avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit achizitie autoturism dpdv fiscal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

achizitie autoturism dpdv fiscal

Un leasing operational cu durata de 3 ani s-a incheiat.Obiectul de leasing este un autoturism Volkswagen.S-a optat pentru cumparare,astfel ca societ.de leasing a facturat autoturismul la o valoare,inca mare,de 6500 eur + TVA. Conf.OUG.34 ,TVA-ul nu se poate deduce la aceasta factura de achizitie, fiind vorba de un autioturism.Inreg.contabile : 2133 = 404
4426 = 404
635 = 4426.
Intrebare :
1. TVA-ul care nu se deduce si a fost inregistrat ca si cheltuiala (in cont 635) ,va fi cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit ?
2. Valoarea de intrare a autoturismului la mijloace fixe se va mai amortiza ,daca bunul provine dintr-un leasing operational ?
3. In caz ca se amortizeaza,valoarea amortizata va deductibila din punct de vedere fiscal la calculul impozitului sau va fi doar amortizare contabila fara a fi si cheltuiala deductibila.
Intreb aceste lucruri,deoarece in Codul Fiscal spune ca : sunt cheltuieli deductibile acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.In acest caz eu nu stiu daca daca acest autoturism se incadreaza.
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 11:48, 23 Martie 2010
Toate bunurile de natura imobilizarilor (corporale in cazul dv) isi recupereaza valoarea pe calea amortizarii - fiscale sau contabile.
Amortizarea fiscala este deductibila. Daca autoturismul a fost inregistrat ca achizitie a firmei, atunci se considera ca aceasta achizitie a fost facuta in scopul realizarii de venituri impozabile. Daca fiscul poate insa dovedi contrariul, atunci atat achizitia , cat si amortizarea acesteia nu vor fi recunoscute.
Legat de inregistrarea TVA -ului nedeductibil - as opina pentru folosirea contului 658 , in loc de 635.
Achizitia nu are cum sa nu fie recunoscuta deoarece exista factura care atesta ca societatea achizitioneaza acest autoturism.In baza facturii ,autoturismul intra la mijloace fixe. Singura problema ramane cea a amortizarii, deductibila sau nu,ptr.ca autoturismul nu este folosit in scopul afacerii.
Daca achizitia este recunoscuta atunci se recunoaste si amortizarea.
Daca v-ar intreba controlul : la ce este folosita masina ? dv . ce le-ati raspunde ?
In functie de raspunsul dv. si controlul va face incadrarea amortizarii din punct de vedere fiscal.

Achizitia are cum sa nu fie recunoscuta, daca se doreste acest lucru. Tot ce ati inregistrat in contul 2133 se va trece in contul 461. Si tot atunci va vor intreba pe dv. de ce ati inregistrat achizitia in contul de bunuri corporale ale firmei, daca stiati ca "autoturismul nu este folosit in scopul afacerii".
M-ati incuiat.Ce ar trebui sa raspund,din punctul d-voastra de vedere, pentru ca autoturismul sa fie recunoscut ca activ la societatii si amortizabil din punct de vedere fiscal ?
Ca este utilizat in folosul activitatii firmei . Fiscul nu verifica daca este utilizat sau nu un utilaj sau un autoturism .

Alte discuții în legătură

Tva 50% la rata de leasing de la 01 iulie 2012 camicami camicami Conform OUG.24/2012,incepand cu 01 iulie 2012 TVA la rata de leasing lunara nu va mai fi deductibila integral ci numai 50 %. Asadar, la factura din luna iulie ... (vezi toată discuția)
Este deductibil tva-ul din facturile de leasing pt achizitia unui autoturism? Serban Tanase Serban Tanase din codul fiscal am inteles ca nu este deductibil tva-ul din achizitia de autoturisme deci nici din facturile de leasing pentru acest tip de achizitie este ... (vezi toată discuția)
Valoarea reziduala leasing financiar laviluca laviluca Buna ziua, Sunt o PFA si in ianuarie 2012 s-a terminat contractul de leasing financiar pentru un autoturism, contract care a inceput in anul 2007. Am primit ... (vezi toată discuția)