avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... valoarea reziduala leasing financiar
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

valoarea reziduala leasing financiar

Buna ziua,
Sunt o PFA si in ianuarie 2012 s-a terminat contractul de leasing financiar pentru un autoturism, contract care a inceput in anul 2007. Am primit ultima factura in care este cuprinsa valoarea reziduala si TVA aferenta.
In ceea ce priveste TVA m-am lamurit ca este deductibila in proportie de 50%, incepand cu 01.01.2012, dar valoarea reziduala este o cheltuiala deductibila pentru PFA?
Daca se poate un raspuns in care sa fie cuprinsa si baza legala.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: George Moraru , Consultant fiscal 13:00, 20 Aprilie 2012
Da este cheltuiala deductibila. Baza legala Codul Fiscal capitolul despre cheltuieli deductibile.
multumesc pentru raspuns. Dar valoarea reziduala se deduce integral la primirea facturii sau se amortizeaza si lunar se deduce cheltuiala cu amortizarea?
Indiferent de durata leasingului fiecare mijloc fix are o durata de amortizare stabilita prin legea 230/1994. Ex: leasing la autoturism pe durata de 5 ani, amortizarea autoturismului se face conform legii in 4 ani.
da, autoturismul s-a amortizat integral. Lunar am inregistrat cheltuiala cu amortizarea, calculata la valoarea de achizitie care nu cuprindea si valoarea reziduala conform contractului de leasing. Nelamurirea mea este daca in luna ianuarie 2012 inregistrez aceasta valoare reziduala in totalitate ca si cheltuiala.
Valoarea de achizitie include si valoarea reziduala. In acest caz se pare ca nu v-ati facut bine calculele. Practic valoarea leasingului (avans+rate+valoare reziduala) este valoarea mijlocului fix. Teoretic la noi acest leasing este practic o vanzare in rate nu un leasing asa cum scrie la carte. Ganditi-va ca totusi leasing inseamna inchiriere nu vanzare.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
George Moraru, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva leasing financiar antonia_m09 antonia_m09 Am o nelamurire stiind ca s-au schimbat multe in privinta TVA, de fapt mai multe privind leasingul financiar. O persoana juridica are incheiat un leasing ... (vezi toată discuția)
Este deductibil tva-ul din facturile de leasing pt achizitia unui autoturism? Serban Tanase Serban Tanase din codul fiscal am inteles ca nu este deductibil tva-ul din achizitia de autoturisme deci nici din facturile de leasing pentru acest tip de achizitie este ... (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism dpdv fiscal camicami camicami Un leasing operational cu durata de 3 ani s-a incheiat.Obiectul de leasing este un autoturism Volkswagen.S-a optat pentru cumparare,astfel ca societ.de ... (vezi toată discuția)