respectiv executor.
2. In privinta sumei imprumutate si care face obiectul contractului de credit, termenul de prescriptie curge - in acceptiunea mea - dupa expirarea celor 90 de zile in care imprumutatul nu a mai restituit cel putin 3 rate .
Daca ar fi altfel, banca ar putea astepta si 10 ani sa curga dobanzi si penalitati, si abia dupa aceasta perioada sa inceapa executarea silita, considerand ca dobanzile si penalitatile ii sunt indestulatoare si ca este momentul sa-l execute silit pe debitor.

In momentul in care veti primi o somatie ..un act de executare trimis de catre executor, actionati de indata, implicati-va in solutionarea problemei dvs...formulati contestatie la executare, cereri de suspendare, etc.
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de recuperare gigel1980 gigel1980 Buna ziua,numele meu nu este asa important,am o intrebare si am vazut ca sunteti in masura legii sa raspundeti la ea! Tatal meu a facut un credit bancar de ... (vezi toată discuția)
Prescriptia elena 26 elena 26 Dragii mei va intreb daca cineva ma poate ajuta daca mai exista prescriptia unui debit dupa 3 ani in care nu s-a depus nici macar un leu in debitul respectiv? ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)